לא רק כרובית: עשר המנות הטבעוניות הכי טעימות בתל אביב

זה לא משנה אם אתם טבעונים או לא, כמה מהדברים הכי טעימים בעיר לא כוללים בשר, חלב או ביצים. קבלו את המנות הטבעוניות הכי טובות בתל אביב

טופולופומפו דלעת. צילום: יחצ
טופולופומפו דלעת. צילום: יחצ
16 בינואר 2019

מחבת ממולאים – דוניא

דווקא במעוז השווארמה והקבב של השף מאיר אדוני מסתתר דליקטס טבעוני מפתיע שלא מעט אוכלי כל נשבעים שהוא המנה הכי טובה במסעדה: מחבת ממולאים שמורכבת מעלי גפן, כרוב וקישואי בייבי במילוי אורז ברוטב ויניגרט עגבניות. בין הממולאים משובצים בצל ועגבניות בגריל ושום קונפי, וכדי לעשות את המנה עוד יותר סקסית – אם זה בכלל אפשרי – מוסיפים לה לפני ההגשה טחינה ועשבי תיבול טריים. תודו שאתם כבר מריחים את זה. (49 ש"ח)

הברזל 4, 03-9224488; בן יהודה 89, 03-7573745

מחבת ממולאים דוניא
מחבת ממולאים דוניא

יאם מלקו טוט – קאב קם

את סלט הפפאיה הממכר אפשר לקבל בגרסה טבעונית, אבל למה להסתפק בו אם יש גרסה משודרגת שמייצרת ביס חמוץ־פריך מושלם: ארבעה עלי חסה הכי טריים שיש בשוק שכל אחד מהם מערסל רצועות דקיקות של פפאיית בוסר אורגנית (פפאיית בוסר אורגנית!) מטוגנות בבלילה עם עגבניות, בוטנים ורוטב תמרינדי שמוסיף עוד רובד חמיצות לשכבות הטעם המורכבות, שמאפיינות את המטבח התאילנדי הטוב בעיר (אם לא לוקחים בחשבון את בית תאילנדי עצמו). (62 ש"ח)

לינקולן 11, 03-6889960

יאם מלקו טוט בקאב קם (צילום: יונתן בן חיים)
יאם מלקו טוט בקאב קם (צילום: יונתן בן חיים)

שאנטראם – ניטן תאי

נתקלנו בקינוח הזה במקרה ועפו לנו כל הרעפים. בכל חג אנחנו מציינים לשבח את השף קונדיטור עופר בן נתן, אבל מי ידע שהוא יכול להצליח כל כך גם בטבעונות. שאנטראם, בהשראת רב המכר עב הכרס, הוא קינוח שראוי לעלות על שולחן של מלכים בערים הנוצצות של הודו: כיפת קרם קוקוס קרירה ברוטב צ'אי מסאלה חמים בתוספת תערובת אגוזים מקורמלים, עלי ורדים מסוכרים במתיקות עדינה ובשומה וקישוט שבבי קוקוס. (48 ש"ח)

הארבעה 21, 03-5600555

>>הקינוחים הטבעוניים הכי טובים בעיר

שאנטראם בניטן תאי (צילום: תמוז רחמן)
שאנטראם בניטן תאי (צילום: תמוז רחמן)

דלעת טאמילית – טופולופומפו

אפשר להגיד על השף אבי קונפורטי הרבה דברים, אבל לבשל האיש יודע. לא מעט טבעונים נשבעים בדלעת הזו, מתוקה־חריפה־מתובלת על דאל עדשים ורוטב קורמה הודי מטובען ממי קוקוס ותירס קלוי עם ארומה מעושנת בקצה. עושר הטעמים מתנפץ על הלשון ומותיר תחושת געגוע עד הפעם הבאה. המתכון רץ ברשת אבל חבל על המאמץ, אלא אם יש לכם קונטקט לאגוזים קאמיריים וסבלנות להכין יום קודם. (98 ש"ח)

הסוללים 14, 03-6910691

דלעת טאמילית בטופולופומפו (צילום: דן פרץ)
דלעת טאמילית בטופולופומפו (צילום: דן פרץ)

מסאמן – טאיזו

התפריט של השף יובל בן נריה לא רק ידידותי לטבעונים אלא מפנק ממש. ההיילייט הוא תבשיל תאילנדי קלאסי מטופו במרקם של עננים, ירקות מטופלים בעדינות ובוטנים קראנצ'יים ברוטב קארי חריף־מתוק־מתובל על בסיס חלב קוקוס ותמרינדי. המנה מוגשת עם אורז שסופג את הרוטב באהבה ולידו ליים, בזיליקום, כוסברה וצ'ילי שסוגרים את הפינה עם עוד שפיץ טעמים. מנה שתגרום לכל הלא טבעונים בשולחן לקנא. (92 ש"ח)

דרך מנחם בגין 23, 03-5225005

מסאמן בטאיזו (צילום: דרור עינב)
מסאמן בטאיזו (צילום: דרור עינב)

שזיף – Opa

המנה הראשונה שמגיעה בארוחת הטעימות של המסעדה הטבעונית הכי טובה בתל אביב (ואחת הטובות בעיר בכלל) עושה רושם אמביוולנטי. לא רק שהיא קטנה, היא כמעט נעלמת, קוקטית ומינורית. פרוסות השזיף מגיעות על ריבת חרדל שחור וג'ינג'ר כבוש עם קרם בצל לבן ושזיף מותסס. זה עשוי להישמע גרנדיוזי אבל על הצלחת זה גורר הרמות גבה. אלא שברגע שמכניסים ביס לפה בלוטות הטעם שולחות למוח מסרים סותרים ומתקבלת חוויה מסעירה: השילוב בין השזיף הנא למותסס הוא כמו לחוות את המציאות משני קצותיה – לפני המראה ומבעד למראה, כאילו השזיף ראה את עתידו והתמסר לו בלב שלם. קרם הבצל מעניק לכל הדבר הזה עטיפה רכה אך חושנית להפליא, כמו השתזפות בשמש ביום חורף. (42 ש"ח)

החלוצים 8, 052-5838245

>> ריאיון עם השפית שיראל ברגר ממסעדת Opa

שזיף של Opa (צילום: תומר הלפרין)
שזיף של Opa (צילום: תומר הלפרין)

לבן – מזנון

משהו בשילוב של הכרובית תינוקת הצלויה והפיתה הרכה כענן הופך את המנה הזו לביס הטבעוני הטעים ביקום. כי פיתה עם טחינה עלולה להיות מתכון לצרות, אבל הדיוק של הבצל הירוק, העגבניות והטאץ' החריף גורם לנו לחזור למנה הזו פעם אחר פעם. (32 ש"ח)

המלך ג'ורג' 30, 03-5081118; הנחושת 1, 03-6541771; אבן גבירול 23, 03-7168977

פיתה לבן במזנון (צילום: אריאל עפרון)
פיתה לבן במזנון (צילום: אריאל עפרון)

דוסה – מונאר

טבעונים רואים בדאבה ההודית הפסיכדלית הזו מכרה זהב כי כל מנה פוגעת בול, אבל הדוסה היא לגמרי הגביע הקדוש, היהלום בכתר של המהראג'ה: עלה קריספי מאורז ועדשים מותססות במילוי תפוח אדמה אורגני ("שנבחר בקפידה", מדגיש השף ענר הרקוב), בתיבול חריף של בצל, שום ותבלינים. במטבח ההודי כמו במטבח ההודי החריף הורג ברכות. כאן נכנסים לתמונה צ'טני קוקוס, צ'טני עגבניות ומנגו מוחמץ שמאזנים את הטעם ומרימים הכל למקום אחר. (38 ש"ח)

נחלת בנימין 68, 03-9171229

מונאר. צילום: אנטולי מיכאלו
מונאר. צילום: אנטולי מיכאלו

חריימה – משק ברזילי

הקהילה הטבעונית בעיר מכורה לחריימה הטבעוני של משק ברזילי – אוקסימורון שהיה מוציא מדעתה על מאמא מרוקאית, אבל במציאות הוא עובד טוב כמו המנה המקורית ואולי אפילו יותר טוב. מדובר בקציצות טופו וקמח חומוס פריכות בחוץ ואווריריות בפנים בתוספת אצות, שמעניקות שפיץ אוממי עמוק. הן נאפות בתנור, מבושלות ברוטב סמיך של עגבניות וגרגרי חומוס ומוגשות עם אורז שמעדן את הטעמים. בסך הכל נשמע פשוט אבל בתכלס זו מנה מורכבת להכנה בבית, אז שווה לעמוד בשבילה בתור במעדנייה או להזמין במשלוח. (25 ש"ח)

אחד העם 6 תל אביב, 03-5166329

חריימה במשק ברזילי (צילום: אנטולי מיכאלו)
חריימה במשק ברזילי (צילום: אנטולי מיכאלו)

המבורגר – אלגריה

מבין שפע ההמבורגרים הטבעוניים שמציפים את העיר – ותאמינו לנו שבדקנו, יש המון – זה של אלגריה הכי עושה לנו את זה: לחמנייה רכה ובתוכה קציצה עסיסית מקטניות מונבטות ואורז מלא. על תקן רטבים מככב איולי חרדל מתוצרת בית, ולחשודים המיידיים (בצל סגול, עגבניה וחסה) מתווסף כרוב חמוץ עדין בכבישה ביתית. במקום צ'יפס תעשייתי מגישים כאן תפוחי אדמה צלויים ורוטב שמנת קשיו בצל שמוכיחים אחת ולתמיד שטבעונים לגמרי נהנים יותר. (49 ש"ח)

אבן גבירול 165, 03-6136964

המבורגר של אלגריה (צילום: Wolt)
המבורגר של אלגריה (צילום: Wolt)