נפרק אותם: מוקד אוכל הרחוב של תל אביב מקבל עוד שדרוג טורקי

אם זה במחבת, האם זה מפורק יותר? אשפר. צילום: מתוך עמוד הוולט של "אשפר"
אם זה במחבת, האם זה מפורק יותר? אשפר. צילום: מתוך עמוד הוולט של "אשפר"

תתחילו לשנן את המילה "אשפר" - לא, זה לא בטורקית - כי רק שם תמצאו מנת קבב מפורק שכזו, לפי המסורת הטורקית, ועם טוויסט ישראלי. ומכיוון שמי לעזאזל יטוס לטורקיה בתקופה כזו, הביס שופרא דה שופרא הזה בא לנו בול בזמן

22 בפברואר 2024

סנוב, על טנטוני טורקי כבר שמעת? כי גם אנחנו לא, אבל אחרי חיפוש קליל הבנו שמדובר במאכל רחוב טורקי מסורתי, שמורכב מקבב בקר מפורק, ירקות, טחינה – וכל זה בתוך פיתה. וואלה, אהבנו מאוד. הוא מאכל מקומי של העיר מרסין שבדרום טורקיה, ושם הפיתה מלווה גם ביוגורט. פה, בכל אופן, פגשנו את הגרסה הכשרה, והתאהבנו לא פחות. אף אחד לא יטוס בתקופה הקרובה לטורקיה, אז זה הזמן להכיר את אשפר, בה תמצאו גרסה למאכל הרחוב טורקי עם טוויסט ישראלי מובהק.

>> בנות הזוג שלא מוותרות על המרפסת הכי יפה בארץ, גם כשהמצב קשה

קודם כל, כדי להסיר כל ספק, למרות הצליל הספק-טורקי, אשפר זו דווקא מילה עברית שלקוחה מפסוק מקראי, ומשמעותה "מנה יפה של מזון", מלשון שופרא. יענו, שופרא דה שופרא. היא התמקמה בלב אבן גבירול, מוקד רציני של אוכל רחוב, לא רחוק מוויטרינה, המזנון, מיט-בר בורגר ועוד. מאחורי אשפר עומדים אב ובנו, טומי ודניאל. טומי, שסירב לספק שם משפחה (״אני כמו בונו, כמו ריטה״), הוא תל אביבי במקור שנולד למשפחה טורקית, וכך למד את סודות המטבח הטורקי, והתאהב בין היתר בטנטוני.

מעוך שפוך ומפורק, אבל איזה כיף. אשפר. צילום: @Eshpar_restaurant
מעוך שפוך ומפורק, אבל איזה כיף. אשפר. צילום: @Eshpar_restaurant

הוא החליט ליצור גרסה כשרה ומקומית, והוליד מנה ישראלית למהדרין של בשר בקר וטלה שמכינים על הפלאנצ'ה, מתבלים בתערובת תבלינים ייחודית וריחנית, ומוסיפים צנוברים לטאצ' אחרון. את הנ"ל מכניסים לתוך פיתה, טורטיה או לאפה, ומוספים טחינה, צ'ימ'צורי, סחוג, וחמוצים, שאת כולם מכינים במקום. ואפשר גם להוסיף פנימה תפוחי אדמה אפויים, אם תרצו בכך.

התוצאה נפלאה, משביעה ומדויקת. אם נשווה למאכל טורקי אחר שאנחנו מכירים, האשפר בהחלט יותר קליל מדונר שמשבית אותך ליום שלם, אך עדיין מספק חווית פיתת בשר אידיאלית. הופתענו לגלות שתוספת תפוחי האדמה בפנים מספקת מענה לאכילה רגשית ומנחמת, שכולנו זקוקים לה כרגע (39 ש"ח לפיתה או טורטיה, 49 ש"ח ללאפה, תוספת תפוחי אדמה 9 ש״ח).

לנמנעים מפחמימות יש אפשרות לקבל אשפר במחבת (49 ש״ח), יחד עם פטריות, חצילים צלויים ותפוחי אדמה – מנה מנחמת ונעימה לבריות. מומלץ ליצוק טחינה על המחבת, וכך לקבל ביס חלומי ורטוב במידה. תוספת החצילים ותפוחי האדמה הזכירו לנו מעט מוסקה, מינוס הכבדות המדוברת, שגם זה בונוס. במקום מגישים גם גרסה טבעונית לאשפר, שמבוססות על רדיפיין מיט, והיא טעימה לא פחות מהגרסה הבשרית (49 ש"ח לפיתה או טורטיה, 59 ש"ח ללאפה).

פיתה שתוכלו לשרוד אחריה. אשפר. צילום: @Eshpar_restaurant
פיתה שתוכלו לשרוד אחריה. אשפר. צילום: @Eshpar_restaurant

טומי ודניאל החליטו להתמחות במנה אחת שמתאימה לחיך הים תיכוני, וכוללת את השילוש הקדוש – פיתה, בשר ותפוחי אדמה. הם לא מתפזרים לכל עבר עם תוספות, שינויים וגיוונים, וכך מגישים מוצר בודד שכיף לאכול לארוחת צהריים, וגם מאפשר להמשיך את היום מבלי ליפול לשנ"צ בהול. בהמשך מתכננים השניים להתרחב לרשת, ואנחנו מתחילים לגלגל על הלשון – בא לך אשפר ללאנץ׳?
אבן גבירול 54, א'-ה' 11:00-21:00, ו' 11:00-15:00, סגור בשבת, כשר