טיים אאוט timeout

עדויות חדשות על הטרדות מיניות בעולם המסעדנות בתל אביב נחשפות

| מאת: גלי וולוצקי, נועם כהן

מאז וידויה של דפנה לוסטיג הולכים ומצטברים סיפורי ההטרדות המיניות בעולם המסעדנות, תחום הנשלט כמעט בלעדית על ידי גברים בעלי מעמד והילת כוכבים. שפיות, מלצריות ולקוחות תל אביביות חושפות את הסיפורים שלהן וקוראות לנקות את המטבחים, אחת ולתמיד

  • https://static2.timeout.co.il/media/2018/10/sizes/shutterstock_1086543173_H_wo_680_382.jpg
(צילום: Shuttertstock)

 

הגילוי של דפנה לוסטיג על מעשה התקיפה שביצע בה מסעדן מוכר שחרר באחת את השד של #MeToo מעולם המסעדנות התל אביבי: עולם שבו עובדים בסיר לחץ חם, צפופים ובזמן דוחק, מלצריות ונשות ואנשי צוות צעירים מול מסעדנים מבוגרים ושפים שנחשבים לרוקסטארים. התגובות הוכיחו כי מה שהיה יכול לעבור חלק לפני עשור – למשל פרשת שתי המלצריות שהתלוננו ב־2007 כי הושעו אחרי שלקוחות מזגו להם סם אונס במסעדת מול ים – כבר לא היה עובר היום.

>> הפרקליטות אסרה על לאפ דאנס, בפועל שום דבר לא השתנה
>> למה אין מרכז נורמלי לטיפול בתקיפות מיניות בתל אביב?

הסיפורים על המסעדן שעליו מדברת לוסטיג לא הפתיעו רבים מהמקורבים אליו. ד', שנהגה לפקוד את המסעדה שלו בקביעות, מספרת שהפסיקה ללכת לשם בעקבות התבטאויות אינטימיות ונגיעות מצדו שלא היו לרוחה. "היינו קצת מיודדים, אבל הוא עבר את הגבול שוב ושוב. חיבוק כברכת שלום כלל באופן קבוע ליקוק בצוואר או נשיקה עם דחיפת לשון לפה. הוא חשב שההתבטאויות והנגיעות הכפויות שלו מדליקות נורא, מחרמנות, קוליות. אני ממש לא חשבתי ככה, אבל לא הייתי מספיק חזקה בשביל להגיד לו את זה, חששתי משום מה להיתפס מולו כ'לא זורמת' – נו, הבחורה הזאת, הכבדה, השמרנית, שעושה מכל דבר עניין. כשאני חושבת על זה היום אני מרגישה לא נוח, כי לא עצרתי אותו – מחוסר נעימות? מפחד? מחולשה? אבל הפסקתי ללכת לאכול שם, כי זה לא היה לי נעים".

הווידוי של לוסטיג, כאמור, שימש השראה לאחרות וגרר וידויים נוספים. המתכונאית שי־לי ליפא העלתה לאינסטגרם הודעה נחרצת כי לא תשוב לאכול באותה מסעדה של השף התוקף מפרשת לוסטיג, ובהדרגה החלו לצוף בפיד עדויות וסיפורים נוספים של קורבנות הטרדה ותקיפה. אשת האוכל נעמה פלד (המוכרת לרבים מהאתר בייגלה) העלתה פוסט ארוך בפייסבוק שבו סיפרה כי שף מפורסם אחר תקף אותה מינית. בניגוד לתיאור המעורפל של לוסטיג, שהותיר את השף התוקף אנונימי במידת מה, אצל פלד ניתנים די והותר רמזים ומאפיינים של השף כך שניתן להבין במי מדובר.

הדברים לא מסתכמים בשניים האלה. ג', שפית מוערכת, הוטרדה על ידי שף סלב הפעיל גם מעבר לים. "הוא הזמין אותי לטעום קינוח שהושק באותו שבוע. סיפרו לו שזה יום ההולדת שלי, ואז הוא אמר: 'אם הייתי יודע שזה יום ההולדת שלך הייתי נוסע לסיסטרז, בוחר תבנית של זין, מכין ג'ל מלפפון צלול צלול וקושר אותו באגר אגר כדי שיימס לאט לאט כשתדחפי אותו פנימה בשירותים. כי את יודעת, לאגר אגר לוקח זמן להתמוסס בטמפרטורת גוף'". אחרי ההלם הראשוני, לדבריה, נכנסה לשירותים לשטוף פנים ורצה הביתה. "אני זוכרת שכולם היללו ושיבחו את הקינוח הגאוני הזה ובשבילי היה לו טעם וריח של קיא. של בחילה. אחר כך שמעתי סיפורים רבים נוספים עליו והבנתי שהתדמית שלו שקרית, ולכן עד היום אני בטוחה שהתלונות נגדו תתמוססנה כי אף אחד לא מצליח לצייר אותו כדוחה". על התנצלות אין מה לדבר. להפך. "הוא חשב שזה נורא סקסי מצדו. הוא בטח חשב שהוא מחמיא לי וגם פונה לאינטלקט שלי, שזאת הטרדה קאסטום מייד. יום אחד אספר את הסיפור בלי לחשוש שיצלבו אותי. נשים שחוו הטרדות מצדו מאמינות לי וכך גם כל מי שחוותה ממנו צ'אפחה על הטוסיק".

באירוע עיתונאים שהתרחש לפני כמה שנים עבור חברה שאותו שף שימש כפרזנטור שלה, זכתה עיתונאית לשמוע ממנו הצעות לבילוי במטבח. "היה שם לאונג' מאולתר לכבוד האירוע. הוא ניגש אליי ושאל אותי אם אני רוצה לבוא איתו לראות את מטבח ההקמה המדהים שהוא הרים שם. הוא אמר שיש שם הרבה ציוד שנוכל להשתעשע איתו. היה ברור למה הוא מתכוון". קולגה שישבה לצדה מספרת: "היא הרימה את היד ואמרה: 'הצילו, שמישהו ייקח אותו ממני'. זה לא היה מפתיע, ידוע שיש לו דיבור נאסטי".

התקיפה מגיעה לא רק כלפי הקולגות אלא גם כלפי לקוחות. ר' מספרת לנו על בעלים של אחת המסעדות האסייתיות הפופולריות בתל אביב: "ישבתי במועדון לבד, והוא היה שם. הייתי שיכורה ואמרתי לו את זה על ההתחלה. הוא לא הפסיק להזמין לנו צ'ייסרים. זה היה בקטע של 'אני הבעלים של המסעדה הזאת והזאת', בקטע משוויץ. איכשהו הגענו אליו לדירה, התמזמזנו במיטה, אני זוכרת שהוא אמר שאין לו קונדומים אז אמרתי לו 'אז לא'. הוא לא הקשיב לי, ובכל זאת נכנס. אני לא זוכרת הרבה מהלילה הזה, לא הפסקתי לראות אותו אחר כך במסעדה עם כל מיני בחורות אחרות ולחשוב באיזו מחלה הוא הדביק אותי".

במידה רבה אין זה מפתיע שעולם המסעדנות, הנתון בשליטה גברית ומתאפיין בדפוסי הערצה המקבילים לעולם הבידור, הופך קרקע פורייה להטרדות מיניות. עם זאת, חלק מן הנשים בתעשייה מסתייגות מהשיוך הזה. קרול צבי, הבעלים של בר הגאולה, מכירה מקרוב את הקשיים שניצבים בפני אישה בחיי הלילה והמסעדנות, ואף על פי כן מודה: "אני לא חושבת שההטרדות ייחודיות לתחום שלנו, גם במס הכנסה יצא לי לספוג הערות לא לעניין. נכון שאיפה שיש אלכוהול יש גם סקס, לא צריך להיתמם, ומסעדנים ובעלי ברים ושפים הם היום בעמדת כוח וסלבס לכל דבר, ואנשים בעמדת כוח אוהבים לנצל את הכוח שלהם. אז אם את מלצרית ומשהו דוחף לך ידיים תתלונני, ואם את מבלה עם שף ויש שם אלכוהול אז אף אחד לא מכריח אותך להיות שם, ואני יודעת שזה לא פי.סי להגיד את זה".

#metoo (צילום: Shutterstock)

#metoo (צילום: Shutterstock)

מנגד, לא חסרות טענות העומדות על כך שעולם המסעדנות טומן בחובו מאפיינים ההופכים אותו למסוכן במיוחד. טבח ותיק שעבד כסו־שף באחת המסעדות המובילות בעיר מספר שהתנהלות בוטה במטבחי מסעדות היא דבר נפוץ. "אם תשימי מצלמות על קירות של כל מטבח כמעט, תהיי עדה ל־20 הטרדות מיניות ביום, לא לאחת", הוא מספר. רימה אולברה, השפית של מסעדת אואזיס, מחזקת את אותה ההנחה. "אני יודעת על כל כך הרבה אנשים בתעשייה שניצלו את הכוח שלהם, במיוחד על מלצריות וטבחיות זוטרות יותר. אני לא רוצה לנקוב בשמות כי הם עדיין עובדים, אבל – ראיתי, שמעתי ואני יודעת על הרבה שפים ובעלים שניצלו את מעמדם. אנחנו עדיין עובדים כולנו באותה התעשייה, וזה יכול לפגוע גם בי וגם בשאר האנשים שעובדים בתחום המסעדנות. זו עיר קטנה, כולנו יודעים ומכירים זה את זה. אני לא יודעת מה יקרה מפה והלאה, שום דבר לא ישתנה עד שהאנשים האלה ייענשו על הדברים הרעים שהם עושים".

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק, בטוויטר ובאינסטגרם. עדכונים יומיים על הכתבות הנבחרות בטיים אאוט ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

now Silence is Golden SRV:SRV2 on: c422d06bb