קבוצת "לילה טוב" ומועדוני העיר משיקים אמנה נגד אלימות מינית

אמנה חדשה קוראת לבעלי עסקים להתחייב לפעול אקטיבית כדי למנוע אלימות מינית. בצעדים הנדרשים: מינוי אחראי לנושא מטעמם, פרסום חומרי הסברה והכשרה לצוות

יוזמת לילה טוב
יוזמת לילה טוב
26 באוגוסט 2015

בעלי ברים ומועדונים ברחבי העיר חתמו על "האמנה החברתית למניעת אלימות מינית בחיי הלילה", שתושק רשמית בשבוע הבא. האמנה היא תולדה של יוזמת דונט קיל מי וייב, ששינתה את שמה וכעת קרויה "לילה טוב". במסגרת האמנה יתחייבו בעלי המועדונים והברים לתלות בבתי העסק שלהם שלטים נגד הטרדה מינית הקוראים למבלות לדווח לצוות על התנהגות מטרידה. שלטים כאלה כבר מוצבים במקומות שונים, בהם אנה לולו והבלוק. בעלי המקומות שחתמו על האמנה מתחייבים להעביר מדי חצי שנה הכשרה בנושא לצוות המקום באמצעות ארגון הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. ההכשרה תכלול זיהוי מקרים של הטרדה מינית, הדרכה על אופן הטיפול הרצוי והסבר משפטי מתי מותר להוציא לקוח מטריד מהמועדון. עד כה חתמו על האמנה הבלוק, דלי, ברקפסט, בוטלג, רדיו, פסאז', אלפבית, פיקוק, כולי עלמא, תחת, שפגאט, תדר, פורט סעיד, רומנו, דיזי, מזג, טנג'יר, בקי, bdz, ג'אווה, החוג הצפוני, וואליום, אנה לולו ונלסון.

יוזמות "לילה טוב" למניעת אלימות מינית בחיי הלילה הן גילי רון, הגר שיזף, שירה מייקין, תמר מרים גומל, יסמין וקס, קרן גרינבלט, גלי פיפלקס, סילאן דלאל ויעל אלבז. שותפות ליוזמה גם שדולת הנשים ומרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בתל אביב. "את נוסח האמנה הגינו במשך כחצי שנה בשיתוף בעלי המועדונים והברים", מספרת שירה מייקין. "הכל התחיל מפוסט של גילי רון, בליינית שנשבר לה מהטרדות מיניות. היא כתבה פוסט חינני אך חריף על הטרדות מיניות שחוותה, והוא הפך ויראלי. בעקבות הפוסט פנו אליה בלייניות אחרות וכמה בעלי מועדונים, ויחד ערכנו מפגש משותף בכולי עלמא והתחלנו לגבש את היוזמה. יחד עם בעלי המועדונים, שהבינו שזו גם הבעיה שלהם ולא רק של הנשים, ובעזרת מרכז הסיוע בתל אביב, התחלנו לעבוד על נוסח לאמנה חברתית שבעלי הברים יחתמו עליה ושתחייב אותם לפעול. זה היה תהליך שנמשך כמה חודשים, וסוף סוף הגענו לנוסח אמנה שמוסכם על כולנו".

יוזמת לילה טוב. עיצוב לוגו: אפיק נעים
יוזמת לילה טוב. עיצוב לוגו: אפיק נעים

במקביל יצרו מובילות היוזמה קשר עם הולבאק – יוזמה דומה הפועלת בלונדון. "אנחנו עדיין שוקלות איך לשתף איתן פעולה", מוסיפה מייקין, "יש יוזמה דומה גם בברלין, ובישראל קמה גם יוזמה ירושלמית ופנו אלינו סטודנטים מבאר שבע. המטרה היא להגיע לכולם".

"מגיעות אלינו למרכזים הרבה פניות מבלייניות, הרבה מקרים שמעורב בהם סם אונס, או גישושים וחיכוכים בתור לבר או בדרך לשירותים. יש גם סיפורים על חבורות גברים שמכתרים נשים ברחבה", מפרטת יעל מיכאלי, רכזת חינוך והסברה במרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. מרכז הסיוע ושדולת הנשים הם שיקיימו הכשרות בנושא לצוותי המועדונים והברים. "הצוות של הבלוק כבר עבר הכשרה וקיבלנו תהודה על מקרים שטופלו יותר טוב. היוזמה יוצאת גם מחוץ לתל אביב, לאחרונה עשינו הרצאה בנושא גם לבעלי ברים ומועדונים בראשל"צ ואפילו בקריית שמונה. המאבק נגד הטרדות מיניות הוא קריאה חברתית שצריכה להשמע בכל רחבי הארץ".

באמנה שעליה חתמו בעלי העסקים מוצהר: "אין מקום לאלימות מינית במקומות הבילוי ובחיי הלילה. אנחנו שואפים למגר את התופעה שפוגעת במבלות ומבלים במרחבים הציבוריים, בתוך מקומות הבילוי ומחוץ להם. רצוננו הוא לשמור על ביטחונם האישי של כל הבאות והבאים אל מקומות הבילוי ולאפשר להם להיעזר בנו במקרה של מצוקה. אנחנו רואים עצמנו כשליחים חברתיים הנלחמים בתופעה של הטרדות מיניות חיי הלילה מתוך אמונה בחופש האישי של כל אחת ואחד ומתוך הרצון לאפשר מרחב בטוח ומוגן לכל אחת ואחד. בעצם חתימתנו על אמנה זו אנו מתחייבים לעמוד בדרישותיה ולהוקיע התנהגויות פוגעניות ואלימות ממקומותינו".

המקומות החתומים על האמנה מתחייבים לפרסם סרטונים, פוסטרים וגלויות המציגים מידע, דרכי מניעה ועוד. כל מקום ימנה אחראי לנושא מניעת ההטרדות המיניות שירכז את הפניות ואת המקרים שקרו במקום. "כל מקום צריך לשלוח לפחות אדם אחד, אם לא את כל הצוות, להכשרות מקצועיות במרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית ולהציב בכל מקום עמדות קבועות שבהן אפשר להתלונן ולהסביר לקהל. להגיד את הדברים בכניסה כמו שאנחנו עושים בשבועות האחרונים – זה המסר הכי חזק. זה נחקק אצל אנשים הרבה יותר מכל שלט", אומר ירון טראקס ממועדון הבלוק.

"גם בקהילה הגאה מתמודדים עם אותה בעיה של חוסר כבוד למרחב הפרטי ועם הערות מטרידות", אומר אימרי קלמן משפגאט. "כדי ליישם את האמנה אנחנו מתכוונים לקבל השראה מדרכי פעולה שמתקיימות גם במקומות אחרים, כמו שיחות עם אנשי הצוות להגברת הערנות והתייחסות תקיפה יותר למקרים של הטרדות מיניות בחיי הלילה".

ביום רביעי ה-2 בספטמבר תושק האמנה בכל מקומות הבילוי שחתמו עליה. כל מי שיעשה לייק לעמוד הפייסבוק של היוזמה יקבל צ'ייסר בחינם.

*ניתן לפנות אל מרכזי הסיוע בטלפון 1202, זמין 24/7