"עושים סדר עם מארי קונדו" בנטפליקס קלישאתית וקיטשית יותר מפרק של "קטנטנות"
הסדר בנפש מתחיל בבית, סדינים מקופלים עושים שמח בלב ותמיד הכי חשוך לפני עלות השחר. התכנית החדשה בנטפליקס של כהנת הסדר היפנית מארי קונדו לא תתן לכם לנשום בין קלישאת ניו-אייג' אחת לאחרת
"מטריות גדולות הן דבר כל כך נחמד", ממתיקה מארי קונדו, כהנת הסדר היפנית כשהיא מהלכת בקלילות תחת אותה מטריה עם המתורגמנית שלה לעבר הבית הקרוב. המשפט הזה מתמצת את מיתוגה של קונדו כפי שהוא יתבטא לאורך כל התכנית החדשה שלה בנטפליקס: הפאוור פאף של עולם הזן, שובבה באהבתה לסדר ושטותית בחיבתה לאפסון.
גורו הסדר ומחברת הספר "סוד הקסם היפני" היא גיבורת הדוקו-ריאליטי החדש והמצליח "עושים סדר עם מארי קונדו", שבו היא נחלצת לעזרת משפחות אמריקאיות מבולגנות באמצעות שיטת הסדר הייחודית שלה. שיטת קון-מארי מייחסת משמעות רוחנית לסידור הבית, ובבסיסה עומדת השאלה "האם החפץ הזה עושה אותי מאושר/ת". שאלה קשה לגבי מרבית החפצים, שכן הם חפצים, אבל נראה שהקהל האמריקאי נכון להזיל דמעה על כל נעל מרופטת שנזרקת לפח והדרמה עולה על גדותיה.
עוד כתבות שיעניינו אותך:
"משחקי הכס" עונה 8: כל מה שצריך לדעת
ג'ון קליז (מונטי פייתון) בדרך לישראל
"האח הגדול VIP": רשת בהיסטריה להרשים
הקשר בין סדר בבית לסדר בתחושה הפנימית הוא לא מופרך. כמי שגדלה בחיק אגרן כפייתי, כותבת שורות אלה יודעת שחיים בין ערימות של קופסאות ישנות גורמות לתחושת ערך עצמי ירוד, בושה ומתח גדול בתוך המשפחה. אבל לא זה מצבם של ״מטופלי״ אן מארי; המבולגנים שלה לא מתקרבים להתמודד עם אי סדר קיצוני. במגירות שלהם אין אבק, ניירות לא נערמים עד התקרה ובמטבח אין ממצאים תמוהים שמאפיינים אנשים מבולגנים כמו מברגה, דיאודורנט או אוכל לארנבים שאינם. מארי מסדרת אנשים מסודרים למדי, והבית שלהם מעוצב באופן שקל להחזירו למוטב כי הוא יפה מיסודו ומכיל מקומות איפסון רבים. יותר מזה, אי הסדר הוא לעתים הבעיה האחרונה שלהם.
בפרק הראשון אנו נתקלים בזוג שבו הבעל שמתקשה לקבל את הבלאגן בבית מאז שהביא ילדים עם אשתו. קונדו מיד נזעקת לעזרתם, מסייעת בסידור הבית ומבטיחה בחיוך אוטומטי כי הסדר ישיב את השלווה לחייהם, מבלי לתת את הדעת לכך שייתכן שגישתו של הבעל בעייתית. מובן שקונדו איננה מטפלת ולא צריכה להתיימר לפתור בעיות משפחתיות, אך כיוון שהיא מתיימרת לעשות זאת, הטיפול מתקבל כשטחי, ילדותי ולא אמין.
במקרה של הזוג שלנו, הסידור לא רק מצליח בקלי קלות, הוא גם מגלה לנו כי קווין, הבעל, מוצא את הסידור כסקסי. כשהם מגיעים לגראז', השניים מוצאים במקרה את אלבום התמונות הענק מהחתונה שלהם. היחס של הזוג, של מארי ושל המתורגמנית שלה לסיטואציה גדוש רגשות מנצנצים ויפים שמלווים אותם הלאה, ללא שמץ הומור, גם לקיפול תחתונים וסדינים.
בסוף התכנית מוצגות לנו תמונות של הבית לפני ואחרי, שאמורות להדהים אותנו כי על תמונת ה"לפני" שמו פילטר חשוך ועל ה"אחרי" מואר, והכדור שהיה על הרצפה נמצא בתוך סל הצעצועים. ״זה מדהים איך החשיבה שלי השתנתה״, מסכמת הקליינטית. ובאמת השינויים רבים מספור: בן זוגה חש מואר רוחנית וגם חרמן.
בפרק השני אנו פוגשים זוג בורגני כמו הקודם רק יותר מבוגר. בדומה לבורגנים מס' 1 גם להם יש ארון לנעליים, חדר לבגדים וחדר לאוסף כריסמס, ולמה הם לא מצליחים לסדר את זה – מה אכפת לנו. זרקו את הנעליים בערימה לתוך הארון ותגידו תודה שהן לא חוסמות לכם את הכניסה לבית. מארי פונה לזוג החדש שלה בחיוך התמידי. ״כפי שאני מציגה את עצמי בפניכם", היא אומרת, "אני עומדת להציג את עצמי גם בפני הבית״. בעלת הבית נדהמת. ״אף פעם לא חשבתי לדבר אל הבית שלנו ולבקש ממנו לשתף איתנו פעולה״. אלוהים אדירים, איך לא? כולם מצטרפים למארי בישיבת כריעה ומתפללים לאמא רצפה.
הניתוק של קונדו מאורח חייהם של בני האדם הפשוטים, אלה שאין להם וילה באל.איי, חורה בכל עצה שהיא נותנת. בפרק אחר למשל, היא מייעצת כיצד לקפל סדין עם גומי לתוך מגירת הסדינים. מה שהיא לא יודעת זה שבדירות רבות אין מגירת סדינים. המצעים נדחסים באותו ארון יחד עם הבגדים, ואנחנו מצליחים לזהות אותם בין שאר המצעים דווקא בזכות היותם גוש מקומט וחסר יכולת להתקפל. לשמחת הצופים, העצה הקבועה שלה כללית כל כך שאפשר להחיל אותה על כל סוג חפצים ומבנה דירה והיא תהיה בלתי פרקטית במידה שווה.
מה שמעניין, אם בכלל, בשיטת קון-מארי, זה שהיא מוכיחה עד כמה אנחנו מיואשים מהעזרים המצויים שאמורים לשפר את איכות חיינו. הדמויות בתכנית פורצות בדמעות למראה כביסה מקופלת כיוון שהן כנראה ניסו כל טרנד מיטיב אחר ורוצות להאמין שהגיעו לישועה, גם אם היא מוזרה ומפתיעה בצורתה. אבל למצלמה דרך אכזרית למסגר סיפורים ולהשלות אותנו שהם נחתמים בצורה עגולה. היא לא מראה לנו איך הבעל הפדנט ימשיך למרר את חייה של אשתו, איך כולם ימאסו בלחישה לחפצים ואיך אי הסדר ינחת על ראשם מכיווני חיים חדשים לגמרי. התכנית של קונדו שטחית וסכרינית כל כך שהיא מתעקשת לייצר הקבלה מוחלטת בין סידור חפצים לסידור הנשמה, אבל אף אחד מהצופים שלה כבר לא בגיל של "קטנטנות", וכולנו יודעים שגם אם נקים גן יפני במרפסת ומזרקת משאלות בסלון- החיים לעולם ימשיכו להערים עלינו חרא, והחרא הזה כאוטי לגמרי.
מחפשים סדרה חדשה? בואו לדבר על זה בקבוצת הטלוויזיה של Time Out, "מה רואים היום?"
רוצים להתעדכן ראשונים בכל מה שחם בתל אביב? הורידו את האפליקציה שלנו!
להורדה לאייפון | להורדה לאנדרואיד