עם כל הכאב ונגד הייאוש: פסטיבל ישראל כזה עוד לא ראיתם

מהדורת 2025 של פסטיבל ישראל תתפרש על פני 24 ימים בחודש יולי הקרוב, ותצא מגבולות ירושלים אל החזית הצפונית והחזית הדרומית כשלכל אחד מהאתרים נבחר תוכן ייחודי התואם את רוחו ואת המאורעות שעברו עליו לאורך המלחמה. וגם: מחווה יפהפיה לפרס ספיר, תקווה עם גורי אלפי ואלי חביב, תפילה לתיקון של אבישי כהן ועוד
פסטיבל ישראל היה בעבר אירוע אליטיסטי מאין כמותו, שכלל מופעי תיאטרון, מוזיקה ומחול מהאיכות הגבוהה ביותר ומכל רחבי העולם, ובעיקר נתפס כמרוחק ומנותק מהתרבות הפופולרית. זה השתנה באופן דרמטי עם מינויים של מיכל ואעקנין ואיתי מאוטנר – מייסדי פצ'ה קוצ'ה תל אביב ומהדמויות הבולטות בסצינת התרבות בישראל – למנהלים האמנותיים של הפסטיבל ב-2021. מלחמת שבעה באוקטובר כפתה עליהם שינויים דרמטיים לא פחות. ומי שיגיע לפסטיבל ישראל השנה – החל מה-1.7 ועד ה-24.7 – כבר יפגוש אירוע תוסס, עדכני ומחובר שנושא מעט מאוד דימיון לפסטיבל הפומפוזי ההוא.
>> סופרים כל דקה: 5 אירועים שלא תרצו להחמיץ בשבוע הספר 2025
>> קפקא יורד מהעצים: על קופים, על בני אדם, ועל בינה מלאכותית
החידוש הגדול של הפסטיבל השנה, מעבר לתוכן וצורה, הוא יציאתו ממגדל השן הירושלמי שלו והתפרשותו ברחבי הארץ, בשיתוף קהילות ויוצרים מהמקומת אליהם יגיע. כך, בין היתר, תתרחש פעולה אמנותית באתר האסון הנורא במג׳דל שמס, בקריית שמונה (עיר שעד לא מזמן ובמשך יותר מדי זמן עמדה נטושה וכאובה, ועדיין רחוקה מאוד משיקום), בקיבוץ כפר בלום ובדשא המוריק של מכללת תל חי, וגם בדרום – באופקים, בקיבוץ אורים ובקיבוץ צאלים – כשלכל אחד מהאתרים נבחר תוכן ייחודי התואם את רוח המקום ואת המאורעות שעברו עליו לאורך המלחמה.

"עברה שנה מאז הפסטיבל הקודם והמציאות עדיין מורכבת, דואבת ובלתי נתפסת. שוב המונח 'פסטיבל' צורב בפה ושאלות מהותיות לגבי תפקיד האמנות בימים אלה עולות וצפות", כך מסרו ואעקנין ומאוטנר. "ואולי, בעצם, מוקדם מדי לדבר על החלמה. נקודת ההתחלה של ההחלמה היא נקודת הסיום של המלחמה, ואנחנו נמצאים בתוך מערבולת המטיחה אותנו לקצוות שונים. המציאות כואבת, פוצעת, מדממת. הלב סדוק והעיניים עוד רחוקות מלהיות יבשות. ובתוך כל זה החיים מבקשים מאיתנו לצקת בהם משמעות, להפוך אותם לראויים. להתבונן, להגיב, לפעול. לא לעמוד מנגד. אנחנו רוצים ליצור תמונה מרובדת, להבזיק מעט אור בתוך החושך, לעצור לכמה רגעים את המחשבות המיידיות ולאפשר למשהו אחר להיכנס. זו ההצעה שלנו. הבקשה. הכוונה. התפילה. חלום על החלמה בתוך מציאות של מלחמה".

את התפילה הזאת מתעלים ומתרגמים השנה ואעקנין ומאוטנר לשורה ארוכה של מופעים ואירועי תרבות חד-פעמיים, כששני מופעי הפתיחה של הפסטיבל יתקיימו באמפי מיוחד ואינטימי שייבנה תחת כיפת השמיים ברחבת תיאטרון ירושלים, בעיצובו של האמן מוחמד אבו סאלמה (יוצר העבודה הנפלאה "אשד" במוזיאון תל אביב). המופע שייפתח את הפסטיבל, "אנשי המוזיקה", הוא פרויקט חברתי-מוזיקלי שנולד מיד אחרי 7.10 ומאגד יוצרים צעירים המעבדים את מה שעבר עליהם באמצעות צלילים ומנגינות, ומפגיש אותם עם יוצרים מוכרים שהשפיעו עליהם. לכבוד הפסטיבל יעלו יוצרים צפוניים על במה אחת גדולה יחד עם לאה שבת, עמיר לב, ג׳יין בורדו, דניאלה ספקטור ושאזאמט בשיתוף פעולה עם תזמורת מקאמאת מצפת, רם חלבי הזמרת המופלאה ממג'דל שמס, אביתר חזן הוירטואוז משלומי ועוד.

מופעים מיוחדים נוספים שצפויים למשוך תשומת לב רבה הם "נאומים נגד הייאוש" – קונספט חדש של גורי ואלפי ואלי חביב המעניק פרשנות חדשה לנאומים היסטוריים, בהשתתפות נועה קולר, נגה ארז, נורמן עיסא, מאיה לנדסמן, אנסמבל מייקל וגלית חוגי (על הפיילוט שלו בבית רדיקל כבר כתבנו); האירוע "דורבנות", הפקת מחווה מיוחדת של פסטיבל ישראל לרגל 25 שנה לפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס שתכלול השתלטות ספרותית על בית הנסן בהשתתפות זוכי פרס ספיר – אתגר קרת, נעה ידלין, שמעון אדף, יאיר אסולין אסתר פלד – והאמנים ארקדי דוכין, רננה רז, דניאל קורן, מקהלת הבודיסטוות ועוד; ומהדורה מיוחדת של "VHS ד״שׁ מהעבר", יצירתם האהובה של רננה רז וניצן כהן בהשתתפות אביחי שטרן (ראש העירייה קריית שמונה), תום אבני, שירילי דשא, רוני קובן, קורין קיציס, עפרי כנעני, יוסי צברי, דורון נשר ואילנית בן יעקב.

בין ההופעות הבולטות בתוכניה אפשר למצוא את "מאפר לזהב", של החצוצרן הבינלאומי הנפלא אבישי כהן עם התזמורת הסימפונית ירושלים, בעיבוד מיוחד לאלבומו שנכתב בעקבות אירועי ה-7.10 ומכיל בתוכו את התפילה לתיקון; "الملعب אלמלעב (המגרש)", יצירה חדשה של ראיד שמס ויונתן בלומנפלד (שדיבר עליה איתנו לא מזמן) על ילדות וזיכרון, במגרש הכדורגל הפצוע של מג׳דל שמס; "בת של אבא", מחזה חדש מאת ובביצוע השחקנית הנפלאה נטע שפיגלמן, העוסק במערכת היחסים שלה עם אביה, העיתונאי אלישע שפיגלמן ז"ל; "אחים", מופע השקת אלבום של תובל חיים, אחיו של יותם חיים שנחטף ב-7.10 ונהרג מאוחר יותר על ידי כוחות צה"ל (אורחים: תומר יוסף ואקו); "בדרך הביתה", שיעור תלמוד פרפורמטיבי של חיה גלבוע עם מאיה בלזיצמן, אורית טשומה, דניאל אנגל וליאת אצילי, ועוד.

כמו בשנים האחרונות, פסטיבל ישראל עומד מאחורי מדיניות כרטיסים חברתית, במגמה לאפשר לכלל האוכלוסייה ליהנות מתוצריו. מחירי הכרטיסים נעים בין 50 ש"ח ל 160 ש"ח וישנן שלל הטבות לאזרחים ותיקים, סטודנטים, חיילים, מחזיקי כרטיס ירושלמי, מבצעי כרטיסי אשראי ומועדוני לקוחות. הכניסה למופעי הפסטיבל בנגב המערבי ובגליל העליון במחיר מיוחד של 50 שקלים לכרטיס – מתאפשרת תודות לתרומה ייעודית של משרד עו״ד MEI Law.
>> פסטיבל ישראל 2025, 24.7-1.7 ברחבי הארץ. פרטים נוספים, תוכניה מלאה ורכישת כרטיסים כאן