הצפון הטעים: סיורים קולינריים למתקדמים בחיפה, עכו, ירכא ועוד

ארז גולקו וסיור בשוק תלפיות, "צפונה" (צילום דור קדמי)
ארז גולקו וסיור בשוק תלפיות, "צפונה" (צילום דור קדמי)

המרכז הקולינרי אסיף משיק את פרויקט "צפונה" ולוקח אתכם לסיורים עם מדריכים מקומיים במיטב הלוקיישנים הטעימים בצפון הארץ, משוק תלפיות בחיפה ועד מקומות שלא ידעתם שקיימים בצפת וכל שקל הולך לתמיכה ביצרנים מקומיים, מסעדות ועסקי אוכל שנפגעו מפאת המצב. לא פחות חשוב: הסיור עצמו יעלה לכם 100 שקלים בלבד

1 ביוני 2025

זה שאנחנו תל אביבים על מלא, לא אומר שאין לנו סימפטיה מקסימלית לצפון. האירועים מתחילת המלחמה הובילו לקריסת חבל ארץ שלם, ועקבות האסון עדיין ניכרים בכל פינה. לא כל התושבים שבו לביתם, ואלה שעשו זאת נאבקים במציאות כלכלית ואובדן פרנסה. למען עסקי הקולינריה המדממים מקו חיפה וצפונה משיק אסיף – המרכז לתרבות אוכל בישראל – את "צפונה", סיורים שמטרתם להחזיר את תיירות האוכל לצפון, לסייע בהנעת הכלכלה ולתמוך ביצרנים מקומיים, מסעדות ועסקי אוכל שנפגעו מפאת המצב.

>> יצאנו אט: 12 עגלות הקפה ששוות נסיעה (קצרה) מחוץ לתל אביב
>> אכלנו את 22 עוגות הגבינה הטובות בתל אביב. בחרנו את הטופ-5

"אנחנו עוברים כמעט שנתיים של ימים לא פשוטים בחיפה", אומר ארז גולקו, שף ומדריך סיורי קולינריה ואחד ממובילי הסיורים במיזם החדש. "גם אנחנו וגם בעלי העסקים שניזונים מהעסק שלנו נפגעו פגיעה קשה. בימי האזעקות הקשות והתכופות חיפה הייתה סגורה ואנשים פחדו להתקרב. אנחנו רואים עליה קטנה בסופי שבוע, אבל היא אינה מתקרבת לנתונים מלפני המלחמה ואמצע השבוע עדיין לא חזר לעצמו. מקומות כמו שוק תלפיות, עיר תחתית ובת גלים, שהחלו להתרומם, חזרו לנקודת ההתחלה והטיפוס למעלה אינו פשוט".

"צפונה", סיור בשוק תלפיות (צילום דור קדמי)
"צפונה", סיור בשוק תלפיות (צילום דור קדמי)

המספרים מדברים בעד עצמם: יותר ממחצית מבתי האוכל בצפון נסגרו לתקופה, ו-23 אחוז מהם נסגרו לצמיתות. יותר מ-178 אלף מעסקי האוכל הצפוניים מתמודדים עם משבר כלכלי חמור. סיורי התמיכה, שיחלו בחודש יולי, מיועדים לתמוך באופן ישיר במסעדות וביצרנים ובמעגל השני שמקיף אותם – חנויות קטנות, שווקים מקומיים, מדריכי טיולים שאיבדו את פרנסתם במלחמה, אמנים ואומנים.

עכו והשווקים שבחיפה – תלפיות, ואדי ניסנאס והעיר התחתית, הם כבר סוד גלוי. גולקו ושאר המדריכים, כולם בעלי ניסיון ושם בתחומם, יודעים להיזהר ממלכודות תיירים ולהוביל את המשתתפים לחנויות ומסעדות שנמצאים עדיין מתחת לרדאר. פודיז מתקדמים ימצאו עניין בסיור בצפת, שינסה להפריך את הנחת היסוד שאין מה לאכול בעיר המתחרדת.

"צפונה", סיור בחיפה (צילום עידו אסולין)
"צפונה", סיור בחיפה (צילום עידו אסולין)

את הסיור בירכא ידריך מרואן חאג', מהנדס תעופה במקצועו, שכתחביב חוקר תרבויות אוכל ומטבחים בארץ ובעולם. סדנאות וסיורים שהוא מקיים בכפר הולדתו נולדו כתוצאה מחלום רב שנים, שקרם עור וגידים ותפס תאוצה עד פרוץ המלחמה. "מאז ש'נגמרה' המלחמה בדצמבר הצפון משתקם, אבל לאט מדי. תיירים לא ממהרים לחזור. בתקופה שלפני המלחמה הגיעו לירכא בסופי שבוע פי חמישה מבקרים ממספר התושבים בכפר. כיום אנחנו רחוקים משם. אנשים עדיין חוששים להגיע", הוא מספר ומגלה שבסיור שלו משובצים בית בד עתיק וטחנת קמח בת מאה שנים, אוכל דרוזי מיוחד ותערובות תבלינים, סיפורים ואנשים.

מרואן חאג', "צפונה" (צילום מתן שופן)
מרואן חאג', "צפונה" (צילום מתן שופן)

חוץ מכמה וכמה ביסים טעימים, מטרת הטיול היא לחשוף את הסיפורים, ההיסטוריה והתרבות שיוצרים את המארג הייחודי לאזור. בעלי העסקים מצדם שואבים עידוד מהפרויקט. נליה קומן, מבעלי "גרינלי" בקיבוץ אורטל, מספרת באופטימיות ש"צפונה" מתחיל להזרים מעט תנועה לאזור. "חזרנו לעבוד שלושה ימים לאחר השבעה באוקטובר כי השקענו כאן את כל חסכונות חיינו. המשכנו לייצר גבינות תחת הפגזות ומטחי טילים, ופעמיים-שלוש בשבוע נסענו תחת אש למרכז כדי למכור את הסחורה. היו ימים שפשוט התפללנו להמשיך ולהחזיק מעמד. עדיין שקט אצלנו בצפון וצריך שעוד הרבה מבקרים יבואו".

לפני שנכנסים לאתר לבחור את המסלול שמעניין אתכם, להלן מספר פרטים חשובים: בחלק מהסיורים האוכל כשר ובאחרים לא. בחלקם קיימת אופציה מותאמת לטבעונים, ובכל מקרה יש לעדכן את המדריך.ה בענייני אלרגיות ורגישויות למזון. משך כל סיור כשלוש שעות והמחיר המסובסד עומד על 100 ש"ח לאדם, לא כולל הסעה (אלא אם צוין אחרת, ואז ההסעה יוצאת מתל אביב). סיורים לקהל הרחב יוצאים בימי שישי, וסיורים סגורים לחברות וארגונים משובצים לימי ראשון-חמישי, למקרה שתרצו לעניין את ה-HR ביום גיבוש טעים עם אג'נדה בצדו.

הסודות של עכו נחשפים. "צפונה" (צילום עידו אסולין)
הסודות של עכו נחשפים. "צפונה" (צילום עידו אסולין)

הפרויקט מתקיים בשיתוף עם ריסטארט 2025-2030, שלוחה של עמותת "רוח הגליל" לקידום עסקים בצפון, וההכנסות תועברנה במלואן לעסקים ולמדריכים בצפון. בלי טריקים ובלי שטיקים – רק תרומה אמיתית, שלמה ומוצדקת למי שזקוקים לה כדי לשוב ולהתפרנס בכבוד. "מחמם את הלב שיש לנו יכולת לעזור לכל החברים שלנו בעלי העסקים בעזרת הפרויקט המדהים של אסיף. הוא ממש מחזיר את הצבע והחיוך לפנים של האנשים", מסכם גולקו.
>> "צפונה" עם אסיף, פרטים והזמנות בטלפון 6119* ובאתר