כיפור כזה עוד לא היה: מסעדת "האחים" תראה לכולנו את הדרך

אחים על מלא. משמאל לימין: אסף ויותם דוקטור והשותף ירון רמון (צילום נועם פריסמן)
אחים על מלא. משמאל לימין: אסף ויותם דוקטור והשותף ירון רמון (צילום נועם פריסמן)

האחים דוקטור חברו אל הפסיכואנליטיקן הדתי יהודה פרנקל, תל אביבים חמודים חברו אל ירושלמים אורתודוכסים, ויחד הם הגו יום כיפור של קירוב לבבות ובקשת סליחה שיתקיים במסעדה ובו ישתתפו יניב ביטון, רותי רוסו, יוסי מרשק, מיכאל מושונוב, שירה קורנפלד ועוד. ככה פותחים שערי שמיים

11 באוקטובר 2024

מאז פרוץ המהפכה המשטרית, ועוד יותר מהשבעה באוקטובר, מסעדת "האחים" מייצגת את הטוב והיפה שבעם ישראל. את האחדות האמיתית, לא זאת המזויפת שנצפית בערוץ התעמולה, ואת הלב הפתוח, הנתינה והעזרה למי שנזקק לכך ללא הבדל על רקע עדתי או גיאוגרפי.

>> אסור לתת לשירת הסירנות לשבור את רוחה של התרבות הישראלית // דעה
>> המדינה החדשה כבר כאן. ויוסי מזרחי מציל את חדשות 12 מעצמם // ביקורת

יום כיפור, סמל לאחדות שגם הוא נתון במחלוקת – ע"ע החלטת העליון שמאפשרת תפילה המונית בהפרדה מגדרית, בתמיכה גורפת מצד מי שלא מאד מזמן הורו לעלות על בית המשפט העליון עם D9 – יקבל במסעדה שהפכה למגדלור דמוקרטי את המשמעות האמיתית שאמורה להיות לו על פי הדת: יום של קירוב לבבות ובקשת סליחה. את מקום הסלטים ומנות הגריל יתפסו שיחות ותפילות, ללא הפרדה מגדרית כמובן.

בלבבות הם מבינים. האחים דוקטור מאכילים את מאהל גן סאקר, יולי 2023 (צילום: haachim_restaurant)
בלבבות הם מבינים. האחים דוקטור מאכילים את מאהל גן סאקר, יולי 2023 (צילום: haachim_restaurant)

"הסיפור התחיל כשיהודה פרנקל, חבר שהכרתי בשנה האחרונה, התקשר אליי והציע לעשות את כיפור הקרוב יחד בתל אביב", משחזר הבעלים יותם דוקטור (יחד עם אחיו שף אסף דוקטור) את החיבור עם הפסיכיאטר והפסיכואנליטיקן חובש הכיפה. "כמובן שמיד נעניתי להצעה והתחלנו לתכנן יחד את יום כיפור, קבוצה מצומצמת של תל אביבים וירושלמים אורתודוקסים. אם גם ככה אנחנו התל אביבים מטיילים ברחובות עם או בלי הילדים, עם או בלי אופניים, אז למה לא לעבור באחים, להקשיב ולהכיר ולהרגיש שגם לנו יש את המקום שלנו ביהדות".

השיקולים בבניית סדר היום והתוכן הגיעו מההיכרות של האחים עם הקהל התל-אביבי, שלאחר השבעה באוקטובר העמיקה מעבר לאוכל ולאלכוהול. הדוקטורים ביקשו ליצור יום כיפור עם תחושת שייכות שמדברת אליהם ואל הקהל בעיר, אך כזה שמכבד גם אורחים  שמגיעים במיוחד, ושאינם בהכרח ממשתתפי ההפגנות בקפלן.

המקום שלנו ביהדות. חמ"ל האוכל של מסעדת "האחים" בתחילת המלחמה (צילום: שרון בן דוד)
המקום שלנו ביהדות. חמ"ל האוכל של מסעדת "האחים" בתחילת המלחמה (צילום: שרון בן דוד)

על פי הליינאפ שנבנה, החג נחלק לשניים: בערב כיפור ייערכו במקום הדלקת נרות ותפילת כל נדרי, והחל מצהרי שבת יתקיימו ברחבי המסעדה שיחות אינטימיות עם אנשים מעוררי השראה מתל אביב ומירושלים – השחקנים יוסי מרשק ויניב ביטון; חיים ילין, לשעבר ראש המועצה המקומית אשכול ותושב בארי; האמנית יהודית מאיר; אשת הקולינריה רותי רוסו; השחקן מיכאל מושונוב; הסופרת ואשת התקשורת שפרה קורנפלד ועוד אמנים, סופרים ואנשי הגות, וכמובן פרנקל עצמו.

בהמשך תתקיים תפילה לשלום החטופים, ואחריה תפילת נעילה ותקיעת שופר. "פה מותר ללבוש מה שבא לך, לשיר ביחד, לשבת איפה שרוצים ועם מי שמתחשק", מסכמים האחים בפוסט, במשפטים בודדים שמקפלים בתוכם פילוסופיית חיים שלמה, מכבדת ומכילה שמקבלת גם את מי שאינו הטייפקאסט התל אביבי, כפי שהוא נתפס בעיניי רבים מדי. אנחנו נהיה שם, יחד עם אלה שנשמת מדינת ישראל הדמוקרטית והשוויונית מפעפעת בעורקיהם. וזו מצווה חשובה לא פחות מאשר צום.
אבן גבירול 21, שישי (11.10) מ-17:00, שבת (12.10) מ-12:00