פצע טרי: עשרות אמנים התגייסו לתערוכה למען נפגעות תקיפה מינית

שליש מהכנסות תערוכת המכירה #גם אני ייתרם למרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית. בשמות הגדולים בולטת דווקא אוצרת התערוכה, שרי גולן, שהתלוננה בפרשת קסטיאל

עבודתה של שרון פידל
עבודתה של שרון פידל
30 בינואר 2018

הסערה שהתעוררה בעקבות קמפיין Me Too# נותבה גם לבמות המשפיעות בעולם התרבות – במוזיקה, בקולנוע, בטלוויזיה ועכשיו גם באמנות. תערוכת מכירה ענקית בשם #גם אני מציעה את יצירותיהם של עשרות אמנים מקומיים גדולים, במחיר שלא יעלה על 3,500 ש"ח. כשליש מההכנסות ייתרם למרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית בתל אביב, והמטרה, מעל הכל, היא להרים קול צעקה.

בשמות הגדולים בתערוכה, בהם מיכל היימן, זויה צ'רקסקי, ליאור שטיינר, שרון פידל, יאיר גרבוז וטובה לוטן, מתבלט דווקא שמה של האוצרת – שרי גולן, אחת המתלוננות בפרשת אלון קסטיאל. הנסיבות שבהן היא נחשפה לציבור הרחב קשרו את שמה עם המאבק בתקיפות מיניות, אך גולן היא אוצרת תערוכות בעלת רזומה מרשים, וזוהי התערוכה ה-48 שלה.

עבודתה של בת שבע האס
עבודתה של בת שבע האס

מה את מקווה להשיג באמצעות התערוכה?

"הרעיון נולד קודם כל מתוך רצון לייצר שיח בנושא ולתרום למרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית. בשנה האחרונה נעזרתי במרכז באופן אישי ואני מכירה הרבה מאוד נשים שנעזרות בו. הוא עושה עבודת קודש מדהימה עבור כל מי שנפגעה. יש שם נשים שמלוות את הנפגעת למתן תלונה במשטרה, לעימות, לשחזור, לפרקליטות ובכל התהליכים המשפטיים והפליליים".

ובחיים הפרטיים?

"מה שהפרויקט הזה נותן לי באופן אישי הוא עיבוד של הפגיעה למקום מעצים. עכשיו חשוב לי להעצים נשים נוספות".

הופתעת מההירתמות הגדולה של האמנים לפרויקט?

"מצד אחד לא, כי הייתה לי תחושה שאמנים מחפשים פתח לתרום ולהירתם דרכו. מצד שני, מעבר לזה שכל אדם שדיברתי איתו הסכים להשתתף, פנו אליי עוד המונים – הרבה יותר ממה שיכולתי להכניס לתערוכה, וזה הימם אותי, זה מחזק מאוד".

אין ויכוח על החשיבות הגדולה של התערוכה ושל העיסוק בפגיעות מיניות, אבל מתעוררת השאלה עד כמה הקהל יהיה נלהב להגיע לאירוע אמנותי שעוסק בסוגיה הנפיצה והכבדה שאותה הוא מקבל במנות גדושות מהתקשורת. גולן לא הייתה עיוורת לתהייה הזאת, והיא מספרת שזאת אחת הסיבות שבגללן היא החליטה שהעבודות לא יעסקו בנושא באופן ישיר. "מצד אחד מפתה לעורר שיח דרך העבודות עצמן", היא אומרת. "מצד שני הנושא של הטרדות מיניות לא ממש מתאים כקישוט חדר עבודה או משרד. חשוב לי שאנשים ירצו לתלות את היצירות האלה בבית שלהם".

← #גם אני, גלריה בנימין, שביל המרץ 5 תל אביב, פתיחה: חמישי (1.2) 20:00