קולות של עציץ

רוצים להפוך את הבית לג'ונגל עירוני? אלה העציצים שכדאי לגדל

כל הזמן הורגים את הצמחים שלכם? או שאולי כבר תפסתם את העניין ובא לכם לעלות שלב? למתחילים ולמתקדמים, אלה העציצים הכי אהובים בתל אביב

11 ביולי 2019

פיקוס גומי

הצמח המושלם למי שרוצה לעשות רושם בלי לדעת יותר מדי על צמחים. הוא מסתגל יפה במשרד, בבית או בגינה. יש להשקות אותו רק כשהאדמה יבשה ממש, כי הוא רגיש מאוד להשקיה עודפת, אז לא לחזור על הטעות ההיא כשהטבעתם את הראש דשא בבית הספר. אפשר לגזום מדי פעם, כי יש לו קצב גדילה מהיר.
למי מתאים? אם קיבלתם אותו במתנה לחג ואתם ידועים בהריגת צמחים לשווא, איתו דווקא יש לכם סיכוי גבוה.
איפה לשים? בבית או במשרד וגם בחוץ בשמש חלקית.

 

המדריך: איך לא להרוג את העציצים שלכם

ירקה מצויצת

צמח עם שם של תוכי. הוא הוא מעולה לעיר כי הוא גדל במהירות ובקלות בלי טיפול קפדני, לא סתם רואים אותו בכל מקום על מתלה ממקרמה או משתלט על גינה של בניין. חי טוב עם אור ושמש אבל עדיף שיהיה חצי מוצל. ההשקיה מועטה עד בינונית, אפשר פעם בשבוע ואפילו יותר, אבל צריך לבדוק את האדמה כדי לדעת, כי עודף מים יגרום לו ישר לריקבון.
למי מתאים? לכולם. אפשר לרדת בכיף לסיני בלי לדאוג לשלומו.
איפה לשים? איפה שתרצו, הוא יסתדר. מתאים גם לבית וגם למרפסת.

קלתאה

פעם סמל סטטוס בסלון היה כבשה של קדישמן, היום זה עציץ קלתאה. הזנים השונים – בין היתר מרנטה טריקולור וקלתאה אורנתה – מתהדרים בעלים עם מראה ציורי ויפהפייה. הרגישות משתנה בין הזנים אבל כיאה לצמח טרופי מיוחס יש להגן עליהם ממזג אוויר קיצוני ולא לחשוף לשמש ישירה. יש להשקות פעמיים בשבוע, עדיף עם מים מורתחים או מי גשם בחורף, לדשן פעמיים בחודש ולשמור על עלים נקיים. אם תאיימו על חיי העציץ הזה בטיפול רשלני, צבעי העלים ישיבו בסימני מצוקה.
למי מתאים? אם אתם אוכלים במבה לארוחת ערב כי אין לכם כוח לבשל, זה לא בשבילכם.
איפה לשים? מתאים לבית ולמשרד וגם למרפסת, אבל לא תחת שמש ישירה.

https://www.instagram.com/p/BvhFU5fg40Y/

סנסיווריה

שתי סיבות לאהוב אותו: הראשונה – הכינוי העברי שלו הוא לשון החותנת (ואנחנו תמיד תמיד רוצים שהיא תהיה בצד שלנו); השנייה – הוא יפה מאוד ושורד את כל התנאים. העלים שלו גבוהים וחזקים והוא נחשב לצמח מטהר אוויר. חשוב לנקות אותו מאבק, הוא דורש השקיה מועטה כשהאדמה יבשה וכדאי לדשן אותו בערך פעם בחודש.
למי מתאים? לכולם. כולנו רוצים להתחנף לחותנת ולנשום אוויר נקי יותר.
איפה לשים? בבית או בחוץ.

אנטוריום קלרינרביום

הגיע לתל אביב בעקבות הפינטרסט והאינסטגרם, ועד היום משתלות בעיר מייבאות אותו לעתים בעקבות מישהו שהראה תמונה וביקש כזה. פנינה ירוקה למביני עניין. הטיפול לא מסובך אבל שימו לב: אל תשימו אותו בשמש ישירה, השאירו את האדמה קלילה עם מערכת ניקוז טובה והשקו כשהחלק העליון באדמה יבש לגמרי. אין צורך בדישון רב, אפשר כל בערך כל שלושה חודשים.
למי מתאים? לאנשים שבקטע של להסביר לאנשים על משהו חדש לפני כולם.
איפה לשים? בבית או במשרד.

פיקוס כינורי

צמח חזק לבית או למשרד, שורד את כל העונות ואוהב אנשים ששונאים אבק. כמו יצחק פרלמן, גם את הכנר הזה אתם רוצים לשמוע היטב, ולכן לא כדאי לשים אותו ליד צמחים אחרים, הוא זקוק לספייס שלו. להשקות פעמיים בשבוע אבל לא להציף במים, צריך לבדוק שהמים התנקזו כמו שצריך לפני השקיה נוספת. בקיץ ובאביב אפשר לדשן אחת לחודש.
למי מתאים? למי שיש מספיק מקום בבית ובלב לתת לצמח המתוק הזה להיות מי שהוא רוצה להיות.
איפה לשים? בבית או בחוץ.

מונסטרה

קאמבק יותר מרגש מאהוד ברק. היה בעבר צמח משרדי וחזר בגדול בזכות הפינטרסט. זה הצמח בשבילכם אם אתם רוצים וייב טרופי במשרד או בדירה, אבל כמו החופשה הטרופית שאנחנו חולמים עליה הוא דורש אור בלי שמש ישירה. שמש חמה תשרוף אותו ומזג אוויר קר מדי יגרום לו לשקוע לתרדמת חורף. להשקות אחת לשבוע, כמו אצל רוב העציצים צריך לבדוק מתי האדמה יבשה. אפשר לדשן אחת לחודש.
למי מתאים? למי שחולם על חופשה בדרום אמריקה, כלומר לכולם.
איפה לשים? בבית ובמשרד או בחוץ, אבל לא תחת שמש ישירה.

פילאה פפרמיודיס

רוצים בוטיק? קיבלתם. הפילאה הוא צמח רגיש ומבוקש מאוד ברחבי העולם, אבל לא כולם יודעים איך לטפל בו כמו שצריך. אם אתם שמים אותו בבית דעו שהוא אוהב להיות ליד החלון ולהביט בחברים שלו משחקים בחוץ, אבל כדאי לסובב אותו לעתים קרובות כדי שכל העלים החמודים שלו יוכלו לקבל את מנת האור שלהם. להשקות פעם בשבוע בהתאם למצב האדמה. בחורף הוא פורח אז תשתדלו לא להרוג אותו עד אז.
למי מתאים? לאוהבי אסתטיקה מוקפדת ופרטים קטנים.
איפה לשים? בבית או במשרד ליד החלון, או בחוץ, אבל לא תחת שמש ישירה.

דרצנה

בהתאם לכינוי שלו בעברית – דרקונית – הצמח הזה הוא לא לכולם. את דמוי הדקל הזה אפשר לשתול בגינה באזור חצי מוצל או לשים בבית, אבל שימו לב שהוא דורש דישון באופן עקבי אחת לשבועיים. מצד שני הוא יודע לתגמל את המשקיעים – אם העלים או הגזע שלו נפגעים, אפשר לגזום והוא יצמח מחדש. ההשקיה בינונית בהתאם למצב האדמה.
למי מתאים? למי שיש זמן להשקיע מדי פעם בדרקון שיוסיף אווירה שיקית לבית.
איפה לשים? בבית, במשרד או בחוץ בחשיפה חלקית לשמש.

קנציה

הקנציה מכונה מלכת הדקלים. קצב הגדילה שלה אטי כי היא אוהבת צל, אבל היא שווה את זה. שימו לב שהיא מצריכה תשומת לב גבוהה לאוורור האדמה ולניקוי לכלוך מהעלים. לא להטביע במים ולא לחשוף לשמש ישירה בקיץ כי העלים יכולים להישרף. להשקות פעם בשבוע ולדשן פעם בשבועיים.
למי מתאים? למשקיענים שאוהבים צל.
איפה לשים? בבית או במשרד. אם רוצים בחוץ אז בחשיפה חלקית לשמש ובאזור מוצל.

 

שערות שולמית מצויות

אם אתם יוצאים מדי פעם מגבולות תל אביב תוכלו לראות את השרך הקטן הזה גדל במקומות לחים במערות ובסדקים בין סלעים. זה צמח שנתי שאפשר לגדל גם בבית וגם בחוץ, והוא אוהב מאוד לחות כך שטוב למקם אותו במקלחת. אפשר לדשון פעם בשבועיים, ומדי פעם לרסס את העלים במים. האדמה צריכה להישאר לחה כל הזמן.
למי מתאים? לאנשים שבוכים על הלחות התל אביבית. תלמדו קצת משולמית.
איפה לשים? במקומות לחים בבית ובמשרד או בחוץ, אבל לא תחת שמש ישירה.

שרך קן לציפור

עוד חמוד ממשפחת השרכים. חשוב לשמור על האדמה שלו מנוקזת היטב ולא רטובה ולטפל בעלים על ידי ריסוס במים. צמח שיכול לעדן את שולחן העבודה שלכם במשרד או להתמזג במדפי הספרים בבית. דורש השקיה מרובה בקיץ ופחות בחורף.
למי מתאים? לכולם, בול לכלי החרסינה המעוצבים שקניתם מזמן ועומדים מיותמים.
איפה לשים? במקומות לחים בבית ובמשרד או בחוץ, אבל לא תחת שמש ישירה.