האינטרס למגדלים על החוף ברור, אבל מי מגן על האינטרס הציבורי?

כיכר אתרים (צלם: גרשון שלוינסקי, באדיבות הארכיון העירוני תל אביב-יפו)
כיכר אתרים (צלם: גרשון שלוינסקי, באדיבות הארכיון העירוני תל אביב-יפו)

יעל דורי, ראש תחום תכנון באדם טבע ודין, מודאגת מהתוכניות המתגבשות לטיפול בפיל הלבן ביותר בעיר. בטור דעה מיוחד היא מסבירה למה גם אתם צריכים להצטרף למאבק. "עם קצת הצללה, השקעה ותכנון רגיש, היא יכולה להפוך לכיכר שוקקת חיים ולמקום מפגש מזמין"

22 באפריל 2025

ביקור קצר בפארק המסילה או באחד הפארקים החדשים בעיר מספיק כהוכחה לכך שעיריית תל אביב יודעת לפתח מרחבים ציבוריים נהדרים, כשהיא רק רוצה. כיכר אתרים, שבקו הראשון לים, מחכה כבר שנים למימוש הפוטנציאל שגלום בה: שטח פתוח ורחב ידיים עם נוף עוצר נשימה. זהו המקום היחיד שמחבר בין מרכז העיר הסואן לבין החוף מבלי לחצות כביש. עם קצת הצללה, השקעה ותכנון רגיש, היא יכולה להפוך לכיכר שוקקת חיים ולמקום מפגש מזמין, שיהיה נעים להצטנן בו לאחר בילוי בחוף הסמוך.

>> ימי פומפיי: כל העולם יראה את סרט ההופעה האיקוני הזה. וגם אתם

יש הרבה דעות מדוע עד היום המקום לא הצליח ואף הוזנח. אם זו הבעלות הפרטית על הקומות שמתחת לכיכר, אם זה הריצוף המסנוור שהשמש מכה בנמצאים מעליו ללא רחמים ואם זה היעדר המסחר ומקומות הבילוי הולמים למיקום ייחודי מול הים, מעל הטיילת והמרינה. לעיריית תל אביב יש בעלות חלקית על השטח – אך במקום להשקיע בו, היא אפשרה קידום של תכנית ש… איך נאמר – רחוקה מהחזון שהיינו מצפים לראות בפיתוח של קו ראשון לים, בלב "העיר ללא הפסקה".

היתה יכולה להיות מרכז עירוני, אבל עדיף 25 קומות. כיכר אתרים. צילום: אילת בנהר
היתה יכולה להיות מרכז עירוני, אבל עדיף 25 קומות. כיכר אתרים. צילום: אילת בנהר

התכנית המקודמת, שאושרה בוועדה המקומית וכעת נמצאת בהליכי ערר, כוללת שני מגדלים של 25 קומות: האחד כולו למגורים והשני למלון ומגורים. במסגרת התכנית, הכיכר עצמה תהרס והמעבר משדרות בן גוריון יחייב חציית כביש. כך, מהכיכר הציבורית יישאר רק מעבר מדרגות רחב מהכביש לחוף ולצידו מדרון עם שביל מפותל למשתמשי הגלגלים למיניהם. כלומר, לא תהיה יותר כיכר וגם לא שטח המאפשר קיום פעילויות ציבוריות, גם כי השטח כבר לא יהיה מישורי אלא משופע, וגם בגלל מגדלי המגורים, שמרחיקים את הציבור מהמרחב לידם.

כיכר אתרים. (צלם: גרשון שלוינסקי, באדיבות הארכיון העירוני תל אביב-יפו)
כיכר אתרים. (צלם: גרשון שלוינסקי, באדיבות הארכיון העירוני תל אביב-יפו)

מדובר בתכנון שמנוגד לעקרונות של תכנון החופים שהתגבשו בארץ בעשורים האחרונים: העדפת שימושים ציבוריים לצד החוף, שמירה על מבטים פתוחים לים, חיבור בין העיר לים, ומניעת חומות בטון על קו החוף. לכן, לא מפתיע שכשאר התכנית הופקדה, קמה התנגדות רבת-קולות – מצד תושבים, ארגוני חברה אזרחית ואף מחברי מועצה בעירייה. האינטרס הכלכלי של בניית מגדלים על החוף ברור לכולם, אבל מי מגן על האינטרס הציבורי?

שדרות בן גוריון בדרך לכיכר אתרים החדשה. לא בתמונה: שני בניינים (הדמייה: ישר אדריכלים)
שדרות בן גוריון בדרך לכיכר אתרים החדשה. לא בתמונה: שני בניינים (הדמייה: ישר אדריכלים)

גם אנחנו באדם טבע ודין רואים במקום הזה פוטנציאל חד-פעמי למרחב ציבורי עירוני פתוח, מזמין ונגיש – כמו כל כיכר עירונית אחרת, רק עם נוף מהמם לכחול הגדול. לכן, אנחנו מעורבים עוד מהתכנית העירונית הקודמת, שם הופתענו לגלות שהתכנית כוללת מגורים בקו ראשון לים בניגוד להצהרה הראשונית. בהמשך התנגדנו גם לתכנית הנוכחית, וכיום אנו עומדים להגיש ערר נוסף. התפתחות מעניינת נוספת הייתה מעורבות של אונסקו, שאיימה כי בניית המגדלים עלולה לפגוע במעמדה הבינלאומי של תל אביב כ"עיר לבנה". המענה לטענה זו יינתן בדיון הקרוב.

בדרך לשום מקום. מתחת לכיכר אתרים (צילום: Shutterstock)
בדרך לשום מקום. מתחת לכיכר אתרים (צילום: Shutterstock)

בינתיים, עד להכרעה, נציג לציבור את המקום ובעיקר את הפוטנציאל שלו אל מול איום הבנייה במסגרת "הליכות ג'יין" ב-8 במאי. נקווה שהעירייה תבין שצריך להשקיע במקום הזה כמו בכל מרחב ציבורי אחר בעיר, כמו שהיא יודעת לעשות כשהיא רוצה ונוכל לזכות בעוד מרחב ציבורי מיוחד קרוב לים.
יעל דורי היא ראש תחום תכנון באדם טבע ודין, עמותה ישראלית העוסקת בשימור והגנת הסביבה