מסיבת קיגל ורייב חריימה: האוכל היהודי מתכנס תחת גג אחד
מיזם Foodish (הלחמה של Food, Jewish ו־Dish) מבית 'אנו - מוזיאון העם היהודי' מבקש לספר את סיפור האוכל היהודי ולא פחות חשוב: לטעום. מיטב השפים התגייסו
עם פתיחת המסעדות בחודש מרץ נפתח גם 'אנו – מוזיאון העם היהודי': גרסה משופצת, מחודשת ועדכנית לבית התפוצות. לאוספי הפולקלור, האמנות והיודאיקה נוספת כעת זרוע שמטרתה יצירת חיבור בין קהילות יהודיות ברחבי העולם בשני ראשי חץ: סיפורי אוכל יהודי ומתכונים מבית סבתא בדיגיטל כמו גם אירועי קולינריה, שהראשון בהם יתקיים מחר (שישי).
הרוח החיה מאחורי Foodish, הלחם של המילים Food, Jewish ו־Dish, היא מרב אורן, יזמית פסטיבל מסעדות פתוחות. יחד איתה ישבה ועדה מייעצת בין לאומית הכוללת שמות כמו ג'ואן ניית'ן (עיתונאית ומחברת ספרי בישול אמריקנית שנחשבת לג'וליה צ'יילד של המטבח היהודי), השף אסף גרניט ועוד. "המוזיאון עוסק בזהות ובתרבות יהודית דרך קהילות, מוזיקה, גנאלוגיה ועוד. התחלנו לחשוב מה יהיה הדבר הבא, וכשנושא האוכל עלה לא הבנו איך לא נגענו בו עד היום", אומרת אורן, ומספרת על תהליך הקמה שארך שנה וחצי.
"שנה שלמה הוקדשה למחקר שעסק בשאלות מהו אוכל יהודי, היכן נמצאות קהילות יהודיות, מתכונים וסיפורים. 90 אחוז מהיהודים נחלקים כיום בין ארה"ב לישראל ועשרת האחוזים הנותרים מפוזרים בעולם. אותנו מעניינים כל היהודים והשונות בין הקהילות".
כדי למקד את העיסוק בתחום נרחב כל כך נבנתה תוכנית עבודה ונערכו אירועי שולחנות עגולים בישראל ובארה"ב. "רצינו לשמוע מה מעניין אנשים והבנו שמה שחסר זו פלטפורמה דיגיטלית, שתחבר בין כל הגופים שעוסקים בכך מכיוונים שונים. כמוזיאון יש לנו המון ערוצים שניתן לרתום לטובת האוכל, למשל תכניות חינוך שכל אחת מהן מגיעה לעשרות אלפי תלמידים ברחבי העולם. הבנו שאפשר לרתום את התוכניות האלו לתחום האוכל כדי שתשקפנה את הזהות היהודית. אנחנו לא מחפשים את המתכונים הטובים ביותר אלא את הסיפורים, החיבורים, המטבחים השונים והרבגוניות".
תוך כדי פיתוח הפלטפורמה הדיגיטלית פרצה הקורונה והעולם כולו נסחף בקדחת בישול, אפייה ותיעוד. כך נוצר הבסיס, ומכאן ואילך כל מי שמחזיק במתכון שמאחוריו סיפור משפחתי מוזמן להעלותו לאתר.
תוכנית האירועים של Foodish תושק כאמור מחר. באירוע הראשון בסדרת 'סיפורים מהמטבח' – מפגשים וטעימות בהנחיית העיתונאי רועי ירושלמי, יתארח השף אבי ביטון לשיחה על מטבח מרוקאי וטורקי. עוד ברשימה השפים ליאון אלקלעי ואביבית פריאל (אוזריה). סדרת אירועים נוספת, פורמלית פחות וכיפית יותר, תתקיים על גג המוזיאון המשקיף לים, ממסיבת קיגל ועד רייב חריימה.
במוזיאון עצמו מוצג מיצג אינטראקטיבי ראשון מסוגו, המשלב עשרה מתכונים מעשרה מטבחים שונים ואת האפשרות 'להכין אותם' באופן וירטואלי על גבי מסך התצוגה.
"המקור של המטבח הישראלי החדש הוא תנועה – גלים גלים של הגירה שמתרחשים מכל מיני סיבות לאורך ההיסטוריה – ומניעים אנשים ממקום למקום", מסכם השף אסף גרניט. "המהגרים מביאים איתם לכל טריטוריה חדשה זיכרונות, טעמים ותבלינים, ותנאי השטח השונים מחייבים אותם לעשות טייק חדש על מה שהם הביאו. כך נוצרות מסורות חדשות ונולדים חיבורים וטעמים רעננים. Foodish עוסקת בזהות יהודית דרך הסיפורים של התנועה הזו".
העלאת מתכונים, פירוט על הפעילויות ורכישת כרטיסים באתר Foodish