הפסטיבל הבא: הלב שלנו במזרח והוא זקוק למוזיקה שתנחם אותו
פסטיבלי התרבות לא נותנים למצב לעצור אותם, ומחר (4.11, 20:00) ייפתח בבית אריאלה פסטיבל לבי במזרח, שמביא אל קדמת הבמה סדר יום רב-תרבותי כבר יותר משני עשורים. השנה יתמקד הפסטיבל במופעים מוזיקליים מעוררי תקווה, נחמה וסולידריות, שזה בדיוק מה שכולנו צריכים
למרות המצב, למרות המלחמה, למרות הכל: עולם התרבות לא נכנע. במאמץ עילאי ובתנאים קשים מצליחים יותר ויותר מוסדות תרבות להעמיד את הפסטיבלים שלהם על הרגליים, וזה אות כבוד לא קטן לתרבות הישראלית כולה. אל עונת הפסטיבלים שנמצאת בעיצומה מצטרף מחר גם פסטיבל לבי במזרח לתרבות ואמנות המזרח, שייפתח כאמור מחר (4.11) ויימשך עד יום חמישי (7.11) בבית אריאלה, תיאטרון יפו ותיאטרון אל סראייא.
>> האם העולם שומע: איך מפיקים פסטיבל בינלאומי בזמן מלחמה?
>> כל הקווירים שבעולם: 5 המלצות ואזהרה אחת לקראת TLVFest
הפסטיבל, מייסודה של תנועת אחותי – למען נשים בישראל, מתקיים זה למעלה משני עשורים, ונותן מדי שנה ביטוי לקהילות מזרחיות, אתיופיות, ערביות ועוד, לקידום סדר יום רב-תרבותי ושיח פורה המעריך במידה שווה את אוצרות התרבות הבאים מן המזרח ומן המערב. הפסטיבל משמש במה מרכזית לתרבות המזרחית המגוונת בישראל, וכולל מופעי תרבות הנותנים ביטוי למסורות השונות של קהילות יהודיות, מזרחיות וערביות, כמו גם חשיפה ליצירה עכשווית.
אירוע הפתיחה של הפסטיבל יתרחש בבית אריאלה (הספריה, לא הבר) עם הקרנת בכורה של הסרט "פורים שמח" מאת הבמאית איריס רובין, המספר את סיפורה של ילדה באר-שבעית ב-1978 המבקשת להתחפש בפורים לקאובוי, בניגוד לרצונה של אמה המבקשת שתתחפש לרקדנית, ואחריו פאנל בהשתתפות היוצרת, והמופע המוזיקלי המרגש "סבח'ס – מוצא המילים", המשלב שירי משוררים מכל העולם לצד שירים במרוקאית במסע של צלילים והרמוניות. ההשתתפות באירוע הפתיחה – ללא תשלום. והפרטים כאן.
הפסטיבל יתמקד השנה במופעי מוזיקה שיהוו מקור לנחמה וסולידריות, ביניהם המופע המסקרן של הזמר והיוצר שחר חסקי, תושב יפו שגדל על ברכי המוזיקה הערבית והקולנוע המצרי, במופע פיוז'ן של מוזיקת עולם ערבית, שירה אתנית, דיסטורשנים ומקצבי רוקנרול בועטים שיעירו לחיים את המוזיקה הערבית מהסרטים; המופע "אסתריקה" של הזמרת והיוצרת אתי ביטון, הזמרת הים-תיכונית הראשונה בישראל שיצאה מהארון, המשלב להיטים מוכרים מהמוזיקה המרוקאית ומושפע מהמוזיקה הערבית הקלאסית של אום כולתום, עבד אל-חלים חאפז, פיירוז ופריד אל אטראש; והמופע "אללאת" של הזמרת והיוצרת הבינלאומית מור קרבסי, מחווה לדמותה של אללאת – המלכה האלילה שסגדו לה בתרבויות מזרח קדומות, ביניהם התרבות הברברית של הרי האטלס במרוקו.
"כבר שנה שמדינת ישראל נמצאת במלחמה. מלחמה שגבתה קורבנות רבים, 101 חטופות וחטופים עדיין בשבי חמאס, הצפון בוער, הדרום עדיין תחת איום ועשרות אלפי אזרחים מפונים ועקורים מביתם", כך נמסר מהנהלת הפסטיבל. "דווקא בימים אלה, אנו רואות ערך בקיום הפסטיבל שיעלה השנה מופעי מוזיקה שיהוו מקור של נחמה וסולידריות. היוצרות והיוצרים שחלקם עקורים מביתם בגליל המערבי, חלקם איבדו אנשים קרובים בטבח ובמלחמה ואחרים יוצרים מופעים פרי שיתוף פעולה יהודי-ערבי המסמן תקווה. אנו מתפללות ומתפללים לשובם במהרה של החטופות והחטופים בחיים ובשלום".
>> פסטיבל לבי במזרח, 7.11-4.11, פרטים וכרטיסים כאן