6 דברים שלמדנו על המרכז החדש לתרבות האוכל בישראל

"אסיף", המרכז הקולינרי־תרבותי שייפתח בעוד כחודש ברחוב לילינבלום, מקיף את המטבח היהודי־ישראלי מזוויות שונות, עיוניות ומעשיות. אלה הדברים שלא תרצו לפספס

מקום שהוא כמו חלום. קפה אסיף (צילום: עמית גירון)
מקום שהוא כמו חלום. קפה אסיף (צילום: עמית גירון)
10 ביוני 2021

"תרבות האוכל בישראל התרכזה ביצירת מטבח אחיד והתעלמה ממטבחי התפוצות. הצורך בגיבוש זהות לאומית חדשה תבע את מחיקת מסורות העבר, אבל שלושה דורות מאוחר יותר אפשר להביט לאחור, לשורשים, ולשאוב השראה תרבותית מהיסטוריה בת מאות שנים. במידה רבה זה מסביר מדוע בעשורים האחרונים ובעיקר בשנים האחרונות אנו עדים לפתיחות, גאווה ועניין במטבחים יהודיים של מהגרים", מסבירה נעמה שפי מנכ"לית אסיף את הרציונל שמאחורי המיזם החדש, המוגדר כמרכז לתרבות האוכל בישראל.

אסיף נפתח לאחר תקופה שבה אוכל יהודי הוא אישיו בכל מקום מלבד ישראל. בעולם נערכיםם פסטיבלים רבים העוסקים בתרבות יהודי מזווית קולינרית, למשל Jewish Street Food Festival בברלין, שיתקיים בחודש ספטמבר הקרוב. לפני שבועות ספורים נפתח Foodish, הזרוע הקולינרית של 'אנו – מוזיאון העם היהודי' (לשעבר בית התפוצות). על פניו הכותרת דומה, אלא שלכל אחד מהארגונים נקודת מבט אחרת: בעוד הראשון  מתייחס לתרבות האוכל של העם היהודי, השני עוסק בתרבות האוכל בישראל.

אסיף הוקם במהלך הקורונה על ידי שפי, מייסדת ומנכ"לית Jewish Food Society וטרי קאסל, אשת עסקים ופילנתרופית. במהלך ארבע שנות פעילותו אסף הארגון הפועל לשימור מורשת יהודית קולינרית יותר מ־1,000 מתכונים ואת הסיפורים שמאחוריהם. כעת מוצא מטמון זה את דרכו אל אסיף, ארגון ללא מטרות רווח בשיתוף עם Start-Up Nation Central.

אסיף ספריה (צילום: עמית גירון)
אסיף ספריה (צילום: עמית גירון)

אסיף ייפתח בתחילת החודש הבא במבנה שאכלס בעבר את מסעדת L28. היות שרשימת האירועים טרם פורסמה עדיין לא ניתן לעמוד על אופי התכנים ומה מתוכם ייפתח לקהל. ובכל זאת, הפרטים המועטים שכן שוחררו לתקשורת על תחומי הפעילות של המרכז, מעוררי תיאבון:

  1. מעדניה ובית קפה על בסיס תוצרת ישראלית ובית קפה שיופעלו בחלל המרכזי על ידי קבוצת שפרה/פועה משוק הפשפשים.
  2. מטבח ניסיונות שתנהל השפית איילת לטוביץ' (לשעבר ביתא קפה), המוקדש לבחינה מקצועית של מתכונים היסטוריים לפני פרסומם ולהתנסות בחומרי גלם ובשיטות בישול חדשניות.
  3. סדנאות וארוחות פופ-אפ בהשתתפות שפים מהארץ ומחו"ל.
  4. גינה אקולוגית אורבנית המוקמת על גג הבניין.
  5. ארכיון דיגיטלי וספריה ציבורית ובה יותר מ־1,500 ספרי מחקר ומתכונים.
  6. גלריה לתערוכות מתחלפות העוסקות בתרבות האוכל בישראל בהקשרים שונים, למשל אקולוגיה, מוסר ומגדר.
גינה אורבנית באסיף (צילום: עמית גירון)
גינה אורבנית באסיף (צילום: עמית גירון)

לשאלה כיצד ישפיעו חקר העבר והמסורת על העתיד עונה שפי ש"בשעה שהעולם מתכווץ לרשת אינטרנט אחת ובסופו של דבר לתרבות יותר אחידה, חשוב לתעד גם את מה שמבדיל בין תרבויות. אני מקווה שהמחקרים יהוו מקור השראה לשפים  כפי שארכיוני סרטים מהווים השראה לבמאים".
אסיף, לילינבלום 28 תל אביב, פתיחה 5.7