מיט מיי חומוס: מנות החומוס עם בשר הכי טובות בתל אביב
חומוס עם בשר הוא קטגוריה נפרדת לחלוטין מהוויכוח על החומוס הכי טוב בעיר, והגיע הזמן לעשות בה סדר. כשעושים אותה היטב, חומוס-עם-בשר היא יצירה מופלאה שמייתרת את הצורך בפיתה והופכת למזון האלים. כן, אמרנו מזון האלים, דירגנו את המנות הכי טובות ויש לנו טופ-10 בשבילכם
אלפי שנים בזבז האדם בחיפוש אחר מזון האלים. לאורך ההיסטוריה היו מועמדים רבים לתפקיד: האינדיאנים חשבו שזה הקקאו, הרומאים נטו להאמין שזה האפרסמון (שמו הלטיני הוא מילולית "מזון האלים"), בתרבויות המזרח הקרוב הקדומות הלכו על הרימון, המיתולוגיה היוונית המציאה את האמברוזיה, ומסיבות ברורות למדי גם פטריות פסילוסיבין וקקטוסים הלוצינוגנים תמיד היו חזק במרוץ. כולם טעו.
הציוויליזציה התקדמה מאז, תודה לאלים, יש לנו את הידע הקולקטיבי המצטבר ויש לנו את הטכנולוגיה, וכיום אין ולא יכול להיות ויכוח לגבי העובדה שמזון האלים הוא חומוס עם בשר. כן. זה בדוק. השילוב השמיימי בין המשחה המושלמת, הגרגירים החמים-רכים, שליכטה טחינה ובשר שחום ומתובל בעוז, בפורמט טחון או בנתחים קטנים וג'וסיים, קצת חריף ירוק בצד, שקדים או צנוברים קלויים לקראנץ' ולהגזמה, אלוהים אדירים, או מיי גאדדד, אללהו אכבר, על מה בכלל דיברנו.
אה כן. חומוס עם בשר. אני אוכל חומוס עם בשר כל אימת שהוא נקרה בדרכי. את ההארה הראשונה חוויתי באמצע שנות השמונים באיזו מסעדה אילתית (יכול להיות שקראו לה "שרימפסטייקהאוס"? הכל יכול להיות), כשצלחת בגודל גלגל אוטובוס נחתה על השולחן, הייתי בן 11 והמנה הייתה במשקל שלי. כתר חומוס קרמי שנמשח והקיף את שוליה, חובק ברוך ערימה עצומה וארומטית של קוביות פילה קטנות ועסיסות ופטריות שהושחמו היטב וזה כל מה שאני זוכר דוקטור.
מאז, באומדן גס, אכלתי מאות מנות של חומוס עם בשר. זו קטגוריה שונה לחלוטין מוויכוח "החומוס הכי טוב" המסורתית. מתוך מומחיות שנבנתה בכאבי בטן אני יכול להעיד שגם חומוסיה בינונית יכולה לנפק מנת חומוס עם בשר מופתית, וגם מיטב החומוסיות יכולות להיכשל איתה. כן, זו ההתמחות הקולינרית המיותרת ביותר בהיסטוריה, אבל אני ראיתי את האור וכל מה שאני רוצה זה להפיץ אותו עם קצת פטרוזיליה קצוצה מלמעלה. אלה מנות החומוס עם בשר הכי טובות בתל אביב:
10. חומוס יוסף
רשת החומוסיות והתבשילים הכבר-לא-קטנה מפרדס חנה (שמונה סניפים בארץ, שניים מהם בעיר – ברמת אביב וברמת החייל) מגישה חומוס לא רע בשלל גרסאות מסורתיות, אבל מנת החומוס עם בשר שפגשתי בסניף הרמת-אביבי הייתה מוצלחת מאוד בזכות בשר טחון מאיכות גבוהה (יש גם גרסת רידיפיין מיט שלא בדקתי) ותוספת שקדים קלויים נדיבה. היא הייתה גם יקרה (54 ש"ח נכון לחודש מרץ), אבל יש תמורה. ברודצקי 19
9. יאנאס
אין במרכז העיר חומוסיות רבות שיכולות לתפקד כיותר מברירת מחדל, אבל מסעדת החומוס הזאת בפרישמן הלכה והתחדדה לאורך העשור האחרון כחומוסיה דור 3, עם מנות צד כיפיות וגם בירה וקוקטיילים, והוורסיה שלה ל"חומוס עם בשר" מכילה שני קבבים שמנים ומצוינים שמתפרקים נהדר אל תוך חומוס עשוי היטב. כיף חיים. פרישמן 88
8. שיפודי פינת השלושה
שאלוהים יעזור לכם אם אתם מגיעים לשיפודיה בוכרית ומזמינים דווקא חומוס עם בשר, כלומר שאלוהים יעזור לי, אבל המנה שמוגשת בסניף רמת החייל (הפחות מוצלח) של רשת השיפודיות הקטנה סגרה לי כל כך הרבה פינות בכל כך הרבה שעות צהריים מייאשות בשממה של קריית ההייטק, שמוקדש לה כאן מקום של כבוד. עושה את העבודה. הברזל 24
7. אבו אדהם
את החומוס של החומוסיה הוותיקה בקרליבך, או שמאוד אוהבים או שלא. מדובר בחומוס שפיצל בזמנו את העיר ועורר קיטוב ומחלוקת, אבל גרסתו הבשרית חייבת להיות מעל לכל ויכוח. הבשר הטחון מתבשל על אש קטנה במיציו ותבליניו משעות הבוקר, גרגירי החומוס מבושלים לעילא, והמנה כה מספקת שאפשר להתבסס עליה כארוחה יחידה ביום במשך שנים כשאתה עובד בבית מעריב הסמוך אללה ירחמו. לא משנה איך גיליתי. קרליבך 7
6. חומוס חג' כחיל
החומוסיה היפואית הראשונה ולא האחרונה ברשימה. אני לא מת על החומוס הגס-למדי שמוגש כאן, אבל מנת הפאתה מצוינת וכל המסביב מוצלח וטרי וטעים. גרסת החומוס-עם-בשר מגיעה בוורסיה טחונה עם טעמי בשר חזקים שמשתלבות נפלא בחומוס הזה. לאכול עם המזלג בלי פיתה ולהרגיש בני אלים. יפת 93
5. מרכז החומוס האסלי
עוד חומוסיה-שיפודיה יפואית ותיקה עם גרסה מוצלחת ושמנונית של חומוס-עם-בשר טחון שמשתדרגת בזכות שקדים קלויים וכמות נדיבה של טחינה לכדי מנה שיכולה להשביע בקלות שני אנשים או להכניס אדם אחד לתרדמת זמנית. יש גם ורסיית חומוס-כבד-עוף למתקדמים. תתקדמו. יפת 73
4. שאבו
השווארמיה החדשה בצפון רחוב הירקון, מבית היוצר של סעיד אבולעפיה ושווארמה שעבי הנצרתית, נכנסת חזק וגבוה לרשימה עם מנה מופלאה של חומוס עדין עם שווארמת העגל/כבש המצוינת ממש שעומדת במרכז המקום. זה כל כך טעים שצריך לשאול למה אין יותר מנות חומוס-שווארמה ברמה הזאת (והתשובה היא שעדיף בדרך כלל ששווארמיות יתרחקו מחומוס, אבל זה היוצא מן הכלל). יורדי הסירה 14
3. חומוס חמודי
החומוסיה החדשה-יחסית הזאת ביהודה הלוי מגישה חומוס גלילי מעולה בשלל ורסיות, כולל ספיישל מרהיב של חומוס עם קבבונים עסיסיים שמשכשכים בו. דגמתי כאן בשנה האחרונה את מנת החומוס עם בשר מספר פעמים. לפעמים היא קצת חיוורת בצבע, אבל תמיד עשירה מאוד בטעם, עם טאץ' קטן של שומן כבש ותיבול מדויק שתומך בו. מנה אש (למרות שאתם לא תתאפקו ותשאלו על הקבבונים). יהודה הלוי 93
2. נאדר הגדול
בצומת שלבים-בן צבי הלא אטקרטיבית נמצאת כבר שנים החומוסיה של נאדר הגדול, בין החומוסיות הכי אנדרייטד בעיר, והיא הולכת ומשתבחת עם הזמן, וזה מתבטא בין היתר במנה אדירה של חומוס עם רצועות שייטל שבילו יפה על הפלנצ'ה וקיבלו תיבול יפה של ראס-אל-חנות. מדובר בחומוסיית הבית של מערכת טיים אאוט, למען הגילוי הנאות, אבל זו מנה שמצדיקה כל תואר וכשהיא מגיעה קומפלט עם צ'יפס-פלאפל-סלט-לימונדה היא גם אחד הדילים הטובים בעיר ללאנץ' זריז. בן צבי 35
1. אל קלחה
אם אי פעם תצליחו להתאפק ולא להזמין את מנת הפאתה המלכותית שמוגשת במקדש החומוס היפואי, שמוכר יותר בשמו העממי "זיזו" ו"הבן של זיזו", חלק משושלת חומוס שמשתרעת על פני הלבנט כולו במאה השנים האחרונות, תגלו שמנת החומוס-עם-בשר שמוגשת כאן היא יצירה ברמה של מסעדת שף. מנה כל כך מדויקת שאין כל ספק שלזה בדיוק אלוהים התכוון, אם הייתה לכם התלבטות תיאולוגית. סלמה 3