צדק היסטורי: כרמל שאמה הכהן מקים את כיכר הסביח ברמת גן

ראש העיר רמת גן הודיע הבוקר שיקים את כיכר הסביח שתחזיר לעיר את הקרדיט ההיסטורי על המנה האהובה, מספר איך הוא אוהב את הסביח שלו ומחזיק את הקלפים קרוב לחזה בנוגע לסביחים רמת גניים מומלצים

סביח: בקרוב יש לך כיכר! (צילום: אנטולי מיכאלו)
סביח: בקרוב יש לך כיכר! (צילום: אנטולי מיכאלו)
22 ביולי 2020

גם אם נגלגל עיניים עד מחר בכל פעם שיגידו לנו רמת גן, אנחנו מודים בהכנעה שלראש העיר שלה יש את היוזמות החמודות בעולם. הבוקר הכריז כרמל שאמה הכהן בעמוד הפייסבוק שלו שבקרוב יקים בעיר את כיכר הסביח.

"בימים אלה מוקמת כיכר 'סביח' בצומת נגבה-עוזיאל שתנציח את התרומה של העיר רמת גן לקולינריה הישראלית", הוא כותב. "הכיכר ממוקמת בין הדוכן המיתולוגי בגינת בר אילן ברחוב עוזיאל לבין מזנון סביח הראשון בצומת נגבה הראה הפעיל עד היום. בשנת 1961 תושב העיר צבי סביח ושותפו אילתרו את מנת הסביח על בסיס מרכיבי ארוחת הבוקר בשבת של יהודי עיראק, לטובת השבעת נהגי קו 63 שזו היתה תחנתם הסופית. מהדוכן בגינה עברו סביח ושותפו לחנות מסודרת ברחוב נגבה מרחק עשרות מטרים מהכיכר. כיום מנת סביח נמכרת בכל הארץ ואף במספר מקומות בעולם. על ההנצחה החלטנו אבל נשמח לרעיונות יצירתיים איך לעצב את הכיכר ומה להציב בה. אם עשיתי לכם חשק למנה אז בואו אלינו לר"ג ושיהיה בתיאבון ולבריאות".

את הפוסט ליווה בשפע של אימוג'ים של מרכיבי הסביח – עגבנייה, בצל, פיתה ובעיקר הרבה חצילים.

בימים אלה מוקמת כיכר 'סביח' בצומת נגבה עוזיאל שתנציח את התרומה של העיר רמת גן לקולינריה הישראלית, ????הכיכר ממוקמת בין…

Posted by ‎כרמל שאמה הכהן‎ on Wednesday, July 22, 2020

"הרעיון היה אצלי בראש אבל התקדם בעקבות פוסט שפירסמנו לפני שנה בערך. שאלנו את התושבים מה הייתם רוצים להנציח בעיר. אני גדלתי על הסביח בבית, וזה מאוד קרוב אלי, אבל היו הרבה תגובות שביקשו את זה ומשם זה יצא לדרך", מספר שאמה הכהן.

מה יהיה בכיכר הזאת?
"כרגע מוקמת התשתית של הכיכר, בין הדוכן המיתולוגי שהיה בגינת בר אילן שאליו היו מגיעים אוטובוסים ואומרים תכין לנו מנה. לאחר מכן הם פתחו את הסביח בנגבה פינת הרואה, עשרות מטרים מהכיכר. חקלאי הציע לי שיהיה עץ חצילים ענק וכמובן פסל סביבתי, חציל או מנה, עולים הרבה רעיונות יצירתיים".

כרמל שאמה הכהן גם מתייחס בדיפלומטיות לעיר השכנה שגנבה את הבעלות על הסביח ממכורתו רמת גן: "זה עושה צדק היסטורי כי הסביח נולד וגדל ברמת גן ולא בשום עיר אחרת שיש בה דוכני סביח אחרים", הוא אומר.

איך אתה אוהב את הסביח שלך? אוכל עם עמבה?
"קודם כל אוהב אותו מאוד וכן אוהב הכל, כולל עמבה, וגם רכיבים שלא מוכרים בכל הדוכנים אבל כל עיראקי שגדל בבית של עולים מעיראק יודע שזה חובה, כמו עלים מיוחדים. הגירסאות היום ברוב המקומות מסחריות, אבל השימור של המנה שהכי קרובה למנה של הבית, זה ברמת גן".

איפה אוכלים סביח ברמת גן?
"אני לא רוצה לעשות פרסומת לדוכן כזה או אחר אבל המבינים יודעים איפה הם ממוקמים. יש יותר מאחד".

כך תכינו סביח בבית
פיצה סביח
סביח בכיכר לחם
סלט סביח
סביח הודי