בוקר טוב ביצרון: עכשיו גם במזרח העיר יש פטיש לקפה ספיישלטי

קפטיש, מקדש הספיישלטי קופי משדרות יהודית, נסגר בחודש מאי האחרון ושבר את הלב של אלי בן מרגי. עכשיו הוא פותח אותו מחדש בלוקיישן מעבר לגשר שמחבר בין השדרה לשכונת ביצרון, ומביא את בשורת הקפה החדשה למזרח העיר. והחדשות הטובות באמת: פתוח בשבת
ביצרון תתחדשי, יש לך בית קפה חדש. קוראים לו קפטיש. ברחבה הסמוכה לחלל שבו פעלה מסעדת טופולופומפו (לשם החדש ALALI עוד לא התרגלנו) מתנחשל ניחוח קפה שזה עתה נחלט, ובשקי יוטה גדולים מנמנמים פולים שממתינים לקלייה. ואם השם נשמע מוכר, זה מפני שהמותג הוותיק רק חצה את גשר יהודית ממקום משכנו הקודם בשדרות יהודית. סוף סוף יש איפה לשתות קפה בשבת בבוקר ולקנות הביתה פולים שנקלו במקום גם במזרח העיר, ובקיצור – הספיישלטי קופי הגיע לשכונה.
>> בית יש רק שניים: המסעדה הכי אהובה בתל אביב משתכפלת
>> אהרוני חוזר לצ'יינה טאון: "מת על מה שקורה עם המטבח האסייתי"

קפטיש כשמו כן הוא, פטיש לקפה של הבעלים אלי בן מרגי. במשך שנים הוא היה זכיין מסעדת ג'פניקה ברחוב הארבעה, ושתה בעיקר אספרסו מקפסולות וקפה שחור, עד שדבק בו חיידק הקפה מהדור השלישי. "עובדת שלי אמרה שאני חייב לבוא לטעום את הקפה בקפה נחת. היא הזמינה לי אמריקנו קר על קולומביה, כשמבחינתי מקולומביה מייצאים רק סמים, וכשטעמתי כל הפה שלי התפוצץ מטעמים. לא הבנתי מה זה המשקה האלוהי הזה".
עד מהרה הוא פיתח התמכרות לקפה נחת וקפליקס. "בגלל שלא נעים להזמין רק קפה הייתי לוקח משהו קטן ליד, ויום אחד כשעשיתי חישוב גיליתי שאני מבזבז 200 ש"ח על קפה ביום. צחקתי עם עצמי שיותר זול לי לפתוח בית קפה". לא חלפה יממה, ועם אפס ידע והמון תעוזה חתם בן מרגי חוזה שכירות לנכס בשדרות יהודית. קפטיש פעל בהצלחה עד שבחודש מאי האחרון הודיע הבעלים על כוונתו להעלות את דמי השכירות ב-30 אחוז. "כמות ההודעות שקיבלנו בסגירה הייתה מטורפת ברמה שגרמה לי לבכות. הקפה הפך להיות בית של אנשים וראו בעיניים שלהם את העצב. זה שבר אותי".

בתום שלושה חודשי הפסקה קפטיש הועבר לשכונת ביצרון, מעברו השני של גשר יהודית. בן מרגי מתגורר בסמוך והוא מנהל את המקום יחד עם אשתו השנייה, כשגרושתו ובניו הבוגרים מעורבים בתפעול. "אין ספיישלטי קופי ברדיוס של קילומטר וחצי. באתי לצד שאף אחד לא מכיר וזה מוכיח את עצמו", הוא מחייך ומוסיף שאת הקפה הוא מייבא מקולומביה, ברזיל, קניה, אתיופיה, הרפובליקה הדומיניקנית וגוואטמלה (האחרון נרכש מחוות סחר הוגן שמנוהלת ומעסיקה נשים בלבד).
הפולים הירוקים נקלים כמעט מדי יום בתהליך מפוקח בקפידה. "אני לא סומך על אף אחד. כדי לשמור על עקביות אני עושה הכול בעצמי, ומי שמבין בקפה יודע שכאן הכל וואו. אני עובד עם המטחנות הטובות בעולם ועם מכונת קפה שנחשבת רולס רויס, וכמובן עם בריסטות שהם הלב הפועם. עם דלק בלבד האוטו לא ייסע, ואם נהג בינוני יעלה על פורשה הוא לא יעשה איתה כלום".

בתפריט משקאות הקפה שתלוי על הקיר נמצאים אספרסו ומקיאטו, אמריקנו ופלאט ווייט ושאר חשודים מיידיים מהדור השלישי. בסעיף הלא־קפה אפשר למצוא מאצ'ה, תה ושוקו, ובקרוב יתחילו למכור כאן קסקארה – חליטת קליפות מיובשות מפרי הקפה. המחיר מתחיל ב-12 ש"ח ובן מרגי מדגיש שהוא מקפיד על תמחור הוגן למרות העלייה במחירי הקפה בעולם.
"שוק הקפה חווה טלטלה. בגלל משבר האקלים והימורי שורט על כמויות היבולים, בורסת הקפה עלתה ב-91 אחוז מתחילת השנה. בקקאו קרה משהו דומה ומחירו הוכפל. אנחנו הולכים למצב שעוד לא חווינו". ליד הקפה תוכלו להזמין עוגות וטארטים, פאי פקאן טבעוני ובראוני שוקולד לבן לל"ג, ריבוע קראק פאי קטן ("בדיוק מה שצריך עם הקפה כדי להתעורר"), עוגיית חול מרוקאית שאמו של בן מרגי אופה וסנדוויצ'ים ממיזון קייזר. הבחירה באאוטסורסינג נעשתה במכוון כדי להקדיש את כל תשומת הלב לקפה.

בינתיים נראה שבן מרגי מרוצה מהמיקום החדש והשכונה מרוצה ממנו, בפרט משום שקפטיש פתוח בשבת בבוקר. במיקום הישן האפשרות לא עלתה על הפרק בגלל אופי השכונה, אך בביצרון האוכלוסייה שונה, חילונית ואמידה יותר ובעלת מודעות לקפה איכותי. תוך כדי שיחה לקוחות עוברים לומר שלום ולתת חיבוק וביניהם דן אוריאלי, לשעבר בעלי קפה נחת. הוא מחייך ומניף בוהן זקורה, סימן שהקפה ערב לחכו. "אצלו הרי שתיתי קפה בפעם הראשונה ונדלקתי, וכשקליתי קפה בפעם הראשונה ודן טעם – הוא המליץ לי ללכת אחרי הלב. עכשיו זאת סגירת מעגל כשהוא בא לשתות קפה אצלי. הלקוחות כאן הם כמו משפחה ושותפים. כשאני אצטרך אותם הם יהיו כאן, וכשהם יצטרכו אותנו אנחנו נהיה כאן בשבילם".
קפטיש, ולטר מוזס 10, ראשון-חמישי 7:00-19:00, שישי-שבת 8:00-15:00,