אמנות בסנדוויץ': 10 המלצות חמות שתוכלו לטעום ביריד ארטפורט

בסוף השבוע הקרוב תתמלא הגלריה הגדולה של ארטפורט בדרום העיר ארגזים על גבי ארגזים אדומים ויפים, שבתוכם תבואת ספרים מיוחדת במינה - מאות ספרי אמן מרהיבים מכל דת, מין וגזע. לנו כמובן יש המלצות מעולות בשבילכם, אבל בגדול - הכל הולך
ספרי אמן הם לא בדיוק ספרים. הם גם לא בדיוק יצירת אמנות. הם גם דבר שקצת קשה להגדיר, כי כל אחד מהם עומד בפני עצמו. אין יחס קבוע בין טקסט לדימוי, אין אורך מקובל, אין פורמט מקובל. ספרי אמן יכולים לצאת מתוך גבולות הדף המודפס לעבודות תלת ממד שמתחבאות בתוכו. הם יכולים להיות יצירת מקור חד פעמית או כאלה שמודפסים במהדורות מוגבלות. הם יכולים להגיע גם במודל הספר הקונבנציונלי שאנחנו מכירים – שמודפסים בלי סוף.
>> שופינג של רגשות: 17 תערוכות חדשות לרכוש בהן השראה השבוע
>> הספרון החדש של דנה ברלב הוא שיר אהבה לתל אביב. זאת העיר שלה
יש ספרי אמן שמורכבים רק מדימויים של עבודות, יש כאלה שמלווים במאמרים אקדמיים, יש כאלה שהאמנים אמונים בהם גם על הטקסט. יש רומנים גרפיים ופנזינים וספרי צילום ודוקו; יש ספרים שמקיפים גופי עבודות של שנים ויש כאלה שמוקדשים לפרויקט אחד. בקיצור – אין חוקים, אין חוקיות ואין גבול לדימיון. וזה מה שהופך אותם לכל כך שווים. ספרי אמן הם גם דרך יחסית נוחה לצרוך אמנות, ואם חושבים על זה – זו גם דרך יחסית נוחה לצרוך ספרות. לא חייבים להתעכב על כל מילה, אפשר לעלעל, להתרשם, להחליט בעצמכם מה עושה לכם את זה ומה לא – ועדיין להבין את העלילה במלואה.

כמו הרבה דברים בעולם התרבות (ובכלל), גם לתחום ספרי האמן וספרי האמנות לקח זמן לתפוס בארץ הקודש. אמנים ואמניות פרסמו ספרים תמיד, אבל להכרות של הציבור עם הז'אנר בשנים האחרונות אחראיים בעיקר שני דברים: הראשון הוא יריד ספרי האמן של ארטפורט, שמתקיים מאז שנת 2015 וייפתח שוב ביום רביעי הקרוב (5.6); השני הוא חנות ספרי האמן של מגזין 3 ביפו, ששותפה גם היא ביריד, ומאפשרת חלל קבוע שמארח ספרים – רק מהסוג הזה. ביריד יוצגו ויועמדו למכירה מאות ספרים, מכל דת, מין וגזע. אבל לא חייבים לבוא בשביל לרכוש. גם העלעול בספרים האלה, כאמור, מספק חוויה אמנותית לא פחותה. לצד אינספור הספרים שיוכנסו כמדי שנה לארגזי פלסטיק אדומים ואטרקטיביים, יתקיימו ביריד גם שלל אירועים סביב הנושא שיכניסו עוד עניין לכל האירוע (ואנחנו אוהבים עניין): שיחות, מפגשים, סדנאות, אירועי פרפורמנס ואפילו אפשרות להתנסות ביצירת פנזינים במקום.
לרגל חגיגת ספרי האמן השנתית בחרנו 10 ספרים שיהיה נחמד אם עיניכם ינוחו עליהם בזמן הביקור (היה קשה לבחור); אבל גם אם לא ספציפית על אלה – אנחנו בטוחים שכל אחד ואחת מכם ימצא בו משהו להניח עליו את העיניים (ואל תעזו לפספס את החדר הקטן עם הספרים שמותר לדפדף בהם רק עם כפפות לבנות. בהחלט שווה את ההתלבשות).
1. שעון הקוקייה // ורד אהרונוביץ
ספר פופ אפ שיצרה אהרונוביץ בעקבות תערוכת יחיד באותו השם שהציגה במוזיאון הרצליה. את דפי הספר המצוירים, שכולל סצנות משפחתיות בתוך ומחוץ לבית, גזרה והדביקה בעבודת יד אחד-אחד, ואם זו לא יצירת אמנות בפני עצמה, אנחנו לא יודעים מה כן.

2. העין היא דלת // ניצן מינץ
מינץ, ששירת הרחוב שלה מעטרת את קירות העיר (והארץ, והעולם) כבר שנים, איגדה טקסטים של מה שהיא מגדירה "שירה חזותית", יחד עם צילומים של עבודות שלה מהמרחב הציבורי; וכריכה שהיא יצירה שנעשתה בעבודת יד, בכל ספר בנפרד.

3. שוטטות // ג'רי שי שריג
ספר חדש (שנוצר במיוחד ליריד) של תשע עבודות שמשלבות צילום ורקמה. את התמונות צילמה שי שריג בפריז בחורף האחרון, הדפיסה אותם בשחור לבן ועליהם רקמה אלמנטים של צמחייה ועצים בחוטים בגוונים ורודים. מהדורה אחת, כפפות לבנות נדרשות.

4. From the River to the Sea… // עידו גורדון
פנזין חדש שהוא סאטירה על אנטישמיות: קריקטורות אנטישמיות הופכות סוריאליסטיות ומגוחכות בבוטותן, והמשפט From the river to the sea עובר היפוכים הומוריסטיים המוציאים אותו מהקשרו המקורי.

5. חתולה וינשוף // סופי ברזון מקאי וגל אדמתי; עפרה אייל
האמנית והאוצרת סופי ברזון מקאי ואחיה גל אדמתי תרגמו לעברית והפיקו את הוצאתו של הספר The Owl and the Pussy Cat של משורר הנונסנס האנגלי אדוארד ליר, קלאסיקה בריטית שליוותה את חייהם של ברזון ואדמתי לאורך כל השנים – מילדותם באנגליה, דרך עלייתם לארץ ב-1990 לקיבוץ בארי ועד העזיבה של הקיבוץ ב-7 באוקטובר. על האיורים אמונה עפרה אייל הנהדרת.

6. עולמות מופלאים // שחר סריג ושרון קנטור
ספר שהוא בכלל לא ספר אלא משחק רביעיות (כן, כן), שיצרו האמן והמאייר שחר סריג והכותבת והמוזיקאית שרון קנטור. כל משחק מגיע עם סיפור שמלווה אותו ומובטחות בתוכו גם הפתעות נוספות. איך אתן אומרות? סיקרנתם.

7. פלומביר // אלעד רוזן
ספר שיצא לפני שנה בדיוק והושק ביריד ספרי האמן דאשתקד, שהוא סיכומו של פרויקט מתמשך שערך רוזן בעמוד הפייסבוק שלו, במסגרתו ביצע, לדבריו, "צלילת עומק אל האגף המזרח אירופאי של מקפיאי השלגונים במינימרקט", וטעם כחמישים שלגונים שמקורם במדינות ברית המועצות לשעבר. "כאשר יוצאים מגיעים לשלגונים נפלאים ומה שהתחיל משיטוט אסוציאטיבי בעקבות עיצוב עטיפה מעניין ושילוב טעמים מפתיע – נגע בלי להתכוון בהיסטוריה, פוליטיקה וזכרון".

8. דרך הברזל // אירה אדוארדובנה
רומן גרפי מרגש וקריאייטיבי שליווה את עבודת הווידיאו (באותו השם) שהציגה אדוארדובנה בשנה שעברה במוזיאון ת"א, ובו היא מתארת את המסע שעברה עם משפחתה בדרכם מאוזבקיסטן לישראל, כשהיתה בת 10. בין האיורים במונוכרום מסתתר גם צבע, וגם דימויים שקופצים מתוך הדף החוצה, אל העולם.

9. אהבה גאה // מיכאל ליאני
מזה ארבע שנים מסתובב מיכאל ליאני ברחבי הארץ ומצלם מודלים שונים של אהבה גאה. זוגות, משפחות, פורמטים מגוונים של אהבה יפה על כל סוגיה וגווניה, שמגיעה מכל רחבי הארץ ומכל שכבות האוכולוסיה. מסוג הדברים שגורמים לנו לחוש לרגע שאולי כן יש לנו במה להיות גאים.

10. היכל הנצח // רותם מקרית גת
המאייר שמכנה את עצמו "רותם מקרית גת", עובד כבר שנים בפורמט של פנזינים מאוירים, גדושים מאוד, בקווים שהם לרוב דקיקים ואקספרסיביים ומלאי פרטים. בספר הנוכחי הוא עוסק בתגליות תודעﬣ גוף ונפש, ולדבריו "בעומדנו על סף שואה דיגיטלית, יצירת ספר זה, כנגד כל הסיכויים – היא מחווה לספרים כחפצים מוחשיים ולמסורת של הכנת ספרים". אנחנו בעד.

>> יריד הספרים של ארטפורט, רביעי-שבת 8.6-5.6, העמל 8. עוד פרטים כאן