עוגת יום הולדת לתל אביב: נבחרו הפינאליסטים בתחרות "עוגת העיר"

12 עוגות עלו לשלב חצי הגמר של תחרות "עוגת העיר" - התחרות של מוזיאון העיר תל אביב-יפו בחיפוש אחר העוגה שמספרת את סיפורה של העיר // היינו עם צוות השיפוט המקצועי, טעמנו את העוגות, ואנחנו שמחים לבשר על שש העוגות שעלו לשלב הסופי // במסיבת היומולדת של תל אביב באפריל תוכלו לטעום את הזוכות בעצמכם
לרגל יום הולדתה ה-116 של העיר תל אביב-יפו הכריז מוזיאון העיר תל אביב-יפו של עיריית תל אביב-יפו על אירועי יום ההולדת לעיר, ובראשם (מבחינתנו, רק אוכל יש לנו בראש) תחרות העוגות החגיגית "עוגת העיר". המוזיאון, שאוסף ואוצר בתוכו סיפורים אנושיים וזכרונות שמרכיבים את המורשת התרבותית של העיר ומספרים את הסיפור שמאחוריה, היטיבו להבין שחלק בלתי נפרד מהמורשת העירונית הוא אוכל, בתי קפה והעוגות שאנחנו אוכלים בהם, ולכן יזמו תחרות עירונית במטרה למצוא עוגות שמייצגות את הסיפור התל אביבי ומספרות סיפור משלהן.
>> סופ"ש יום ההולדת ה-116 של תל אביב וגמר "עוגת העיר, 5.4-3.4, מוזיאון העיר. פרטים וכרטיסים כאן

ההשראה נלקחה מעיריית ניו יורק, שהפכה את תחרות הג'ינג'רברד העירונית למסורת אהובה וחגיגית בה משתתפים רבים מתושביה, והיא מצוינת כל שנה ביום ההולדת של העיר. ומה שטוב לניו יורק, לפי המסורת, טוב גם לנו. במסגרת התחרות ביקשו אנשי מוזיאון העיר מהמשתתפים לשלוח מתכונים בפרשנות אישית למהי תל אביב בעיניהם, ולייצר עוגות שמייצגות את עושרה התרבותי של העיר ומשקפות סיפורים וחוויות אישיות של מי שהכינו אותן.
מאז שיצא הקול הקורא לפני כחודשיים, שלחו קונדיטוריות וקונדיטורים מקצועיים ואופים ואופות ביתיים מכל רחבי העיר את המתכון והסיפור שלהם לעוגה ברוח תל אביבית מובהקת, כזו שמורכבת מזכרונות אישיים וחומרי גלם שמייצגים את תל אביב בעיניהם ומסמלים שונים של העיר.

הטרנד: חושחשים, בסבוסות והפוך על שיבולת
מתוך אינספור המתכונים והסיפורים נבחרו לתחרות 12 עוגות – שש של אופים מקצועיים ושש של אופים ביתייים – בידי צוות שיפוט מעילית המקצוענים בתחום שכלל את מיכל לויט (המנהלת האומנותית של אירועי יום ההולדת במוזיאון העיר) ועל ידי מיכל בוטון ואנה שפירו מקונדיטוריית עמיתה שמלוות את התחרות מבחינה מקצועית. במסגרת התחרות, הגיעו האופים לבית הספר של אסטלה סמוך לאצטדיון בלומפילד, הכינו את העוגה התל אביבית שלהם והציגו אותה לחבר השופטים שכלל את אורי שפט ממאפיית לחמים, אסטלה בעלת בית הספר לקונדיטוריה, אשת הקולינריה הילה אלפרט, מיכל בוטון ואנה שפירו מעמיתה, סעיד אבולעפיה ממאפיית אבולעפיה וגלי לוי ולורי ברוק מקונדטוריית וייס.
השופטים טעמו, החוו דעה, החליפו דברי טעם ודירגו ובסופו של דבר את העוגות. שש העוגות הזוכות יוצגו באירוע יום ההולדת שיתקיים באפריל, וימתינו לכם בוויטרינה של מוזיאון העיר בכיכר ביאליק יחד עם הסיפור מאחוריהן. מי שמגיע לאירוע יוכל להצביע לעוגה הזוכה בעיניו, ובסופו של דבר שתי הזוכות במקום הראשון (אחת באפייה ביתית והשנייה באפייה מקצועית) יוגשו במהלך חודש בבית הקפה של עמיתה במוזיאון העיר, כך שכולם יוכלו לטעום מהזוכות המרגשות.

באנו לבקר בתחרות, טעמנו את תל אביב כפי שהיא בעיניה של האופים המתחרים, וחזרנו שמחים וטובי לב כדי לספר שחלק נכבד מהעוגות הנבחרות היו עם תפוזים ופירות הדר, כמחווה לתפוזי ג׳אפה שמזוהים עם תל אביב-יפו, וגם כי בעיר פזורים עדיין עצי הדר רבים (חושחש ולימון למשל) שנותנים לה את פירותיהם. עוגה יצירתית אחרת הוקדשה לקפה ולבתי הקפה שמסמלים את התרבות העירונית, ושילבה במרכיבים גם תחליפי חלב (כי "הפוך על שיבולת" הפך לאמירה שגורה בפי כל תושב). גם הזכרונות מעוגת הפרג של אורנה ואלה כיכבו, וכמובן עוגת הגבינה הבאסקית שבשנים האחרונות קיבלה מעמד תושב בתל אביב ולא נעדרת כמעט מאף תפריט קינוחים שמכבד את עצמו. אחרי יום ארוך של טעימות, הוכרזו שש העוגות שמתקדמות לשלב הגמר. עוד מעט תוכלו לטעום אותן גם אתם.
הזוכות במסלול הביתי:
יובל אברמי // בסבוסת תפוזים עם שנטי יוגורט ופריחת הדרים
האלמנט התל אביבי: מחווה לתפוזי ג'אפה וגם לבסבוסה האייקונית של מסעדת סנטה קתרינה
מה העוגה מספרת: על מפגשים עירוניים עם עצי הדרים שנטועים במקומות שונים בעיר ועל אהבה נכזבת
יובל ברקוביץ' // עוגת פרג, אגסים מבושלים וענן לבן
האלמנט התל אביבי: מחווה לעוגת הפרג של אורנה ואלה שהיו למוסד קולינרי תל אביבי מובהק
מה העוגה מספרת: על הדברים הפשוטים ומוסדות האוכל של פעם שאפשרו להרגיש תחושה של בית גם בעיר הגדולה
מורן גולן // עוגת ים: עוגת גבינה באסקית בצבע תכלכל עם חול ים מסביב
האלמנט התל אביבי: גם העוגה הבאסקית שהפכה לכוכבת המסעדות וגם הצבע התכלכל שמסמל את הים של תל אביב.
מה העוגה מספרת: על הים ועל החופש שהוא מייצג בעיר החופשית ביותר בארץ.

הזוכים במסלול המקצועי:
אסיל שריף // בסבוסה היטאליה, קינוח פיסטוקים וחלב ערבי
האלמנט התל אביבי: עיר של קיבוץ גלויות שטעמים מכל המינים ומכל המקומות נפגשים בה
מה העוגה מספרת: כיצד זיכרון ילדות מנצרת הופך לטעם עירוני חדש שכולם מתאהבים בו, כאשר אסיל הכין את קינוח ילדותו לסועדים באומניה בראסרי ברחוב הארבעה בה עובד.

ניצן כהנים // טארט חושחש ופריחת רוזמרין
האלמנט התל אביבי: החושחש הוא אחד מעצי הנוי הנפוצים בעיר וביפו בפרט, וכך גם שיח הרוזמרין ששכיח בתל אביב מאוד
מה העוגה מספרת: על ההתאהבות של ניצן הקונדיטורית ביפו, יחד עם הקהילה מסביבה. וכמובן, על עצי החושחש שמעטרים כמעט כל פינה ביפו.

איה ראדי // עוגת שכבות של פייטה ושוקולד לבן, פיננסייר תפוזים עם קליפות תפוז וקוקוס
האלמנט התל אביבי: בין טעמי יפו העתיקה (תפוזים ומי זאהר) לתל אביב המודרנית (גנאש שוקולד ופיננסייר)
מה העוגה מספרת: על חיבור בין העבר המפואר של תל אביב-יפו, לבין הקדמה והמודרניות שמאפיינות את העיר כיום