הקרב על יום כיפור: שופטי העליון תקפו את עיריית תל אביב-יפו
בדיון בעתירת עמותת הימין הקיצוני "ראש יהודי" נגד עיריית תל אביב-יפו, בדרישה שתאפשר לה לקיים תפילת יום כיפור המונית בהפרדה מגדרית בכיכר דיזנגוף, תקפו השופטים מינץ, כשר וגרוסקופף את עמדת העירייה וטענו כי היא מפלה את המתפללים האורתודוקסים. כנראה שזה לא ייגמר טוב
הדיון בבג"ץ בעתירת עמותת הימין המשיחי הקיצונית "ראש יהודי" נגד עיריית תל אביב-יפו, בדרישה שבית המשפט יורה לעירייה לאפשר תפילות יום כיפור בהפרדה מגדרית בכיכר דיזנגוף, קיבלה היום תפנית בלתי צפויה כששופטי העליון שדנו בעתירה – השופטים דוד מינץ, עופר גרוסקופף ויחיאל כשר – תקפו באגרסיביות לא שגרתית את באי כוחה של העירייה וסימנו אולי את פסק הדין האפשרי שלהם בפרשה שמסעירה את המדינה.
>> לקראת כיפור: העירייה מפוצצת את השקר על "איסור תפילות בתל אביב"
>> חולדאי, איך אתה מאפשר לפנאטים מ"ראש יהודי" לייצר כאוס בעיר? // טור דעה
כזכור, לאחר שבשנות הקורונה איפשר העירייה תפילות המוניות בציבור (שהתקיימו ללא הפרדה) כדי למנוע זירות הדבקה בבתי הכנסת, ניסתה בשנה שעברה עמותת "ראש יהודי" להשתלט בכפייה על המרחב הציבורי בכיכר דיזנגוף ולקיים בה תפילה בהפרדה מגדרית בניגוד לחוק העזר העירוני האוסר על כך. המהומה שהתפתחה בעקבות זאת הפכה את יום כיפור לזירת קרב בין חילונים ובין אנשי ימין משיחיים שהגיעו גם מחוץ לתל אביב, במה שנתפס כניסיון לקבוע עובדות בשטח ולתקוע אצבע בעינו של הציבור החילוני בזמן המאבק נגד ההפיכה המשטרית.
השנה, כאמור, החליטו אנשי עמותת הימין המשיחי לעתור לבית המשפט נגד חוק העזר העירוני, ולאחר שבית המשפט המחוזי דחה את עתירתם מכל וכל, פנו לערער לבג"ץ שנוא נפשם. אלא שהדיון בבג"ץ התחיל דווקא בצד המשיחי-אמוני, כשהשופטים פותחים אותו בהצעת פשרה מדהימה בניתוקה לפיה תתקיים תפילה בהפרדה בגן מאיר, המזוהה עם קהילת הלהט"ב, במקום בכיכר דיזנגוף. הייצוג המשפטי של העירייה דחה את ההצעה בשאט נפש, ומאותה נקודה לא הפסיקו השופטים להביע את תדהמתם מעמדת העירייה.
"זו תפילה שמקובלת ברוב הקהילות, מה קרה?! מה קרה?!", זעקו השופטים מינץ וגרוסקופף, כשהם מתעלמים לחלוטין מחוק העזר העירוני האוסר על הפרדה כזאת וממה שמקובל על הציבור החילוני בישראל. "אני לא מבין", היתמם השופט גרוסקופף, "עירייה לא יכולה לאפשר במרחב הציבורי תפילה על פי מנהגים מקובלים?! אתם אומרים: כשהמקום סגור, בבית כנסת, אפשר הפרדה מגדרית – ואילו תחת כיפת השמיים במרחב, אז אסור?".
בהמשך אף טענו השופטים כי "עירייה במדינת ישראל מבקשת להפלות מתפללים אורתודוקסים", ואחרי שנציג העייריה מחה והבהיר שאין בהחלטת העירייה כל אפליה, השיבו השופטים "בוודאי שכן". השופט כשר הוסיף כי "עיריית תל אביב אומרת – 'אורתודוקסי לא, כל השאר כן'. אדוני אומר: 'אני לא נגד התפילה, רק נגד המחיצה' – זה כמו שתגיד, 'יש לי רק בעיה עם הכיפה'".
שופטי בג"ץ אמורים למסור את החלטתם בעתירה ביממה הקרובה, ועל פי חילופי הדברים בדיון נראה כי בכוונתם להחזיר את תפוח האדמה הלוהט של הקרב על כיכר דיזנגוף הישר לתוך האש, ולשפוך קצת שמן על המדורה ליתר ביטחון. תהיה החלטתם אשר תהיה, נראה כי גם ביום כיפור הזה תהפוך הכיכר המרכזית של העיר לזירת קרב, הפעם באדיבות בג"ץ. אז אולי לא צריך רפורמה?