דיון סוער בקהילה בעקבות הדליפה מאטרף: הטוב, הרע, והרע מאוד

אטרף
אטרף

לצד החשש מהדלפות חמורות יותר מאלה שכבר יצאו כתוצאה מפריצת ההאקרים, היו מעטים שראו בכך דבר חיובי. נשאלת גם שאלה על איכות האבטחה באתר ובאפליקציה המעט מיושנים ביחס לשחקנים אחרים בשוק

31 באוקטובר 2021

הקהילה הגאה, ולא רק היא, רוחשת וגועשת בעקבות הדליפה האחרונה מאתר ההיכרויות "אטרף". האקרים איראניים לכאורה פרצו בסוף השבוע האחרון לשרתי Cyberserve שמאחסנים בין השאר את האתר והאפליקציה הוותיקים של "אטרף", שאינם פעילים מאז ערב שישי האחרון. בתחילה התסכול ברשתות החברתיות בא לידי ביטוי בעיקר מהכיוון של אנשי חיי הלילה, שכן "אטרף" משמשת גם כפלטפורמה לפרסום אירועים ומכירת כרטיסים למסיבות. מבלות ומבלים התקשו לרכוש כרטיסים למסיבות שהתרחשו במהלך סוף השבוע, ולהוריד כרטיסים שכבר נרכשו.

רק למחרת התגלתה חומרת הבעיה, כאשר החלו ההאקרים להדליף חלקים ממסד הנתונים של "אטרף". אמש הופץ בערוץ הטלגרם של קבוצת ההאקרים קובץ המכיל את כל פרטיהם של כאלף משתמשי פלטפורמת ההיכרויות. המידע שהופץ מפחיד בעושרו: כתובת אימייל, שמות, סטטוס HIV, העדפות מיניות, פטישים ועוד. מידע כזה רגיש לא פחות מתיק רפואי של אדם, שכן הוא מכיל את הסודות הכי כמוסים של א.נשים שעדיין בארון, שחיוביים ל-HIV או שפשוט לא מעוניינים שאחרים ידעו את העדפותיהם בין הסדינים. 

נשאלת גם השאלה האם יש כאן רשלנות מצד חברת השרתים ו/או מפתחי האפליקציה. במערך הסייבר הלאומי טוענים כי הזהירו את החברה בעבר, מה גם שתקיפות הסייבר האחרונות היו אמורות להוות קריאת השכמה עבור כל מי שמחזיק במידע דיגיטלי רגיש. מסד הנתונים החלקי שהודלף מצביע שהפרטים לא עברו תהליך מקצועי של הצפנה כפי שצפוי במקרה של מידע כה רגיש. "אטרף" נוסד בשנת 2002 והצליח להישאר רלוונטי בארץ גם מול כניסתן של מתחרות בינלאומיות גדולות כמו "גריינדר" ו"טינדר". עם זאת, בהשוואה למתחרות "אטרף" נחשב מעט מיושן, עם ממשק לא מאוד מתקדם שלא עבר שדרוגים מהפכניים בשנים האחרונות. דווקא היותו של "אטרף" מיושן ונוסטלגי עשוי להיות סוד הקסם שלו עבור רבים, אך ייתכן שהפריצה כעת מזכירה לנו מהו המחיר של שימוש במערכות מיושנות במרחב הווירטואלי. 

דגל הגאווה (צילום: shutterstock)
דגל הגאווה (צילום: shutterstock)

התגובות ברשתות החברתיות בקרב הקהילה הגאה מביעות מנעד תחושות רחב. ישנן בדיחות שמנסות להקליל את הסיטואציה, חששות מהדלפות חמורות יותר כמו צ'אטים ותמונות, ואף תהיות שנויות במחלוקת האם מדובר באירוע חיובי שייאלץ להט"בים בארון לעבור את מחסום הבושה. עם זאת, חשוב לזכור שאלו שחרדים באמת ככל הנראה הם גם אלו שיימנעו מלדון בסוגיה ברשתות החברתיות.

באגודה למען הלהט"ב הבינו את דרגת החומרה והחלו להפעיל את קו הקשב "יש עם מי לדבר" במתכונת מוגברת. הם קראו ברשתות החברתיות לא להישאר לבד עם חרדה וחשש וביקשו להיעזר בהם במידת הצורך, תוך הדגשה כי הפניות לקו הן אנונימיות ודיסקרטיות. כמו כן דיווחו באגודה כי אמש הוכפל מספר הפניות לקו הקשב, כאשר מרביתן המוחלט של הפניות עסקו בדליפת המידע.
קו הקשב "יש עם מי לדבר" יפעל במהלך השבוע בימים א׳-ה׳ בין השעות 17:00-19:00 ובין 19:30-22:30 בטלפון: 2982* ובאפליקציית וואטסאפ במספר: 058-6205591