דיווח: המלחמה כבר מורידה את מחירי השכירות בתל אביב
שוכרי הדירות בתל אביב נכנסו לבונקר, והמלחמה הכניסה את שוק השכירויות של תל אביב להקפאה עמוקה. חוץ ממאות סאבלטים בקבוצות הפייסבוק השכונתיות, זה כבר מתבטא בירידת מחירים לא קטנה עבור דירות ללא ממ"ד בבניינים ישנים ובשכונות דרום-מזרח העיר. המשבר כבר כאן
לא צריך להיות סוכן נדל"ן בשביל להבין את זה: המלחמה מרסקת את שוק הדיור בתל אביב. דירות חדשות לא נמכרות, שוכרים צעירים חוזרים אל הבית המוגן של ההורים, וקבוצות הפייסבוק השכונתיות מלאות במאות הצעות לסאבלטים של מספר חודשים ויותר. על פי דיווח של קים לגזיאל ב"דה מרקר", מדובר במגמה רחבת היקף שמשפיעה על מחירי השכירויות בעיר כבר עכשיו ומתבטאת בחלק מהמקרים בירידה דרמטית בשכר הדירה החודשי.
סוכני נדל"ן עימם שוחחנו ב"טיים אאוט" אישרו הבוקר את הדיווח ומספרים על קיפאון כמעט מוחלט של שוק השכירויות בעיר, כשדירות רבות מתפנות משוכריהן בגלל היעדר מרחב מוגן, התגייסות למילואים עד מועד לא ידוע או דחף לעזוב את תל אביב למקום מטווח פחות. גורמים בענף מספרים שבעוד בספטמבר לבלב שוק השכירויות לקראת תחילת שנת הלימודים ונדמה היה שמחירי השכ"ד עולים שוב, המצב כעת הוא חסר תקדים מבחינת היעדר הביקושים.
"זה מצב טבעי בשבועות הראשונים של מלחמה שכמותה לא ידענו, אנשים בחוסר ודאות כלכלי מוחלט ונכנסים לבונקר מבחינת הנכונות להשקיע במעבר דירה, בטח שלא בשכר דירה גבוה יותר", אמר לנו סוכן נדל"ן ותיק שהעדיף להישאר בעילום שם, "אבל אם זה יימשך כך עוד חודש-חודשיים נתחיל לראות אימפקט דרמטי מאוד על המחירים. כבר עכשיו יש לי דירות שהבעלים שלהן מוכן להשכיר ב-1,000 עד 1,500 שקלים פחות מהמחיר שביקשו לפני חודש, אבל אף אחד לא רוצה אותן. אם בימים רגילים הטלפון אצלנו לא מפסיק לצלצל, עכשיו אנחנו מקבלים שתיים-שלוש שיחות ביום של אנשים שמתעניינים בדירות להשכרה".
על פי הדיווח ב"דה מרקר", הסוגיה המרכזית שמטרידה את שוכרי הדירות בתל אביב היא קיומו של ממ"ד בדירה או ממ"ק בבניין, כשדירות שאינן ממוגנות ונמצאות בבניינים ישנים כבר רושמות ירידת ערך חדה. כך, למשל, מספר לנו אותו סוכן ש"דירת 3 חדרים במרכז תל אביב (אזור בוגרשוב) שעמדה להשכרה לשותפים בסכום של 9,000 שקלים לחודש, מוצעת עכשיו ב-7,500 שקלים לחודש ועדיין אין עליה קופצים. זה בניין ישן שאפילו חדר המדרגות שלו הוא לא מרחב מוגן, אנשים שומעים את זה ואפילו לא באים לראות".
בהתאם לכך, האזורים בתל אביב שבהם אפשר כבר לזהות את המגמה הם שכונות דרום ומזרח העיר שסובלות מפערי מיגון קשים, כמו גם באזורים הפחות מחודשים של פלורנטין, לב העיר והצפון הישן. המצוקה גדולה במיוחד ביפו, גם על פי "דה מרקר", שם מוביל החשש מהתלקחות סביב החיים המשותפים לעצירה טוטאלית בהשכרת דירות יפואיות על ידי יהודים. לאחר שנים של ביקושי שיא אפשר פתאום לראות שלטי "להשכרה" ו"למכירה" על בניינים ברובע הערבי-יהודי של העיר, מחזה שכמעט ונעלם בשנתיים-שלוש האחרונות לקראת השקת הרכבת הקלה.