שנה רביעית ברציפות: תל אביב רק במקום השני במדד החופש בישראל

הפגנת הימין הקיצוני בעד הפרדה מגדרית בכיכר דיזנגוף, אוגוסט 2024 (צילום: אורן זיו/AFP/גטי אימג'ס)
הפגנת הימין הקיצוני בעד הפרדה מגדרית בכיכר דיזנגוף, אוגוסט 2024 (צילום: אורן זיו/AFP/גטי אימג'ס)

מדד החופש העירוני של תנועת "ישראל חופשית" לשנת 2024 לא חוסך ביקורת מעיריית תל אביב-יפו על נסיגתה מהנוהל המונע הפרדה מגדרית באירועים, על התקצוב הגבוה למוסדות תורניים (למעלה מ-30 מיליון שקלים) ועל היעדר הפיקוח על תכני עמותות חיצוניות במערכת החינוך העירונית. גבעתיים שוב השאירה אותנו בעשן

אנחנו אוהבים לחשוב על תל אביב כעל העיר הכי חופשית וליברלית בישראל, בירת השוויון והחילוניות של המדינה, ראשונה ומובילה בפרוגרסיביות נאורה. אבל מה לעשות שזה לא נכון. מדד החופש של תנועת "ישראל חופשית" לשנת 2024 שהתפרסם השבוע, קובע כי זו כבר השנה הרביעית ברציפות שבה תל אביב-יפו אינה העיר הכי חופשית בישראל. את התואר השנה קטפה גבעתיים, בעוד העיר העברית הראשונה חולקת את המקום השני עם הוד השרון והרצליה. הערים הכי פחות חופשיות בישראל, אם מישהו מתעניין, הן בית שמש וראש העין.

>> כל המדינה חולון: בדרך לדיקטטורה קוברים את התרבות הישראלית
>> יום הדין הרבני: מה שמתחיל בנשים דתיות יגיע בסוף אל כולנו // דעה

על פי עורכי המדד, שמתפרסם זו השנה השביעית ברציפות, תל אביב ממשיכה להוביל בחלק גדול מהסוגיות הבוערות ביותר מבחינת הציבור הישראלי – תחבורה ציבורית בשבת, מסחר בשבת וקבורה אזרחית – אך במדדים אחרים היא נותרת מאחור – התכנים בבתי הספר בעיר פחות מפוקחים מבערים אחרות, והאירועים בהפרדה ממשיכים להתקיים ללא איסור. המדד מראה שתל אביב הייתה יכולה להיות בירת החופש הישראלית, לו רק הייתה ממשיכה לצעוד בדרכים שהיא עצמה פרצה בעבר.

השפגאט נסגר, אבל עדיין מובילים בלהט"ב. שפגאט, שבוע הגאווה 2022 (צילום: יובל וייצן)
השפגאט נסגר, אבל עדיין מובילים בלהט"ב. שפגאט, שבוע הגאווה 2022 (צילום: יובל וייצן)

המדד מציין באופן ביקורתי את התקצוב העירוני הגבוה של המועצה הדתית, המוסדות התורניים והתרבות תורנית שעומדים על למעלה מ-30 מיליון שקלים. בנוסף, בתחום מניעת ההפרדה המגדרית באירועים עירוניים – נושא שעיריית ת"א-יפו הייתה בעבר חלוצה בו בהיותה העיר היחידה עם נוהל עירוני מוסדר האוסר על קיום ותמיכת העירייה באירועים בהפרדה – נסוגה העירייה מעמדתה ומאפשרת אירועים בהפרדה על בסיס בחינה פרטנית. לטענת עורכי הדו"ח, העירייה גם מסרבת לקחת אחריות על התכנים שמעבירות עמותות חיצונית בבתי הספר בעיר ועל יידוע ההורים בנושא. כל אלה מנעו מתל אביב את המקום הראשון שהיא בטוחה שמגיע לה.

אירוע דתי בתל אביב ללא הפרדה מגדרית. שמחת תורה בכיכר רבין, 2018 (צילום: גטי אימג'ס)
אירוע דתי בתל אביב ללא הפרדה מגדרית. שמחת תורה בכיכר רבין, 2018 (צילום: גטי אימג'ס)

בצד הטוב של הדברים: בתחום שנקבע בסקר עמדות הציבור כחשוב ביותר – תחבורה ציבורית בשבת – ממשיכה תל אביב להוביל במדד הודות למיזם "נעים בסופ"ש" בתמיכת העירייה עם נגישות בכל רחבי העיר. גם בעניין המסחר בשבת, ממשיכה תל אביב להציע מסעדות ומרכולים בכל רחבי העיר וחנויות פתוחות במתחמי קניות. יש לנו גם קבורה אזרחית לתושבי העיר בבית העלמין ירקון, שירות רישום זוגות עירוני, תקציבים ואירועים לקהילות לא אורתודוקסיות, וכמובן שגם ביחסה של העירייה לקהילת הלהט"ב אפשר להתגאות – העירייה ארגנה ותמכה באירועי גאווה בעיר, מפעילה את המרכז הגאה, תומכת בארגונים נוספים כמו חוש"ן ותהל"ה, ומספקת עו"ס ייעודי לקהילה ופרטי הקשר שלו פורסמו באתר המרכז הגאה, בין היתר.

גבעתיים, אנחנו בדרך. נעים בסופ"ש (צילום: דוברות עיריית ת"א-יפו)
גבעתיים, אנחנו בדרך. נעים בסופ"ש (צילום: דוברות עיריית ת"א-יפו)

"עם סיומה של השנה הראשונה בקדנציה הנוכחית של ראשי הערים, אין מקום לתירוצים", אמר אורי קידר, מנכ"ל תנועת "ישראל חופשית". "הציבור הישראלי מצפה לתוצאות בשטח – תחבורה ציבורית בשבת, מסחר פתוח ומרחב ציבורי שוויוני לכולם. מי שלא יעמוד בציפיות עשוי לגלות שדיבורים על שינוי כבר לא מספיקים, הציבור דורש עשייה אמיתית".

מדד החופש העירוני של "ישראל חופשית" מתפרסם מאז 2017, ובוחן את מידת החופש ממנה נהנים תושביהן של 35 ערים בישראל. הוא נערך בפיקוחו האקדמי של פרופ' עמית שכטר מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובהובלת החוקר ארן רונדל ומתפרסם זו השנה השביעית, ומדרג את הערים מהליברלית ביותר ועד השמרנית ביותר. כל הערים נמדדות ב-11 קטגוריות, שמשקלן נקבע על בסיס סקר עמדות ציבור שנערך על ידי החוקר נמרוד ניר, מכון אגם, האוניברסיטה העברית.