עולים גבוה: מסעדות שוות בגליל לטיול הבא שלכם

מצדיק נסיעה לצפון. אומניה (צילום אנטולי מיכאלו)
מצדיק נסיעה לצפון. אומניה (צילום אנטולי מיכאלו)

מסעדת בשרים נוצצת, גלגול מחודש של מסעדה איטלקית אהובה, פטיסרי מתוק על גדות נחל פסטורלי ואורי בורי אחד אלוהינו. נוסעים לגליל לראות עד כמה הוא ירוק עכשיו? אנחנו דואגים שחלילה לא תצאו רעבים מהחוויה הזאת

13 בינואר 2023

1. אומניה

במבט ראשון ייתכן שתחשבו שהגעתם לווגאס. אומניה, "משאלה" בערבית, ממוקמת בקניון נוצץ (פיזית. בשבוע שעבר הוא עדיין הואר בקישוטי חג המולד) והיא עצמה נראית כמו מתוך מגזין עיצוב: חלל מרווח, נברשות ענק, קירות מחופי עץ ומטבח פתוח ששפים בתל אביב היו מתקנאים בו. ויטרינת נתחי בשר מיושנים בכניסה משמשת רמז מטרים לשותפות בין שף יוסף זוזו חנא (מגדלנה) ופאדי דבאח, מגדולי מגדלי הבקר בישראל. הסטייקים כבודם במקומם מונח אך הדברים המעניינים באמת נמצאים באגף המנות הראשונות, למשל הברא נייה – מעין פאטה קטיפתי מבקר נא ושומן כבש. לאחר שסיימתם תנו קפיצה לסופר דבאח שבקומת הקרקע לחוויית קנייה שגם היא מעוררת קנאה.
אומניה, דבאח mall (יציאה במחלף מכביש עכו־כרמיאל) , דיר אל אסד

2. אורי בורי

כשמסעדת אורי בורי נשרפה כליל במהומות בעכו לפני כשנתיים, רבים הטילו ספק ביכולתה להתרומם מחדש. אלא שהבעלים אורי ירמיאס אינו איש שמוותר: הוא העביר את המסעדה על צוותה ועל מה שנותר ממנה לאזור תעשייה סמוך, שם היא פעלה כמעט כרגיל עד לסיום השיפוצים. משאלה תמו שבה אורי בורי אל מקומה הטבעי מול הים כאילו כלום לא קרה. מנות הדגים ופירות הים, שבהן עיקר כוחה של המסעדה, עדיין נשענות על חומרי גלם מקומיים ומרגישות נוח מספיק כדי לשאוב השראה באופן לא מחייב מהמטבח הערבי (מעורב פירות ים ופתיתים), האסיאתי (סשימי סלמון וסורבה ווסאבי) והאירופי (מולים בשמנת ויין לבן). כדי להקיף את העושר הקולינרי ככל האפשר כדאי להזמין תפריט טעימות. המלצרים יבררו מה אתם אוהבים לאכול ויגישו מנה אחר מנה עד שתאמרו די.
אורי בורי, ההגנה 2, עכו

3. עוז פטיסרי

לא רק מסעדות, לפעמים בנאדם צריך קפה ועוגה או בורקס פציח לפתוח איתו את היום. עוז פטיסרי הוא הכתובת לכל אלה ויעד חובה צפוני לחובבי מאפים וקינוחים. על המדפים תמצאו קרואסון ושוסון, קראפין ובריוש, דניש וסינמון רול, ועוד לא דיברנו על גזרת המלוחים. הפחמימות משתלבות גם במנות בראנץ' מפוארות, למשל ביצה בקן מלחם קסטן עם פרמז׳ן ואספרגוס וכריך קרואסון במילוי פורל מעושן או קרם פטריות וביצת עין. והבונוס: המאפייה ממוקמת ליד נחל בנוף ירוק פסטורלי. כשקול פצפוץ הפירורים נמהל בפכפוך המים נותר לנו רק לפרגן למי שגר בסביבה.
שמורת נחל שניר, גליל עליון

4. לונה ביסטרו

בנצרת קשה ליפול עם אוכל וגם בדוכן הכי פשוט תוכלו למצוא עראייס מנצח (בעניין זה חפשו את שיפודי אלזעים). לונה היא סיפור שונה לגמרי, מסעדה שחוקרת את עברו של המטבח הנצרתי ומציגה אותו בלבוש מודרני. השפית והבעלים לונה זרייק, ערביה נוצרית ממשפחה מסורתית, שברה את תקרת הזכוכית ומעסיקה נשים מקומיות מתוך אידאולוגיה פמיניסטית. אל מעשוקה (כדורי בשר עם תמרים, מי ורדים ופיסטוק), כיסני שושברק קטנטנים, מקלובה טבעונית ועוד מייצרים פסיפס עדכני, חדשני ומקורי של המטבח המקומי.
לונה ביסטרו, קניון ביג פאשן נצרת

5. סמא

גבוה מעל המזללות, המסעדות והסמטאות בעכו העתיקה תמצאו את סמא, בר עם אג'נדה ונוף הורס של צריחי מסגדים וכנסיות על רקע הים. שף חמודי עוקלה (ראסיף 33) והאחים מרוואן וחמודי ברגוט, יזמים ומסעדנים ילידי העיר (אלמרסא) מאמינים שלעכו מגיע מקום בילוי מודרני ובחרו להקים אותו על גג בניין עתיק ששופץ, רוף טופ בלעז. התפריט מתמקד בדגים ופירות ים מהנמל הסמוך (תרשו לנו להתמסר לרומנטיקה) ומנות מהמטבח הערבי בפרשנות עכשווית, למשל קובה בורגול במילוי שרימפס ועלי גפן ודג נא. מומלץ להגיע בשעת השקיעה, להזמין כוס יין, להאזין לסלסולי המואזין ולדמיין מזרח תיכון חדש וסובלני.
סמא, סלח אדין 14 עכו

סמא (צילום: אפיק גבאי)
סמא (צילום: אפיק גבאי)

6. מרקטו

עד לאירועי "שומר חומות" במאי 2021 נחשבה מרקטו לאחת המסעדות הטובות בעכו. אלא שאז היא נשרפה ונחרבה כליל והאחים עומרי ונעם שחר נאלצו לחשב מסלול מחדש. שלא כמו אורי בורי הם בחרו לעזוב את סמטאות העיר העתיקה ולהתמקם בקיבוץ לוחמי הגטאות, באזור עם נוף שמזכיר את פרובאנס ומשקיף לטבע ולים. מכיוון שסוס מנצח לא מחליפים, הקונספט נותר כשהיה: מטבח איטלקי מוקפד ומדויק עם טוויסט ים תיכוני. פיצות, מנות פסטה, דגים וסלטים מוגשים בחלל מרווח באווירה משפחתית נעימה כמו בטרטוריות ברומא ופירנצה.
מרקטו, קיבוץ לוחמי הגטאות

7. עזבה

נכון שכבאכה ביפו העתיקה נשענת על אותו מטבח ושייכת לאותם בעלים, מינרווה וחביב דאוד, אך בכל זאת כדאי להתאמץ ולהגיע לחללית האם שבצפון. עשבים מלוקטים, שמן זית, יוגורט וחומרי גלם נוספים שעליהם מושתת המטבח הערבי־גלילי משמשים בסיס למנות שמופיעות בחלומות הכי רטובים שלנו: שישברק ולבן אמו (נתחי בשר מבושלים בלבן, קישואים ונענע), מלוחיה וחשווה, ממולאים ועוד ועוד. כמה פשוט ככה כל כך טעים.
עזבה, צומת ראמה מערב (בתחנת דלק), כפר ראמה