מפעל הקרח הישן במתחם טחנת הקמח בסלמה הוא עכשיו "אל-מטחנה", מוקד תרבות וגלריה לאמנות רב תחומית מבית סראיא יאפא. יוזמות הפרויקט הן קבוצת ריאליטי (האחראית גם למתחם התחייה 14) וקבוצת יצחקי, שרכשו את המתחם ב-120 מיליון שקל ורואות בפעילות התרבותית שלב ראשון בהחייאתו של האזור
זה סיפור שמתחיל אי שם ב-1911, כשברחוב סלמה הוקם מפעל טחינת קמח קטן באחד מבתי הבאר שנבנו במאה ה-19 באזור שנודע אז בשמו "אל באסה" (הביצה), שם שגם הודבק לאצטדיון הכדורגל שהוקם באותו שטח והיה ברבות השנים לבלומפילד. אבל טחנת הקמח הקטנה גדלה, ובין שנות ה-30 לשנות ה-50 הוקמו בה מבנים תעשייתיים מרשימים יחסית לתקופה, ביניהם גם מפעל מודרני לייצור קרח. עד שנת 2018 עדיין פעל במקום מפעל קמח בבעלות משפחת פולטורק, ומאז הוא עומד דומם. המבנה ההיסטורי הזה במתחם טחנת הקמח נפתח בימים אלה לציבור הרחב כגלריה חדשה לאמנות רב-תחומית.
>> גלגל הצלה: 27 תערוכות חדשות לצוף איתן אל תוך הסופ"ש
>> "סיכוי להינצל": יצירה אפית שכל ישראלי צריך לראות
“אל-מטחנה" הוא שמה של הגלריה מבית סראיא יאפא, המוסד ההתרבותי תחתיו פועל גם תאטרון אלסראיא הערבי-יפו. על פי היזמים, פתיחת פעילות אלסראיא במבנה מפעל הקרח הישן תביא "בשורה תרבותית חדשה" לתושבי מבואות יפו והסביבה כולה, שיוכלו בקרוב ליהנות מתערוכות, מופעים, סדנאות ואירועי אמנות פתוחים לציבור שיערכו במקום.
"פתיחת פעילות התיאטרון במתחם טחנת הקמח היא צעד מרגש ומשמעותי עבורנו", אמר מחמוד אבו ערישה, מנהל אלסראיא ואל־מטחנה. "המתחם כולו בנוי על שכבות של זיכרון וסיפור יפואי, ואנחנו שמחים להחזיר אליו חיים ולפתוח אותו לקהל הרחב דרך אמנות, פרפורמנס ומפגש אנושי. בכוונתנו לקיים בו תוכן תרבותי רב־תחומי, תערוכות, מופעים ותהליכי יצירה פתוחים, ולארח אמנים, יוצרות ויוצרים מהעיר ומחוצה לה לשיח, עבודה משותפת וחיבור עם הקהילה".

מאחורי המהלך עומדות קבוצת ריאליטי וקבוצת יצחקי, קבוצות הנדל"ן שרכשו את המתחם בשנת 2022 תמורת כ-120 מיליון שקל. מתחםהטחנה נמצא בלב תכנית עתידית של עירוב שימושים – מגורים, תעסוקה ומוסדות ציבור – בהתחדשות העירונית של מבואות יפו. פעילות האמנות המתקיימת כעת במבנה, מהווה שכבה ראשונה בהחייאתו ובהפיכתו למוקד בעל חשיבות מרחבית.
קבוצת ריאליטי, המתמחה בהשבחת נדל”ן ובשילוב מיזמי אימפקט ואמנות בנכסים כחלק מהפיתוח וההשבחה – כמו במתחם התחייה 14 המצוין לא רחוק משם – פועלת יחד עם קבוצת יצחקי לקידום פעילות תרבותית במתחם הטחנה כחלק מחזון כללי לגבי מרחב מבואות יפו, בו ריאליטי מהווה שחקן מפתח. הפעילות נעשית לרווחת הציבור ובהלימה לאג’נדה של עיריית תל אביב-יפו לקידום אמנות במרחב העירוני, ומשקפת את התפיסה הרחבה של ריאליטי, לפיה נכסים המיועדים להשבחה יכולים להפוך למוקדי תרבות וחיים עירוניים כבר במהלך השנים הארוכות של תקופת הביניים התכנונית.

“ריאליטי ערכה מחקר עומק על טחנות קמח וממגורות ישנות בעולם, בו גילינו שמבנים אלה הופכים במקרים רבים למוקדי יצירה וקהילה המנצלים את המאפיינים הפיסיים הייחודיים של טחנות הקמח, לצד שימור המורשת התרבותית והכלכלית של העיר", הסבירה אביטל חפר, מנהלת פרוייקטים במחלקת אימפקט בקבוצת קרנות הנדל"ן ריאליטי. "החייאת מתחם הטחנה מבטאת את התפיסה שלנו כי נדל"ן בשילוב עם תרבות ואמנות הוא מנוע לשינוי חברתי וקהילתי. יחד עם אלסראיא, קבוצת יצחקי והעירייה אנו גאים להחזיר מתחם שהיה נטוש ללב החיים העירוניים".
