שלטון בובות: חנות הצעצועים שמריצה בובה לתפקיד ממשלתי
חלון ראווה של חנות הצעצועים טומי ואניקה הוא אולי לא המקום הראשון שהייתם מצפים לראות בו את הכרזה "דרושה מנהיגה", אבל אלו ימים פוליטיים במיוחד. ויש גם בובות שלוהקו לתפקידי מנכ"ליות במשרד התחבורה ומשרד הבריאות
בין אם אתם הורים לילדים, דודות שרופות, דודים מצטיינים או פשוט ילדים בנפשכם – אתם ודאי מכירים את חנות הצעצועים התל אביבית טומי ואניקה, שמונה כבר שלושה סניפים בעיר. בימים אלה, חלון הראווה של החנות משך לא מעט תשומת לב דווקא בזכות מסר פמיניסטי בחזית – הכרזה "דרושה מנהיגה" לצד בובות של בנות בתפקידי מפתח מהסוג שלרוב לא פוגשים בצעצועים בכלל, מנכ"לית משרד התחבורה ומנכ"לית משרד הבריאות.
חמוטל ברקן פתחה את טומי ואניקה לפני שבע שנים מתוך אמונה שצעצועים הם כלי משחקי וחינוכי, שמטרתו ללמד ולאתגר את הילדים והילדות המשחקים, ומה שמייחד את החנות הוא שהיא שהיא אינה מגדרית. מה הכוונה? בניגוד לרשתות הצעצועים הגדולות, לא תמצאו כאן מעבר ורוד מלא נסיכות ודברי מטבח לבנות, ומעבר תכול מלא חיילים וטרקטורים לבנים. אבל בטומי ואניקה כל הצעצועים הם בעבור כולם ובעבור שני המינים.
זאת האידיאולוגיה של החנות כבר שבע שנים, אבל מה פשר חלון הראווה?
ברקן: "את המסורת של חלונות הראווה ששמים נשים במרכז התחלנו לפני כמה שנים לרגל יום האישה. במשך שבוע, מתחילת מרץ, יש בחלון כרזה פמיניסטית ואנחנו מעצבות את חלון הראווה עם בנות במרכז ומסרים בעד שוויון מגדרי". אלא שהשנה כמובן שהמאבק המגדרי הקבוע תפס רובד אקטואלי במיוחד, ונראה שחלון הראווה המדובר צפוי להישאר לפחות זמן מה.
"כאשר ראיתי שאין אף אישה בתפקיד מנכ״לית של משרד ממשלתי", מוסיפה ברקן, "הבנתי שאת הבובות בחלון הראווה יש לשים בתפקיד מנכ"לית ויפה שעה אחת קודם. הדבר הוכיח את עצמו כששמעתי ילדה נעצרת עם אמה מול חלון הראווה ושואלת בעניין מה זה מנכ"לית".
מסתבר שהחלון המדובר אף הגיע לאוזני מנכ"ליות אמיתיות, בעבר ובהווה, שהתקשרו לשבח את חמוטל על הבחירה החשובה. לשאלתנו האם היו גם תגובות פחות אוהדות בעניין, משיבה חמוטל שהיא נתקלה בכמה שאלות – מדוע להפוך חנות צעצועים לדבר פוליטי? לשואלים היא שמחה לענות כי "שוויון מגדרי הוא אינו דבר פוליטי. אלא דבר בסיסי וקריטי בכל מדינה דמוקרטית". בילבי גאה בכם.
טומי ואניקה, דוד המלך 1, מוזיאון הטבע קלאוזנר 12, זימן 16