אמריקן אקספרס

המנות האמריקאיות הכי טובות בתל אביב

המטבח האמריקאי אחראי על כמה מהמנות האהובות ביותר בעיר, אבל לא מצליח לעשות עלייה של ממש. 10 קלאסיקות אמריקאיות וגעגועים לאחיות שנשארו מעבר לים

כנפיים בטקסס ברביקיו. צילום: יח"צ
כנפיים בטקסס ברביקיו. צילום: יח"צ
3 ביולי 2019

מק אנד צ'יז

ישראלים נוטים לבוז למקרוני ברוטב הסמיך, תוספת אהובה בארצות הברית גם כשהיא מגיעה בקופסה להכנה מהירה. השף גיא גמזו משדרג את הג'אנק פוד ולא פוחד להכניס פחמימה לתוך פחמימה – סלילי פסטה ברוטב צ'דר סמיך מתוצרת בית, בלחמניית בריוש רכה וחמאתית. מהשבוע גם בסניף פופ אפ בקניון עזריאלי. 35 ש"ח.
נונונו

לחמניית מק אנד צ'יז, נונונו. צילום: גל זהבי
לחמניית מק אנד צ'יז, נונונו. צילום: גל זהבי

סופט סרב

כמו הרבה המצאות גם זו נולדה במקרה, כשמקרר של יצרן אמריקאי התקלקל והגלידה הרכה ערבה לחך הלקוחות. בתת הרשת החדשה של וניליה מייצרים את הגלידות מפירות טריים, מקלות וניל ושוקולד ולרונה, בלי לעגל פינות. טעמי פיסטוק ואגוזי לוז, ומהמחלקה הטבעונית פטל וקוקוס, הם הדבר הכי נכון לקיץ הנוכחי. מ־15 ש"ח.
וניליה Soft Serve, קניון עזריאלי (קומת הכניסה, שער קפלן) תל אביב

וניליה סופט סרב. צילום: יעורם אשהיים
וניליה סופט סרב. צילום: יעורם אשהיים

לובסטר רול

הכריך המושחת שיצא מניו אינגלנד מורכב מלחמנייה רכה פתוחה מלמעלה, משוחה בחמאה וממולאת עד להתפקע בבשר לובסטר טרי מטוגן בחמאה, מיונז וטיפת לימון. בגרסה המקומית הצנועה יותר, השפית יהלומה לוי מניחה על חלת בריוש ממאפיית שרויטמן פיסות לובסטר קצוץ שלוק בחמאה ברוטב ברנייז. 88 ש"ח.
שחקי שחקי

לובסטר רול בשחקי שחקי. צילום: שני בריל
לובסטר רול בשחקי שחקי. צילום: שני בריל

בייגל סלמון גבינת שמנת

בייגל לאקס וקרים צ'יז הוא אחת התרומות המשמעותיות של המטבח היהודי לקולינריה בניו יורק. בתל אביב אפשר להשיג בדיוק אותה מנה כמו במנהטן ובברוקלין, ואפילו במשלוח עד הבית: בייגל בשיטת הכנה מסורתית (בישול במים רותחים ואפייה), שכבה נדיבה של גבינת פילדלפיה, סלמון מעושן, צלפים, עגבנייה ובצל סגול. 44 ש"ח.
טל בייגל'ס, קרליבך 41 תל אביב,  03-5610564

בייגל סלמון בטל בייגלס. צילום: אנטולי מיכאלו
בייגל סלמון בטל בייגלס. צילום: אנטולי מיכאלו

ספגטי מיטבולז

מהסנדק ועד הסופרנוס, ספגטי מיטבולז הם חלק בלתי נפרד מארוחה משפחתית בבתים של יוצאי איטליה בארצות הברית. בטיטו איטליאנו בגבעתיים לא מתחכמים עם אינטרפרטציות ופשוט מגלגלים כדורים מבשר עגל טחון ובריוש, מבשלים ברוטב מרינרה ומגישים עם ספגטי כמנה ליחיד (שלוש קציצות) או לחלוקה (חמש קציצות). 69\88 ש"ח.
טיטו איטליאנו, דרך יצחק רבין 53 (קניון גבעתיים) גבעתיים,  03-6317080

ספגטי מיטבולס, טיטו איטליאנו. צילום: שרית גופן
ספגטי מיטבולס, טיטו איטליאנו. צילום: שרית גופן

סלט סיזר

אחת ולתמיד בואו ניפטר מהתרגום השגוי "סלט קיסר": המנה נקראת על שם ממציאה השף צ'זארה (סיזר) קרדיני, ואין לה כל קשר לאימפריה הרומית. פודיז אוהבים להתפלפל היכן נמצא הסיזר הטוב בעיר, ורבים מהם נוקבים בגרסת הקופי בר – עלי חסה פריכים ומושלמים, רוטב קטיפתי, אנשובי, קרוטונים ופרמזן. 46 ש"ח.
קופי בר

סלט קיסר, קופי בר. צילום: עידית בן עוליאל
סלט קיסר, קופי בר. צילום: עידית בן עוליאל

כנפי עוף

את הכנפיים המיתולוגיות של דיקסי כולם מכירים ולכן בחרנו הפעם במנה אחרת, משובחת לא פחות. במסעדת טקסס ברביקיו מעשנים את הכנפיים במעשנת ומעבירים לטיגון עמוק. הטעם המעושן והמרקם הפריך ממכרים, אז לכו ישר על המנה הגדולה. 10 כנפיים + 2 תוספות 69 ש"ח, 7 כנפיים + תוספת אחת 58 ש"ח.
טקסס ברביקיו, הברזל 7 רמת החייל, 03-6768661

כנפיים בטקסס ברביקיו. צילום: יח"צ
כנפיים בטקסס ברביקיו. צילום: יח"צ

פילי צ'יז סטייק

בנקסט דור של דיקסי, ממפעלות חיים כהן, מתמחים במנת הדגל של פילדלפיה: כריכים עמוסי בשר ברמת שחיתות מקסימלית. המילוי מורכב מפרוסות אנטרקוט עם בצל ופלפל מטוגנים, רוטב מיונז חרדל וגבינה סקנדינבית, בלחמנייה רכה שסופגת את המיצים. לנוחות הסטלנים, המקום פתוח עד לשעות הקטנות ויש משלוחים. 49 ש"ח.
philadelphia.co.il

כריך אנטריקוט, פילדלפיה. צילום: דניאל לילה
כריך אנטריקוט, פילדלפיה. צילום: דניאל לילה

קראק פאי

אחרי שאומה שלמה התמכרה לקראק פאי, הוא יוצא מהלקסיקון. השף קונדיטורית כריסטינה טוסי החליטה לנתק את הקינוח מקונוטציות שליליות, ומעתה הוא נקרא מילק בר פאי, על שם הקונדיטוריה. לנו זה לא משנה כי אנחנו ממילא מעדיפים את הגרסה של שף יהונתן בורוביץ', שהיא פחות מתוקה והרבה יותר טעימה. 34 ש"ח.
M25

קראק פאי, M25. צילום: ירון ברנר
קראק פאי, M25. צילום: ירון ברנר

BLT

מרוב קריספי טלה לא רואים את הבייקון, ו־BLT בלי בייקון הוא פשוט לא זה. אם אינכם מתפשרים על שום דבר חוץ מהמקור, בליזלוטה מכינים את הדבר האמיתי: בייקון מטוגן פריך, חסה אייסברג ועגבנייה ברוטב איולי לימון, בלחם דבש ורוויון מתוצרת בית. הכריך מוגש עם עם סלט ירוק ומומלץ לתגבר אותו בביצת עין. 55/60 ש"ח.
ליזלוטה, ריינס 20 תל אביב, 03-6039138

BLT, ליזלוטה. צילום: טל סיון ציפורין
BLT, ליזלוטה. צילום: טל סיון ציפורין

 

למה המטבח האמריקאי לא מצליח בישראל?

בעולם התקשורת הקולינרית ידוע שהמבורגר הוא אס מנצח. כתבות על המבורגרים גורפות לייקים למכביר וצילום עסיסי יכול לשבור את האינטרנט. הקהל בישראל קיבל את הקציצה בלחמנייה בחיבוק חם, אך המטבח האמריקאי בכללותו נחשב נטע זר. קראק פאי, סלט סיזר, צ'יקן נאגטס ועוד כמה מנות שאפשר לספור על שתי ידיים מופיעות פה ושם בתפריטים, אך מלבדן יש עולם שלם שקיים רק מעבר לאוקיינוס. ביסקיט וגרייבי, קלאם צ'אודר, גריטס (דייסת תירס מיובש וכתוש), קורן דוג וקוב סלט הן רק כמה דוגמאות למנות אמריקאיות קלאסיות שלא הצליחו להתאזרח בישראל. גם רשתות מזון אמריקאיות מתקשות להצליח כאן: סטארבאקס, דאנקן דונאטס, קנטאקי פרייד צ'יקן ומוסדות שאנו מקפידים לפקוד בחו"ל הבליחו ונעלמו. הנחת היסוד היא שהחך המקומי שונה מדי מהחך האמריקאי ושבישראל מייחסים חשיבות לערכים תזונתיים, מושג שעומד בסתירה לג'אנק פוד. אוכל שמנוני ומוגזם לא תופס ונחשב לקוריוז, ויש העדפה ברורה לירקות, דגים ושמן זית שנחשבים בריאים. "כשאנשים רואים מק אנד צ'יז הם רואים לנגד עיניהם השמנת יתר", אומר שף חיים כהן. "דיקסי התחילה כאמריקאית לגמרי, אבל במהלך השנים נוספו מנות מהמטבח האיטלקי ודגים. אנחנו הרבה יותר מתוחכמים בחך שלנו כי נולדנו לבתים של משפחות מבשלות. אימא אמריקאית יכולה לעצור בדלי ולקנות ארוחת צהריים. לאימא ישראלית יהיו ייסורי מצפון. אנחנו מחוברים יותר מהאמריקאים למקום ולמטבח". סיבה נוספת נעוצה כמובן בדת: בייקון מודר מחמת כשרות אפילו בתל אביב, וכדי למצוא פירות ים בפריפריה צריך להתאמץ ממש. פירות ים טריים מציבים עוד מכשול בגלל מיקומה הגיאוגרפי של ישראל ובשל הגבלת הדיג.