היידה יפו: המדריך המלא ליום יפואי מושלם עם הילדים וכל המשפחה

יש מקום לכולם להתרוצץ בו. פארק המדרון (צילום: אילן ספירא)
יש מקום לכולם להתרוצץ בו. פארק המדרון (צילום: אילן ספירא)

בעשור האחרון הפכה יפו ידידותית במיוחד לילדים, עם שלל מרחבים מופלאים להתרוצצות ולא מעט אטרקציות איכותיות ופעילויות מיוחדות לכל המשפחה. אבל לאן כדאי ללכת? מה שווה לעשות? איפה מומלץ לרבוץ? היכן משתוללים? ואיך לדעת באיזו מסעדה לאכול? נו, בשביל זה אנחנו כאן

לאורך אלפי שנות ההיסטוריה שלה יפו הייתה הרבה מאוד דברים, אבל בעשור האחרון היא גם הפכה להיות מקום טוב מאוד לילדים: פארקים נפלאים, חופים מיוחדים, מוסדות תרבות שרואים אותם בגובה העיניים, המון מסעדות לכל המשפחה עם אוכל שילדים אוהבים, אווירה הרפתקנית בסמטאות יפו העתיקה והקסם של נמל יפו המתחדש, האטרקציה של הרכבת הקלה, הכל מתגבש לכדי אופציה נהדרת ליום של בילוי משפחתי (או יומיים. אבל קחו את הזמן, יש מה לעשות גם שבוע).

>> יפו זאת אהבה: 31 המלצות לוהטות לסופ"ש של רומנטיקה יפואית
>> תרבות יאפא: תכננו לכם מסלול ליום מושלם של Art Walk יפואי

במיוחד עכשיו, כשאירועי "מאירים את יפו" של עיריית תל אביב-יפו מקשטים את הרחובות באורות ומיצבי אור לכבוד החגים, יש ביפו קסם מיוחד שכל המשפחה יכולה ליהנות ממנו (ואם תמהרו, אולי גם לפגוש את סנטה בנמל). החיים המשותפים ביפו היו שקטים ובטוחים לאורך המלחמה, וגם בימים הקשים ביותר לא הצליחו הקיצונים לערער את ביטחונם של התושבים המקומיים בצדקת הדרך המשותפת. בפארקים, במתקני השעשועים ובהצגות אפשר לראות את כל ילדי יפו בני כל הדתות והגזעים, כמו גם במרכז היהודי-ערבי ובמרכז העירוני למוזיקה ובהצגות הילדים בתיאטרון גשר ובתיאטרון אלמינא. אפשר לבלות כאן יום אחד – אבל אפשר גם חיים שלמים.

דשא, ים ושמיים. פארק המדרון (צילום: שאטרסטוק)
דשא, ים ושמיים. פארק המדרון (צילום: שאטרסטוק)

איפה משחקים?

ילדים צריכים להתרוצץ, זה ידוע, ויפו המתחדשת מציעה אפשרויות התרוצצות מרובות. פארק המדרון הוא הסוד היפואי הכבר לא כל כך שמור שמציע מדשאות עצומות המשקיפות אל הים ומתקני משחקים חדשים ומתקדמים, וממנו אפשר להגיע הישר אל חוף העלייה/עג'מי הנהדר שבימים נעימים יכול לשמש גם לטבילה בלגונות הקטנות שלו. ספוט נהדר נוסף הוא גן הפסגה, עם האמפי והבמה שלו שבקיץ משמשים גם להקרנות סרטים לכל המשפחה, ומרחבים נעימים להתרוצץ בהם, כולל גשר המזלות וכיכר קדומים הסמוכה עם המזרקה שמכילה פסלים של כל המזלות. אם לקחתם אותם לראות את הקבוצה שלהם בבלומפילד אז גן כרונינגן הסמוך מציע גינת משחקים כיפית לפיקניק שלפני המשחק.

פארק המדרון (צילום: אילן ספירא)
פארק המדרון (צילום: אילן ספירא)

איפה מסתובבים?

נמל יפו הוא מקום קסום לילדים, ועכשיו יותר מתמיד עם בית המכולות החדש – האנגר מלא במכולות שהוסבו לחנויות וסדנאות קטנות של מעצבים וקפה Blue הנהדר ולצידו מחסן 2 – מתחם ילדים שוקק עם הפעלטון ותיאטרון אלמינא לילדים, מרחב מושלם להורים וילדים אשר מדי סופ"ש מתרחשות בו שלל פעילויות לכל המשפחה. בקצה הדרומי של הנמל תמצאו את מתחם הדייגים המרתק, שמשמר את תרבות הדייגים הפעילה של יפו, ואולי תרצו לבדוק איזה הצגות לילדים יש בתיאטרון אלמינא, איזה פעילויות מתרחשות במרכז נא לגעת הייחודי, ואם אולי בא לכם דווקא להרגיש תיירים ולצאת לסיור קצר עם אחת מספינות הסיור שיוצאות מהנמל קבוע.

מחר אולי נפליגה. בית המכולות, מחסן 3 נמל יפו (צילום: רעות ברנע)
מחר אולי נפליגה. בית המכולות, מחסן 3 נמל יפו (צילום: רעות ברנע)

איפה קונים?

היופי של יפו זה שאין בה כמעט רשתות אופנה ומרכזי קניות של רשתות, כך שאפשר לייצר לילדים חווית שופינג מסוג אחר לגמרי. איזור שוק הפשפשים הפך ידידותי מאוד למשפחות בשנים האחרונות, והילדים יעופו על שוק הרצפה שברחבה הגדולה של השוק מול מרכז עמיעד, תנו להם זמן להסתובב בין הדוכנים ולפשפש אחר אוצרות. במרכז עמיעד עצמו מתרחשות סדנאות רבות לילדים בזמנים שונים וכדאי לבדוק מראש (בתחילת החודש התקיים שם שוק כריסטמס מתוק במיוחד). הרחובות הקטנים שמסביב לכיכר המרכזית של השוק, רובם בפורמט מדרחוב, מציעים גם לא מעט חנויות לילדים, כולל סניף של חנות הממתקים הבינלאומיים שהייתה לסנסציית טיקטוק "Teimim". בחודשי האביב והקיץ היו גם הופעות רחוב בשעות הערב.

אמא מה זה המכשיר המוזר הזה. שוק רצפה בשוק הפשפשים (צילום: תולי סימנובסקי/גטי אימג'ס)
אמא מה זה המכשיר המוזר הזה. שוק רצפה בשוק הפשפשים (צילום: תולי סימנובסקי/גטי אימג'ס)

איפה אוכלים?

איפה לא. יפו מלאה במסעדות ובדוכני אוכל רחוב, עם הרבה מאוד אוכל שילדים אוהבים. למעשה, אתם כמעט לא יכולים לטעות. אחרי שנות הקורונה והמלחמה, לא נותרו ביפו כמעט מלכודות תיירים, וכמעט כל המקומות ששרדו מציעים ללקוחות אוכל טוב והגון. בכל זאת, כמה כיוונים:
1. ברחוב יפת שחוצה את יפו מכיכר השעון ועד בת ים יש לא מעט חומוסיות ושיפודיות. כולן טובות ומעלה. יש את שיפודי זיקה האהובה ברף התחתון של המחירים, את שיפודי אבו חילווה של הקצב המוערך ברף העליון, וכל מה שביניהן סבבה לגמרי. ולא לוותר על חנויות המתוקים והכנאפה.
2. ילדים אוהבים חומוס, וחומוס זה אבו חסן. אל תקחו אותם לסניף המקורי הקטן והצפוף בדולפין, קחו אותם לאחד משני הסניפים ברחוב שבטי ישראל. יש יותר מקום, הכל יותר רגוע, והחומוס אותו חומוס.
3. המסעדות ובתי הקפה באזור שוק הפשפשים ושכונת נוגה מאוד ידידותיים לכל המשפחה. הברים וברי היין קצת פחות. תבררו לאן הגעתם לפני שאתם מתיישבים, יש משפחות שהתיישבו בקזינו סן רמו ב-2019 ועדיין מחכות לתפריט.

חומוס וצ'יפס, מה צריך יותר. אבו חסן מערב ברחוב שבטי ישראל (צילום: פייסבוק/עלי קרוואן-אבו חסן)
חומוס וצ'יפס, מה צריך יותר. אבו חסן מערב ברחוב שבטי ישראל (צילום: פייסבוק/עלי קרוואן-אבו חסן)

מה אסור לפספס?

את יפו כיף לגלות דרך הרגליים, וקל במיוחד לעשות את זה בסמטאות של יפו העתיקה שמביאות איתן ריח של הרפתקאות ואבירים והיסטוריה ואטרקציות קצת מוזרות כמו מוזיאון אורי גלר (מזל אריה 7) או פסל שמכיל עץ תפוז אמיתי תלוי באוויר ("עץ תפוז מרחף", הצורפים 2). כדאי פשוט לשוטט עם הילדים בסמטאות לבד ולגלות את הסודות בעצמם (או בעזרת גוגל מאפס).

"עץ תפוז מרחף", הפסל של רן מורין ביפו העתיקה (צילום:סווארשיק/גטי אימג'ס)
"עץ תפוז מרחף", הפסל של רן מורין ביפו העתיקה (צילום:סווארשיק/גטי אימג'ס)
הכפית הגדולה בעולם מחוץ למוזיאון אורי גלר (צילום: מערכת טיים אאוט)
הכפית הגדולה בעולם מחוץ למוזיאון אורי גלר (צילום: מערכת טיים אאוט)

אוקיי, אבל מה עם קצת תרבות?

יפו היא הבית של תיאטרון גשר, אולי האיכותי שבתיאטראות ישראל, והצגות הילדים שלו הן בדרך כלל לפחות דרגה אחת מעל האיכות המקובלת בז'אנר. גם התיאטראות האחרים של יפו, התיאטרון היהודי-ערבי ותיאטרון אלמינא, מרבים להציג הצגות מיוחדות לילדים, רבות מהן דו-לשוניות או רב-שפתיות, שמספקים חוויה תרבותית חברתית-מיוחדת. גם המרכזים הקהילתיים של יפו – מרכז אניס שבדרום, מרכז מנדל שבמרכז יפו והמרכז היהודי-ערבי בשכונת עג'מי, מציעים מופעים לילדים, סדנאות ופעילויות רבות גם מחוץ למסגרת החוגים, ושווה לעקוב אחר אתר העירייה לעדכונים.

"הבסטה", פסטיבל אלמינא לילדים (צילום: תמר אייזנברג)
"הבסטה", פסטיבל אלמינא לילדים (צילום: תמר אייזנברג)

עוד משהו מעניין?

במרכז נא לגעת, המרכז הייחודי שבנמל יפו המעניק במה למפגש שוויוני בין חרשים, עיוורים וחרשים-עיוורים לבין הקהל הרחב, מתקיימות מגוון סדנאות ופעילויות מיוחדות ומתחלפות לילדים, כמו גם בבית המכולות הסמוך. במהלך תקופת החגים של "מאירים את יפו" יהנו הילדים גם ממיצבי האורות העונתיים של עץ הכריסטמס והסביבונים בכיכר השעון, החנוכיה האינטראקטיבית שעל הטיילת ועוד.

מאירים את יפו (צילום: אילן ספירא)
מאירים את יפו (צילום: אילן ספירא)

>> אירועי "מאירים את יפו" של עיריית תל אביב-יפו מתקיימים כבר שנים בתקופת חנוכריסמס וכוללים השנה שלל פעילויות מיוחדות וסיורים בתשלום. כדאי להתעדכן כאן