מנשנשים ושותים

החיבור והקשר בין בירה לאוכל הוא הגיוני, מומלץ ומתבקש. אז איזו בירה מתאימה לפירות ים ואיזו לגבינות?

בירה. צילום: Shutterstock
בירה. צילום: Shutterstock

אולי אדי האלכוהול השכיחו מכם את העובדה שבירה, לפני הכל, היא אוכל. ההיסטוריה מלמדת שבירה שימשה את הנזירים בימי הביניים כ"לחם נוזלי", והיא כל כך עשירה ומזינה עד שהצליחו הנזירים לשרוד תקופות צום ארוכות רק בזכותה. אז בפעם הבאה שאתם משתכרים באיזה בר והראש שלכם נופל על הדלפק הדביק, כדאי שתזכרו, רגע לפני שאתם מתמוטטים, שבירה גם מעוררת את התיאבון: ריחות עשירים וטעמים מרירים ומתובלים מגרים את מיצי הקיבה ויוצרים חשק לאכול. אז כן, כדאי להזמין משהו לנשנש, זה בהחלט יכול לדלל את אחוז האלכוהול בדם שלכם.

בירה יכולה לשמש כליווי נפלא למגוון רחב של מאכלים, גם כרכיב בתוך המנה וגם לצידה כמשקה. קשת הריחות והטעמים המגוונת של מבחר סוגי הבירה השונים מאפשרת התאמה שלהם לכל סוג מטבח ומאכל קיימים, החל ממתאבנים וכלה בקינוחים. כשמנסים להצמיד בירה למנה מסוימת, מומלץ להתאים את סוג הבירה לאופי המנה המוגשת לידה, תוך הקפדה על שידוך בירות קלות יחסית למנות קלילות ופשוטות, ובירות עשירות ובעלות נוכחות למנות מורכבות ורציניות יותר, כמעט כמו באהבה.

הנה מספר דוגמאות שיפתחו לכם את התיאבון וגם את הצ'אקרות:

מתאבנים ואפריטיפים

יתאימו לבירות עם אופי הדומה לשמפניה כגון בירות בסגנון למביק בתוספת פירות שונים או ממש לדבר האמיתי – בירות שמפניה. בהחלט יש דבר כזה ובירות אלו אף עוברות תהליך תסיסה ארוך ומורכב בשיטת שמפיין בצרפת. לרוב יהיו אלו בירות בעלות גוף קל, מיגוז עירני וסיומת יבשה.

סלטים

כמובן שלסוג הסלט, לרכיבים השונים בו ולרוטב תהיה השפעה מכרעת על סוג הבירה התואם, אבל בגדול סלט הוא מנה קלה וקיצית שתתאים לבירות עם אופי זהה כגון לאגרים בהירים ופילזנרים, איילים בהירים וקלים, ולבירות חיטה מרעננות ומתובלות.

דגים ופירות ים

עדיין בקבוצת המנות הקלות, עם דגש על עידון, ובתוספת אלמנט הים שתורם את חלקו למנה. בירות חיטה יתאימו גם כאן, שכן הן יכולות לשמש לעיתים ממש כתחליף לזילוף של מעט לימון על הדג. לאגרים מעט חזקים וכהים יותר (כגון בוק) יהיו גם הם התאמה לא רעה. באופן כללי גם בירות סקוטיות המיוצרות ברובן מדגנים הגדלים סמוך לאוקיינוס יהוו שידוך הולם למנות שמקורן מן הים. יוצאות דופן מהכלל הזה הן הצדפות, שיסתדרו מצוין בחלל הפה בליווי של בירת סטאוט כהה וסמיכה.

עוף ובשר לבן

ממש על הגבול בין מנות קלות למורכבות אפשר למצוא את הבשרים הלבנים. אצלנו הם ישמשו לרוב כמנות עיקריות, ועל סוג הבירה שיותאם להן להיות כבר בעל נוכחות. אפשר ללכת על הכיוון האדמתי ולהתאים בירות בסגנונות מסורתיים כגון הסייזון הבלגי ואיילים סקוטיים, וניתן גם לנסות ולהתאים איילים בהירים עדינים או לאגרים עשירים ולאו דווקא בהירים.

בשר אדום, בקר וכבש

כאן כבר צריך להפעיל את התותחים הכבדים ולשלוף ממרתף הבירה או מהמקרר את הבירות בסגנונות המלאים, המורכבים ולרוב גם הכהים יותר. מנות בשר עשירות צריכות בירות שיצליחו להתמודד עם ארסנל הטעמים שלהן, ולמזלנו עולם הבירה מספיק מורכב כדי לספק גם את זה. פורטר וסטאוט יעשו את העבודה מצוין ברוב המקרים, וכן בירות מסוג IPA ודופלבוק.

קינוחים ודז’סטיפים

קשה להיות חד משמעי בכל הנוגע לקינוחים, משום שכל קינוח מורכב מרכיבים אחרים, אך אפשר לחלק את עולם המתוקים לשלוש קבוצות: קינוחים המבוססים על פירות להם ניתן להצמיד בירות בתוספת של פירות (רצוי פרי הדומה לזה שבמנה עצמה), קינוחים על בסיס שוקולד שפשוט דורשים בירה כהה וסמיכה כגון סטאוט או בירה מתוקה כמו איילים מנזריים כהים וחזקים, וקינוחים על בסיס דבש, קרמל וכדומה, להם אפשר לשדך בירות חזקות ומתקתקות שאם הן לא מכילות בעצמן אקסטרה סוכר או דבש במתכון – לפחות הן מאוד מזכירות טעמים אלה כשלוגמים מהן.

גבינות

כסוג מאכל נוסף שיכול לבוא גם בפתיח וגם בסיום, גבינות נראות לעיתים כאילו הומצאו במיוחד על מנת להאכל בליווי בירה. עדיין לא נמצא סוג בירה אחד שלא ניתן להתאים לו גבינה כלשהי. אם עד עכשיו חשבתם שיין וגבינה הם השילוב האולטימטיבי, חכו עד שתנסו בירה עם הגבינה שלכם. החל מחיבור טריוויאלי של גבינות מעושנות לבירות עם לתת מעושן, דרך שידוך גבינות חדות ומתובלות לבירות עשבוניות ופרחוניות, וכלה בהתאמה מאתגרת של גבינות כחולות ומעובשות לבירות עשירות ומתוקות בסגנון יין שעורה (Barley Wine). ההיגיון מאחורי הקשר בין בירה לגבינה הוא די פשוט אם חושבים על זה – את פסולת הלתת מתהליך בישול הבירה (גפת) שולחות מבשלות הבירה בעולם לחוות חקלאיות, שם היא משמשת כמזון לבקר וצאן. אותן בהמות ניזונות מהגרגירים העשירים ומפיקות לאחר מכן חלב ממנו יוצרים גבינה – שרשרת המזון בגדולתה.

רוצים להשתתף בתחרות Carlsberg Challenge 2014?

כפתור לפרטים נוספים