הרגתם: 10 תעלומות הרצח הטובות ביותר על המסך בעשור האחרון
בעשור האחרון ראינו עלייה מחודשת בז'אנר תעלומות הרצח. לכל שירות סטרימינג יש את סדרת הרצח שלו, בין אם זו סדרת פשע אמיתי, פשע דמיוני או אנתולוגיות מדממות - ונראה שהמבחר רק הולך וגדל. בחרנו את עשר הטובות ביותר של העשור האחרון
יש יותר מדי אלימות על המסך, אבל אלימות פקטיבית, מתוסרטת, או לכל הפחות כזו שרק מציגה מחדש אלימות – הן סוג של דרך התמודדות עם המציאות המדממת. לא סתם העשור האחרון ראה עלייה מוקצנת של הז'אנר, כשנראה שכל גוף שידור מחפש את הטייק שלו על הגורל האנושי הארור מהכל – רצח. אספנו עבורכם את סדרות הרצח הטובות ביותר של העשור האחרון. הכינו את הפופקורן (או שקיות ההקאה), כי בינג' מפחיד לפניכם.
>> לתשומת לב הקורא איתמר בן גביר: 10 השוטרים הכי מושחתים על המסך
מר מרצדס (2017-2019)
אין מי שמספר סיפורי רצח טוב יותר מסטיבן קינג האגדי, ואיזה כיף שאף פעם לא נגמרים לו הסיפורים המזעזעים שאפשר לעבד לטלוויזיה ולקולנוע. מר מרצדס מתמקד בבלש שאובססיבי לתיק רצח לא פתור, במרכזו מרצדס גנובה שדרסה 16 הולכי רגל ביריד עבודות. האובססיה של הבלש בגילומו של ברנדן גליסון המבריק הופכת למשחק של חתול ועכבר עם רוצח מסוכן שבו כל דבר יכול לקרות. לשירות הסטרימינג פיקוק (שעדיין לא מכירים מספיק בארץ) יש סדרות טובות באופן מפתיע, ואין ספק שזו אחת מהן.
ציפור שחורה (2022)
שירות הסטרימינג של אפל הביא לנו לא מעט יצירות מופת בשנים האחרונות, אבל בתחום תעלומות הרצח יש סדרה אחת שבולטת יותר מכל סדרה אחרת באפל TV+: ציפור שחורה. הסדרה בכיכובם של טארון אגרטון ופול וולטר האוזר היא אולי אחת הסדרות שמרגישות הכי מסוכנות פה ברשימה, במיוחד בגלל שכאן הבלש שלנו הוא אדם העומד בפני גזר דין של עשר שנים, ובתמורה להקלה בעונש הוא צריך לחקור רוצח סדרתי ולהעביר את המידע לבולשת. זאת סדרה מותחת שגורמת לנו לצלול יחד עם האסיר הסמוי לטבע האפל של הרוצח הסדרתי, ויותר מזעזע מזה שכל זה מבוסס על הרומן האוטוביוגרפי של הדמות הראשית, ג'יימס קין.
הלוטוס הלבן (2021-)
סדרת האנתולוגיה של HBO מציגה טייק חדש וסאטירי על תעלומות רצח. כל עונה של הסדרה מתמקדת בבית מלון אחר של הלוטוס הלבן ובמרכז כל עונה יש תעלומת רצח. היופי בסדרה הוא שאתה יודע שמישהו ימות, אבל עד הרגע האחרון אתה לא יודע מי הרוצח ומי הקורבן מה שהופך את שתי העונות שיצאו למשחק של הסדרה עם הצופה. עכשיו זה גם זמן מצוין להשלים את הסדרה רגע לפני שבשנה הבאה תגיע העונה השלישית – שמתרחשת בתאילנד.
מתחת לגשר (2024)
רוב הרוצחים שאנחנו פוגשים על המסך הם חבר'ה צעירים, אבל לא נערים. "מתחת לגשר" עושה את מה שהסדרה "האמת" הישראלית ניסתה לעשות ולהתמקד בבני הנוער, אבל באופן הרבה יותר מוצלח. הסדרה עוקבת אחר רבקה גודפרי וקאם בנטלנד, שחוקרות מקרה רצח של נערה בת 14 שלא חזרה הביתה אחרי מסיבה. היא מבוססת על סיפור אמיתי שאותו גודפרי חקרה כעיתונאית, וכתבה על כך ספר בעל אותו שם. הרוצח של רבקה גודפרי במציאות היה סרטן הריאות שתקף אותה עם שלל סיבוכים והיא הלכה לעולמה בגיל 54. אין דרך יותר טובה לכבד את המורשת שלה עם הסדרה "מתחת לגשר".
בלש אמיתי (2014-)
מי ידע שאנתולוגיות ורצח הולך כל כך טוב ביחד? אם חושבים על זה לעומק, מגלים שזה דווקא הגיוני. לכל סיפור רצח יש התחלה, אמצע וסוף די ברורים, והסיפור עם הדרך הכי מעניינת יהיה הסיפור הטובים ביותר. אם מתעלמים מעונה שנייה ובינונית, הדרך של "בלש אמיתי" תמיד מעניינת, החל מהעונה הראשונה עם וודי הארלסון ומתיו מקו'נוהי וכלה בעונה האחרונה עם ג'ודי פוסטר וקאלי ריס בתפקיד הבלשיות התורניות. הפעם אנחנו מגיעים לאלסקה, שם הבלשיות חוקרות את היעלמותם של שמונה גברים מתחנת מחקר. גם אם אתם מחפשים משהו קליל יותר מהאווירה הקודרת של "בלש אמיתי", אתם חייבים לעצמכם צפייה בעונה הראשונה שמדגימה איכות טלוויזיונית במיטבה.
המטופל (2022)
לצד עלייה מחודשת של ז'אנר סדרות הרצח, העשור האחרון הראה לנו גם את הניסיון של סטיב קארל לצאת מהמשבצת הקומית ולעשות תפקידים יותר רציניים. ההצלחה הכי גדולה שלו היא "המטופל", מותחן פסיכולוגי על רוצח סדרתי שחוטף פסיכולוג כדי לקבל עזרה מקצועית. מעבר לדיאלוג שכתוב היטב אנחנו מקבלים גם קאסט מוכשר הכולל גם את דונל גליסון, הבן של ברנדן גליסון מהסדרה "מר מרצדס", שהופך את דמות הרוצח הסדרתי גם לדמות חשובה בסיפור ולא רק למטרה עבור הגיבור. כשצופים בסדרה הזאת אנחנו רוצים שהרוצח יצליח, לא בלרצוח, אלא בלטפל בעצמו. כל פנייה בדרך יכולה לחשוף לנו רגע מזעזע או זיכרון משפחתי של הפסיכולוג והופכת את כל הסדרה לחוויה מטלטלת, ממש כמו טיפול פסיכולוגי אמיתי.
רק רוצחים בבניין (2021-)
אוהבים סדרות רצח? אוהבים סדרות קומדיה? איזה מזל שסטיב מרטין דאג לכם לסדרת רצח קומית עם מרטין שורט וסלינה גומז. הסדרה זכתה לשבחים מכל כיוון אפשרי על האופן שבו לקחו את ז'אנר תעלומות הרצח לכיוון הרבה יותר קומי מהצפוי. הסדרה עוקבת אחרי שלישיית שכנים שבעקבות אהבתם לפודקאסטים מסוג פשע-אמיתי מחליטים לחקור תעלומת רצח בבניין המגורים שלהם ולהקליט פודקאסט בעצמם. אני רק מחכה לסדרת ספין אוף שבה במקום הדמות של סטיב מרטין – נקבל את המפתח קלוזו מהפנתר הורוד.
הרצח של ורסצ'ה: סיפור פשע אמריקאי (2018)
כל עוד ראיין מרפי בחיים, אנחנו נמשיך לראות סדרות רצח על המסך. האנתולוגיה שלו, "סיפור פשע אמריקאי", עושה את זה באופן מוצלח בעונה השנייה. אם בעונה הראשונה הוא התמקד במשפט של או.ג'יי סימפסון, הפעם מרפי לוקח אותנו לאיזורים שונים לגמרי: עולם האופנה. הסדרה משנה כל פעם את הפוקוס שלה מהקורבן לרוצח ומראה איך הרוצח, אנדרו קוננן, שאותו משחק דארן כריס, טווה לעצמו רשת של שקרים שמובילה אותו ללחוץ על ההדק.
מפלצת: סיפורו של ג'פרי דהאמר (2022)
נכון מאוד! עוד סדרה של ראיין מרפי. אין מה לעשות, הבן אדם הוא מכונת טלוויזיה משומנת והסדרה על הרוצח הסדרתי הכי חולני שראינו על המסך היא לא לכולם, אבל אם יש לכם קיבה מספיק חזקה ואתם ממש עקשנים, הסדרה הזאת תזעזע אתכם בכל רגע נתון. הטון הקודר של הסדרה הולם לחלוטין את הנושאים שבהם היא עוסקת, ואם תצליחו לשרוד עד סופה, תגלו יצירה שלמה וסוחפת על הרוצח הסדרתי המפורסם בעולם.
מיינדהאנטר (2017-2019)
האויב הטבעי של כל סדרה הוא התקציב, שבדרך כלל עולה מעונה לעונה. זה היה גם המקרה המצער של "מיינדהאנטר", דרמת הפשע הפסיכולוגית שיצר ג'ו פנהול וביים דייוויד פינצ'ר. הסדרה עקבה אחר שני סוכני FBI שמחליטים למצוא את הדרך ליצירת פרופיל פסיכולוגי עבור רוצחים סדרתיים. לאורך העונה הם נפגשים עם מספר רוצחים מפורסמים והם מקבלים עיבודים מצמררים. אם אתם מעוניינים בסדרה שממש מנתחת את המניעים הפסיכולוגיים של הרוצחים הסדרתיים המפורסמים לפרטי פרטים, זאת הסדרה בשבילכם. גם היום מעריצים מחכים שנטפליקס תרים את הכפפה ותחליט לחדש את הסדרה, אבל עד אז כנראה שנצטרך להסתפק בשתי עונות מצוינות.