גן קסום נסתר וחנות לאבד בה את הזמן. זאת העיר של מורן קליגר

מורן קליגר (צילום: גיא טובול)
מורן קליגר (צילום: גיא טובול)

"העיר שלי": המדור שבו תל אביבים אהובים בוחרים את המקומות האהובים עליהם. והפעם: מורן קליגר מככבת ביריד ספרי האמן של ארטפורט שנפתח היום. הזדמנות טובה לסחוט ממנה המלצות על מקום שתמיד נגמר בהנגאובר, הזמן הנכון לפארק הנכון ואירוע רוחני במסיבת טראנס. והחיטה? תצמח כאן שוב

מורן קליגר היא מהאמניות הבולטות בעיר, וספר האמן שלה "שבעה פרימטים" – המבוסס על תערוכה באותו שם שהוצגה לפני מספר שנים בהרצליה – ישתתף ביריד ספרי האמן המסחרר של ארטפורט שמתחיל היום (רביעי 5.6) ויסתיים במוצ"ש (8.6), עם למעלה מ-400 ספרים של יותר מ-200 אמנים ושלל אירועים ייחודיים, הפעלות אמנות, שיחות, פאנלים והשקות לספרי אמן חדשים, לצד עבודות ומיצגי אמנות שנוצרו במיוחד לאירוע, מתחם הכנת פנזינים למבוגרים וילדים ועוד. פרטים נוספים כאן

>> אמנות בסנדוויץ': 10 המלצות על ספרי אמן שכדאי לטעום ביריד ארטפורט
>> עיר ללא הפסקה: 27 תערוכות חדשות שיעצרו לכם לרגע את הסופ"ש

מתוך "שבעה פרימטים", ספר האמן של מורן קליגר (עיצוב: קובי פרנקו)
מתוך "שבעה פרימטים", ספר האמן של מורן קליגר (עיצוב: קובי פרנקו)

1. ג'וז ולוז

אין תל אביבי שלא מכיר או ביקר בג'וז ולוז באחד מגלגוליה השונים. המקום החל את דרכו לפני בערך כעשר שנים בדירת מגורים עורפית ברחוב יהודה הלוי, מאז עבר לאזור פלורנטין ולפני מספר שנים עבר ללוקיישן הנוכחי – אולם אירועים בוכרי לשעבר באזור קריית המלאכה, ממש מתחת לסטודיו שלי שנמצא באותו הרחוב. מאז הפך המקום ליעד קבוע לשתות בו כוס יין בערב אחרי יום עבודה מתיש בסטודיו או סתם להיפגש עם חברים לדרינק ונשנושים. תמיד נעים וטעים וכולם מכירים את כולם, ואיכשהו באיזשהו אופן זה תמיד נגמר בהאנגאובר בבוקר שלמחרת. התנופה 7

אדריכלות בוכרית במיטבה. ג'וז ולוז (צילום: שירז גרינבוים)
אדריכלות בוכרית במיטבה. ג'וז ולוז (צילום: שירז גרינבוים)

2. הגן הבוטני

המקום הזה לא השתנה במשך שנים רבות, ואני זוכרת אותו בדיוק כפי שהיה כשהייתי מגיעה לשם בתקופת התיכון שלי לבחון את נתוני שלולית החורף כחלק מעבודת הביוטופ במסגרת לימודי חמש יחידות ביולוגיה. היום הכי כיף לבקר בו בסופי שבוע. מדובר בפינה נסתרת וקסומה של ריאה ירוקה על גבול יפו-תל אביב. יש לו כניסה סודית וכמעט אף פעם לא נתקלים באנשים נוספים. כשנכנסים אליו, אפשר לשכוח לרגע את העיר ולהתמלא בשקט, ירוק וציוץ ציפורים.

ירוק בעיניים וירוק בלב. הגן הבוטני בדרום תל אביב (צילום: קונסטנטין חייט/שאטרסטוק)
ירוק בעיניים וירוק בלב. הגן הבוטני בדרום תל אביב (צילום: קונסטנטין חייט/שאטרסטוק)

3. פארק המסילה

הפארק נפתח לציבור בדיוק בתקופת הקורונה 2020, בזמן הסגרים, כשאסור היה לשבת במקומות סגורים. קבוצות של תל אביבים שרק חיפשו סיבה לצאת מהבית פקדו את הפארק פרשו שמיכות על הדשא, אוכל ויין. מאז עברו כמה שנים, ובפארק נפתחו ברים ובתי קפה והאווירה תמיד כיפית וקלילה. בין אם סתם עוברים שם עם האופניים, נפגשים עם חברים על הדשא או יושבים בקפה מיראז' וכמובן, אי אפשר בלי לקנח בגלידה המעולה של אייל שני בגלידריה החדשה שלו, קסטה.

אין יותר תל אביבי מזה. קפה מיראז' (צילום: אינסטגרם/@miragetelaviv)
אין יותר תל אביבי מזה. קפה מיראז' (צילום: אינסטגרם/@miragetelaviv)

4. פארק המדרון

רוב שטחו של הפארק היה בעבר מפגע סביבתי של שפכים וערימות פסולת שלמעשה ניתק את חוף הים מהעיר ומהתושבים. אני חושבת שזה אחד הפרויקטים היפים של עיריית תל אביב, שהחזירה והפכה את הים והחוף נגישים לתושביה, פסולת שהפכה לשטח ירוק, עם שלוש כיפות תצפית שפזורות לאורכו, שבילים להולכי רגל ושבילי אופניים. הכי כיף להגיע בשבת בבוקר או לקראת השקיעה, לפרוש שמיכה על הדשא ולפתוח בקבוק יין טוב.

פעם היה כאן הר של פסולת. פארק המדרון (צילום: אילן ספירא)
פעם היה כאן הר של פסולת. פארק המדרון (צילום: אילן ספירא)

5. המגדלור

זו לא עוד סתם חנות ספרים. חנות שהיא גם בית וגם מקום מפגש. מקום נעים שבו אפשר לשבת לקרוא, לדפדף, להחזיר למדף ולקחת עוד ספר ועוד ספר עד שמאבדים את תחושת הזמן. לא עוד חנות של רבי מכר אלא גם של קלאסיקות, הוצאות עצמאיות, ספרי שירה ואמנות שלא תמצאו בשום מקום אחר בעיר. מקווה ישראל 18

אי אפשר לצאת עם כמות הספרים שהתכוונת לקנות. המגדלור (צילום: אייל אגיבייב)
אי אפשר לצאת עם כמות הספרים שהתכוונת לקנות. המגדלור (צילום: אייל אגיבייב)

מקום לא אהוב בעיר

רחוב אלנבי. אחד מהרחובות המרכזיים של העיר אשר בעברו שימש כמרכז המסחרי הפועם של תל אביב. הוא רחוב רחב ידיים יחסית לשאר הרחובות בעיר, עם ארכיטקטורה מדהימה של בנייני באוהואוס המיועדים לשימור, מלא בפוטנציאל וביופי. אבל לצערי נתיבי התחבורה הציבורית, עבודות הרכבת הקלה שחוסמות חלקים ממנו, כמות האוטובוסים, הפיח וההזנחה בו כל כך רבה, שהוא הפך לאחד מהרחובות המכוערים של העיר. אני מאמינה שבעירייה מכירים בפוטנציאל הגדול של הרחוב ובעתיד ישקמו, יפתחו ויחזירו אותו להיות אחד הרחובות היפים כפי שהיה בעבר.

פעם היה פה יפה. רחוב אלנבי (צילום: יעל שטוקמן)
פעם היה פה יפה. רחוב אלנבי (צילום: יעל שטוקמן)

 השאלון 

איזה אירוע תרבות מהזמן האחרון סידר לך את הראש או פתח לך את הלב?
"ניכוס" – מופע מחול מאת הלל קוגן בביצוע של אנסמבל בת שבע.

איזו יצירה נתנה לך כוח, תקווה או השראה מאז פרוץ המלחמה?
דרווישלנד בכפר הנוקדים. די.ג'יי דרוויש, אחד מהמובילים בסצנת המוזיקה האלקטרונית, איבד את בנו בנובה ב-7.10, ובחר לקיים גם השנה למרות הכל את המסיבה שלו בכפר הנוקדים. המסיבה נפתחה בטקס לזכרם של דרור ויונת אור מקיבוץ בארי שנרצחו גם הם ב-7.10. זו הייתה אחת החוויות הרוחניות שחוויתי מאז, מלאה באנרגיה של אור ותקווה.

זאת זכות גדולה וגאווה אמיתית להיות מרחב בטוח לדור הצעיר שלנו, שכבר מכיר כאב וצער ואובדן. מגיע להם שנהיה להם אדמה לצעוד…

Posted by DARWISH on Tuesday, May 28, 2024

לאיזה ארגון או מטרה את ממליצה לתרום או להתנדב בזמן הזה?
מטה משפחות החטופים, כי אין דבר יותר חשוב כרגע מחזרתם של כולם – עכשיו!

מי התל אביבי.ת שהכי צריך להרים לו/לה כרגע?
בת גולן – אחת מעורכות הוידאו הטובות שאני מכירה, תחום שגם הוא נפגע כתוצאה מהמשבר והמלחמה ולכן אם אתם מחפשים משהי מהתחום, אני הכי ממליצה לכם לפנות לבת, כי אין משהי שתערוך לכם טוב ממנה!

מה יהיה?
הייתי רוצה להיות אופטימית ולקוות שהחיטה תצמח כאן שוב. זה מה שאני מאחלת לנו בכל לבי.