המלחמה לא עצרה את ההמבורגר ממטולה. תל אביב נתנה לו גב

תל אביב חיבקה אותו חזק. המבורגר הסמטה (צילום: יעקב בלומנטל)
תל אביב חיבקה אותו חזק. המבורגר הסמטה (צילום: יעקב בלומנטל)

לפני כמעט שנה נאלץ המבורגר הסמטה המטולאי להגר לתל אביב בעקבות המלחמה, ומאז הוא לא עוצר בדרך להתגבר על המשבר. עכשיו נפתח לו סניף שני בעיר. שוחחנו עם האיש מאחורי הקציצה, דור יעקב, והוא אופטימי: "ברגע שנוכל לחזור לשם, אפילו אם יודיעו שזה רק  ליומיים, אני אחזור ואפתח בכל הכוח"

7 באוקטובר 2024

במשך כשנתיים היתה "הסמטה", ההמבורגיה הקטנה והמצוינת ממטולה, נקודת מפגש מרכזית לתושבי הצפון, למטיילים באזור ולפודיז שרדפו את הקציצה שלהם עד לקצה המדינה. ואז, לפני בדיוק שנה, דלתות הסניף של הסמטה הצפונית נסגרו. כשדור יעקב עזב עם משפחתו את קיבוץ מנרה שבגליל העליון, הוא גם עזב את הבורגר המיוחד שהקים בצפון. שנה אחר כך, הוא מתקרב לפתיחת סניף שני בתל אביב לבורגר האהוב שלו, ומתעודד מהרוח הגבית שקיבל מתושבי המרכז.

>> אוכלים ובוכים: איך סצינת האוכל של ת"א נרתמה למאמץ המלחמתי?

ממטולה באהבה. דור יעקב, המבורגר הסמטה (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם hasimta)
ממטולה באהבה. דור יעקב, המבורגר הסמטה (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם hasimta)

אם תשאלו את יעקב אם הוא ציפה שגם עכשיו הוא יהיה רחוק מהבית, כנראה שהוא יענה כן. אחרי שנים ארוכות בצפון, למוד קרב ובעל ניסיון מקלטים וקטיושות, הבעלים של ההמבורגר הבין את הלך הרוח והניח שידרש זמן רב, לפחות שנה, עד שהאיום מלבנון יוסר, והוא יוכל לחזור לביתו ועסק הבורגרים שלו. לכן הוא לא חיכה להצלה, אלא ארז את הלחמניות, הבשר המשובח והרטבים – והגיע לתל אביב. את הסניף הראשון הוא פתח בדצמבר 2023 ברחוב יהודה הלוי, ומאז הפינה שוקקת ומלאת חיים, עמוסה בתל אביבים שהתאהבו בהמבורגר הצפוני.

"האמת שכל מי ששמע את הסיפור ישר הגיע ותמך", מספר לנו יעקב על השנה שלו בתל אביב, "העסקים מסביב תמכו גם, וממש הרגשנו רוח גבית. ומה שנחמד זה שגם אנשים שלא שמעו עלינו, ופשוט עברו באיזור וראו שיש המבורגר חדש, אוהבים את האוכל וחוזרים אלינו, או מזמינים בוולט. חוץ מזה, עוד באים לכאן לא מעט לקוחות שהכירו אותנו מהצפון ומתגעגעים לטעם של בית".

המבורגר הסמטה. צילום: יעקב בלומנטל
המבורגר הסמטה. צילום: יעקב בלומנטל

הבית, אם שאלתם, לא במצב משהו כרגע. עם כל המחשבות על הסניף החדש, שיפתח ממש בשבוע הבא במרכז שוסטר שברמת אביב ג', הראש עדיין נודד לצפון הנטוש, בהמתנה והבטחה שעוד יחזור לשם ריח הבשר הצרוב. "מטולה זה הבית, שם הכל התחיל וזה המקור שלנו – ולשם נחזור", אומר יעקב. "כידוע מטולה ניזוקה בטירוף, וגם המקום שלנו נפגע פגיעת הדף. רסיסים חדרו למחסן מאחורה, חלונות נשברו, אבל איכשהו המבנה עדיין עומד איתן. לכן ברגע שנוכל לחזור לשם, אפילו אם יודיעו שזה רק  ליומיים, אני אחזור ואפתח בכל הכוח. אבל לצערי, כרגע המציאות היא שכבר שנה אני לא בבית שלי, ולעובדה הזו אי אפשר להתרגל".

אז איך במקביל לזה מקבלים החלטה לפתוח סניף נוסף?
"מאחורי ההגעה למרכז לא עמדה רק המלחמה, אלא גם הרעיון להתרחב לרשת. למעשה הרעיון הזה היה לי במאחורה של הראש עוד לפני המלחמה, והמלחמה זירזה את העניינים באופן משמעותי. הגענו לתל אביב, הקהל לשמחתי הגדולה הגיע ותמך, והרגשתי שהבשילו העניינים לסניף נוסף – ואמן יצטרפו נוספים".

סניף הסמטה במרכז שוסטר, עדיין בשיפוצים. צילום: דור יעקוב
סניף הסמטה במרכז שוסטר, עדיין בשיפוצים. צילום: דור יעקוב

במה שונים התל אביבים מהצפוניים?
"האמת שתתפלאי, אבל מבחינת הלקוחות עצמם אין הבדל. גם במטולה וגם כאן יש לקוחות מגיל 3 עד 90. אנחנו פונים לאותם אנשים ואני מרגיש שאין הבדל בקהל, ולשמחתי גם כאן יש כבר לקוחות קבועים שאנחנו זוכרים בדיוק מה הם מזמינים. ההבדל הוא בכמויות – פה אנחנו עובדים בהיקף כמויות גדול בהרבה, וגם בהרבה הזמנות בוולט. בזה יש הבדל משמעותי".
סניף הסמטה במרכז שוסטר ייפתח באמצע אוקטובר