העיר היא המוזיאון: פיקאסו, וורהול וטרטקובר הגיעו לרכבת הקלה

לפני פחות מחודשיים אמרנו כאן שלמרחבים הסטריליים של תחנות הרכבת הקלה לא תזיק קצת אמנות, והנה נחתה בהן תערוכת הפופ-אפ של מוזיאון ישראל שמנגישה את אוסף יצירות המופת המרהיב של המוזיאון לנוסעי התחבורה ציבורית. תביאו לנו עוד מזה
לפני כחודש וחצי, כשחגגנו שנה להפעלת הקו האדום של הרכבת הקלה, חגגנו את זה כמו שאנחנו יודעים ברשימת "דברים שאנחנו שונאים ברכבת הקלה". אחת התלונות שלנו נגעה לעיצוב הפנים של התחנות התת קרקעיות, ולפיה "מותר להתלונן על כך שהתחנות נראות כמו סצנה מסרט דיסטופי פוסט-אפוקליפטי ורטרו-עתידני מהגוש הקומוניסטי, סטריליות כמו חדר ניתוח וחסרות כל איפיון. מה רע בקצת אמנות רחוב על הקירות? או צילומים של תל אביב הישנה מאזור התחנה? תכניסו קצת חיים ועניין למרחב הזה". ובכן, הנה שמעו את שוועתנו והנה נכנסים קצת חיים לתחנות הרק"ל.
>>
החל מהשבוע שעבר מוצגת בתחנות שאול המלך ואלנבי של הרכבת הקלה תערוכת פופ אפ מאוסף מוזיאון ישראל, הכוללת העתקים זהים למקור ממבחר יצירות המופת שמוצגות בו. בין העתקי היצירות המפורסמות שיוצגו ניתן למצוא את "אישה עם ענק אבני חן" של פבלו פיקאסו, "צ'לסי 4" של אנדי וורהול, "טירה בפירנאים" מאת רנה מגריט ו"קציר בפרובנס" מאת וינסנט ון גוך, כמו גם יצירות ישראליות איקוניות וביניהן דיוקן של אברהם שלונסקי מאת דוד טרטקובר ותצלום של פסלו המפורסם של יצחק דנציגר "נמרוד".

תערוכת הפופ-אפ, שמהווה שיתוף פעולה ראשון (ויש לקוות שלא האחרון) של הרכבת הקלה בגוש דן עם מוסד תרבות לאומי, תהיה פתוחה עד סוף מאי 2025 ותאפשר לעוברים ולשבים להיחשף ליצירות מהחשובות באוסף מוזיאון ישראל. אוסף המוזיאון הוא האוסף הגדול בישראל, מונה כמעט חצי מיליון פריטים, והוא מוצג בשלושה אגפים: אגף בצלאל לאמנות, אגף ברונפמן לארכאולוגיה ואגף מנדל לאמנות ותרבות יהודית.
התערוכה מוצגת במרחבי הכניסה לתחנות הרכבת הקלה, והיא פתוחה לקהל הרחב, בכל שעות הפעילות של הרכבת הקלה, מ-05:40 ועד 01:00 (רק אל תשכחו לתקף את כרטיס הנסיעה). שיתופי פעולה אמנותיים כאלה מקובלים מאוד ברחבי העולם, כשתחנות תת קרקעיות משמשות פעמים רבות כסוג גלריות המציגות עבודות מודפסות בקנה מידה גדול, ולפרקים אף מופקדות תחנות שלמות לעיצובם של אמנים כמו בפרויקט תחנות האמנות (Stazioni dell'Arte) בנאפולי, שם עיצבו אמנים ואדריכלים את התחנות. אנחנו לא נתנגד.

"אנחנו שמחים להצטרף לנהוג בתחנות רכבת בערים המרכזיות בעולם, ולהנגיש אמנות לקהל הרחב במרחב הציבורי", אמר מנכ"ל תבל עמירם אוחיון. "התערוכה תספק לנוסע חווית נסיעה ייחודית לצד יצירות של גדולי האומנים בעולם. אנחנו מזמינים את הציבור להשתמש ברכבת הקלה וגם לבלות ולצרוך אמנות גם בתחנות וגם מחוצה להן, במוזיאונים ובאמנות רחוב הסמוכה לתחנות".