בל עמי (Bel Ami): אחת המסעדות היפות שפגשנו בתקופה האחרונה

כשהמסעדנים המנוסים של קבוצת ירזין-סלע (קפה איטליה, מגזינו) פותחים בראסרי צרפתי מוקפד אנחנו כבר יודעים להתרגש מראש, אבל לזה לגמרי לא ציפינו: 170 מקומות ישיבה על פני 600 מ"ר, מטבח פתוח מהמם, תפריט ארוחות בוקר שעושה חשק להזמין את כולו ומנות נדיבות בגודלן. בוקר טוב באמת
במציאות קולינרית שרובה ככולה ברי יין ומסעדות יפניות, בראסרי צרפתי הוא סוג של תזכורת נעימה למסעדנות אולדסקול. קבוצת ירזין-סלע (קפה איטליה, מגזינו), מהאבות המייסדים של המסעדנות הישראלית, משיקים בראסרי מוקפד עד קצה המזלג, שהוא גם אחת המסעדות היפות שפגשנו בתקופה האחרונה: חלל רחב ידיים ומעוצב בסגנון מסורתי, שכל פרט בו נלקח בחשבון – מהוויזואליה דרך המרווח שבין השולחנות ועד לאוכל כמובן. הכל כדי לגרום לאורחים להרגיש נוח כשהם מוקפים באלמנטים מוכרים, שמתכתבים עם ימים שבהם מסעדה הייתה יותר מאשר "חוויית אירוח".
>> לאכול את הסופ"ש הזה: מהם 26 הבראנצ'ים הכי טובים בתל אביב?
הסיפור של בל עמי מתחיל לפני חמש שנים, כאשר המבנה לשימור שבו פעל המרכז לקבלה התפנה והושכר לרשת פתאל. קומת הקרקע והפאטיו במלון Reception, שמסיים הרצה בימים אלה, נמסרה לידי האחים ארי ויורם ירזין ושותפם יובל סלע, שתגברו את שדרת הניהול עם יובל נויגרטן ושף עידו אדרי (לשעבר מגזינו) ובן רוטשילד (לשעבר מנכ"ל זוזוברה). "בצד הזה של תל אביב אין כמעט מסעדות בסדר גודל כזה, עם 170 מקומות ישיבה. בנוסף, יש בתי קפה ובראנצ'ים בסופי שבוע, אבל אין מסעדות שמגישות ארוחות בוקר", אומר נויגרטן. "המטרה שלנו היא לקדש את הקולינריה ולהביא אוכל אמיתי ופשוט, ללא משחקים, כמו בקופי בר פעם ובקפה איטליה כיום. אנשים מחכים לזה. חלאס לשלם 70 ש"ח לצלחת קטנה".
בשלב הנוכחי הבראסרי פתוח בשעות הבוקר בלבד, עם תפריט שעושה חשק להזמין את כולו. לדוגמה מקושקשת רכה על בריוש (68 ש"ח) אגז רויאל עם סלמון מעושן, ביצה עלומה ורוטב הולנדז (76 ש"ח), קרוק מסייה עם האם וגרוייר ובשמל גבינות (78 ש"ח) ורושטי סלמון מעושן עם ביצה רכה ושמנת חזרת (74 ש"ח) – "א לה קארט לחלוטין, לא להעמיס צלחת ממזנון". המנות נדיבות בגודלן והן מוגשות עם קערית עלי חסה או ירקות שכאילו הרגע נקטפו. "בארוחת בוקר אנשים בדרך כלל אוהבים דברים ספציפיים כמו אומלט וסלמון. על הבסיס הזה יצרתי מנות נקיות ואלגנטיות, ומכיוון שזהו אוכל כבד יחסית – הוספנו צלחת ירקות שאנחנו בוחרים בקפידה. חומרי הגלם מגיעים מהארץ ומהעולם כי אין פה סיפור של מקומיות, שלפעמים הוא מאולץ מדי", מספר אדרי, שכדי להכיר את מהות הבראסרי נסע לחו"ל, חקר וטעם.
מי שאינו מסוגל להתמודד עם מנות עשירות כל כך על הבוקר (הפסד שלו, אגב), ימצא את מבוקשו בקטגוריית Sides, שמורכבת ממנות קטנות וזולות יותר, למשל ביצים לבחירה, חצי אבוקדו, סלמון מעושן וצלחת ירקות (18-28 ש"ח). במקרה שנשאר מקום בבטן או שאתם אנשים של מתוק, אל תפספסו את הפנקייק – עיגול זהוב שמנמן ותפוח ועליו קוביית חמאה שנמסה לאטה, שמוגש עם סירופ מייפל אמיתי, קרם שנטילי מתוק עדין ואוכמניות ופטל טריים (66 ש"ח). ועד כמה שהפנקייק נשמע טוב, פרנץ' טוסט א-ל'אורנג' משאיר לו אבק: הכלאה מושלמת בין פרנץ' טוסט לקרפ סוזט עם רוטב הדרים, קרם פרש ופלפל, ללקק את האצבעות ואת הצלחת.
בהתאם לוורסטיליות של מוסד הבראסרי, בל עמי יכול לתפקד גם כבית קפה לבוקר ובר לשעות הערב. במאפייה שנמצאת מאחורי המטבח הפתוח, שהוא הצגה בפני עצמה, מכינים דניש קינמון וקרואסון חמאה/שוקולד (24-22 ש"ח), סקונס עם שמנת חמוצה וריבה (26 ש"ח) ועוד מאפים שהולכים מצוין עם קפה ותה (מאצ'ה עדיין אין כי "אי אפשר שיהיה הכול", לפי יורם ירזין, אבל אולי אחרי שביקשנו זה ישתנה). מיצים טריים, מימוזה ובלאדי מרי משלימים את אחד הלוקיישנים המענגים לשעות הבוקר שקיימים כרגע בעיר. באמצע נובמבר המקום ייפתח גם לסרוויס ערב, וכשזה יתייצב תתווסף משמרת צהריים – או אז בל עמי יפעל לאורך כל היום כמו בראסרי כהלכתו, ובסופי שבוע התפריט יגלוש בנינוחות מהבוקר לצוהריים.
בשטח שמשתרע על פני 600 מ"ר כל סנטימטר מנוצל עד תומו, וכל פינה ומעבר נוצרו מתוך חשיבה על חוויית הלקוח. הבר ממוקם בקצה הרחוק כדי ליצור תחושת אינטימיות, וחלון יציאת המנות מהמטבח האחורי מרוחק מהמטבח הפתוח כדי למנוע צוואר בקבוק. ריצוף פסיפס, אלמנטים מעץ ואפילו שעון קיר אנאלוגי מתכתבים עם הקונספט המקורי באופן שאינו מותיר מקום לטעויות, ומיטיבים לשקף את ההמולה החיננית שאופיינית לבראסרי.
בל עמי, בן עמי 14, תל אביב. א'-ש' 08:00-12:00, הזמנות באתר