ימן בלוז: כן, אתם רוצים לפתוח את הסופ"ש שלכם בפסטיבל הג'חנון
מלך הבצקים הבלתי מעורער של המטבח התימני מקבל פסטיבל שלם בשוק הנמל, כדי שגם אתם תוכלו לפתוח את הסופ"ש עם ג'חנון בוטיק. על הדרך גם תפסנו לשיחה את גיל צוברי כדי להבין איך הוא הפך את מאפיית הסאלוף של אביו בשוק התקווה לאימפריה קולינרית שמשתלטת על שוק לוינסקי - ופוזלת גם ללונדון
קמתם בשבת לבית מחומם וניחוח ג'חנון באוויר? כל השאר בונוס. ואם מדובר בג'חנון בוטיק – אז על אחת כמה וכמה. בשני סופי השבוע הקרובים יעמוד מלך הבצקים הבלתי מעורער של המטבח הישראלי במרכז פסטיבל בשוק הנמל, יחד עם שאר החשודים המיידיים: עגבניות בשלות לרסק ולרוטב, ממרחים וניגובים (חריף, ברור שחריף), אלכוהול מתוצרת מקומית, קפה ותכנית אמנותית: תחרות אכילת פלפלים חריפים נושאת פרסים, הופעה של יהודה קיסר ותערוכת צילומי יהדות תימן מקריית עקרון.
הג'חנוניאדה הראשונה משקפת את האבולוציה שעבר הבצק המגולגל: ג'חנון מקמחים מיוחדים וחמאה מזוקקת של אשת הקולינריה רינת צדוק ואמה רחל, ג'חנון ממולא מג'חנון בר הירושלמי, ג'חנון ללא גלוטן (שמישהו יסביר לנו את האוקסימורון הזה, בבקשה) ועוד. את תל אביב מייצגים אנשי הסאלוף ובניו, ממשיכי הדרך של הסאלוף משוק התקווה. לפסטיבל הם יביאו ג'חנון מסורתי וגם סאלוף, קובנה על בסיס חמאה, לחוח וחריפים. למי שאינו בקי בהשתלשלות המאורעות נספר שהסאלוף הוקם לפני 20 שנה כמאפייה על ידי יעקב צוברי. במהלך השנים התקבע המקום כפרזנטור של שוק התקווה בזכות קבלת שבת שמחה עם מוזיקה, אלכוהול וכמובן ג'חנון. לפני כשמונה שנים פתחו הבן גיל צוברי ושותפיו אורי לוין דאנג'לי ודן פרידמן את סאלוף ובניו בשוק לוינסקי. "כאן אנחנו מעמיקים במטבח של סבתא. בתפריט יש יותר תבשילים כמו שאווייה – תבשיל בשר בבישול ארוך, מרק בשר ומרק רגל. את המתכונים קיבלנו מסבתא ז"ל. עשינו אדפטציות קטנות אבל הבסיס נשאר והוא לגמרי מקורי ואותנטי".
לאוכל התימני יש דימוי לא בריא.
"תלוי למי", צוחק צוברי. "הקמח אמנם לבן אבל הבצק אינו מתועש, אין בו חומרים משמרים והוא מבוסס רק על קמח, מים, שמרים ושמן. במטבח התימני יש גם חילבה, שהיא בריאה מאוד, חווייאג' ותבלינים. כל דבר שאוכלים במינון אינו מזיק, גם ג'חנון שאוכלים פעם בשבוע בשבת בבוקר וזה כבר בריא לנפש".
>> לא תספיקו להגיע ועדיין ממש רוצים ג'חנון? יש לנו מתכון עבורכם
עם כל הכבוד לג'חנון ולקובנה, צוברי ושות' אינם מגבילים את עצמם לז'אנר: לפני כחמישה חודשים הם פתחו לא הרחק מחללית האם את בר האוכל סאלוף הקטן. "זה מקום שעושה דברים אחרים לגמרי, לא משהו שקשור למטבח התימני". גם השותפות ב"הקטן" (יישות נפרדות מסאלוף הקטן), בר האוכל של שף עידו קבלן מעמיקה עוד יותר את אחיזתם בשוק. "אנחנו אוהבים להתפתח ואומרים כן ליוזמות שנראות לנו טובות ונכונות", הם מסבירים. "הכל קשור לשיתופי פעולה, כמו שקרה עם עידו. יש לו ראש פתוח ועיניים פקוחות כמונו והכל קרה מהר מאוד. ברגע שיש רצון לשיתוף פעולה הכל מסתדר". לשאלה האם כל העסקים שלהם קטנים משיבים השותפים בחיוך ובשלילה ומספרים שהם נושאים עיניים לחו"ל ושמגעים כבר מתנהלים לפתיחת סניף הסאלוף בלונדון. עם זאת, שוקי לוינסקי והתקווה היו ונותרו נמל הבית והעסק יישאר משפחתי. צוברי אופטימי. "לי יש שתי בנות אז אולי בעתיד נפתח הסאלוף ובנותיו", הוא צוחק. כשזה יקרה, אנחנו מבטיחים שדור העתיד של כתבי טיים אאוט יהיה כאן כדי לדווח גם על זה.
פסטיבל הג'חנון, האנגר 12, שוק נמל תל אביב, חמישי-שישי (19-20.1, 26-27.1), 16:00-21:00