מנהלת מסיל"ה על מות הילדים הפליטים: "הפתרון חייב להיות ברמת המדיניות"

איך קורה שחמישה תינוקות של פליטים נפטרים בגנים בדרום העיר בתוך חודשיים? ראיון עם מירי ברבירו, מנהלת עמותת מסיל"ה שמסייעת לפליטים ולעובדים זרים

מירי ברברינו
מירי ברברינו
1 באפריל 2015

אהלן מירי ברבירו, מנהלת העמותה העירונית מסיל"ה, שעוזרת לפליטים ולעובדים זרים. איך את מסבירה את זה שתוך חודשיים מתו חמישה תינוקות בגני הילדים בדרום העיר?

"שמע, המצב בבייביסיטרים האלה קטסטרופלי ולכן תינוקות מתים. למה פתאום חמישה בחודשיים? לזה אין לי הסבר. בחלומות הכי גרועים שלי לא דמיינתי שבוע כמו זה שעברנו, שבו נפטרו שני פעוטות אריתריאים".

איך הם מתו בדיוק?

"התינוקת שנפטרה בשישי שעבר נחנקה בעריסה שלה מבקבוק חלב שהשאירו לה בלי פיקוח, ועוד לא ברור מה קרה לתינוק שנהרג השבוע. אימא שלו באה לאסוף אותו בסוף היום ומצאה אותו שוכב מת על הבטן".

ההורים שאיבדו את התינוקות מאשימים את חבריהם לקהילה ברשלנות, או מבינים אותם?

"אלה אנשים שאיבדו את הילדים שלהם, אז ברור שאין להם יכולת לגלות הבנה למצב של הגננות. מצד שני, רוב אנשי הקהילה האריתריאית הם נוצרים מאמינים, אז יש להם מין קבלה דתית של האסונות האלה, שמפחיתה את מידת הכעס. ההורים ששולחים את הילדים שלהם לגנים האלה יודעים שהמצב שם מסוכן, אבל פשוט אין להם ברירה. אין להם כסף לשלם לגן מסודר".

מה הבדלי המחירים בין מחסן ילדים בלבנדה לבין גן במרכז העיר?

"הבייביסיטרים האלה עולים 300־500 ש"ח לחודש, ואילו התשלום לגן במרכז תל אביב יכול להגיע אפילו ל־4,000 ש"ח לחודש".

אתם במסיל"ה מדריכים חלק מהגננות בבייביסיטרים, ומנסים לשפר את התפקוד שלהן. אם תקבלו יותר משאבים, את מאמינה שתוכלו למגר את התופעה?

"אנחנו מדריכים גננות, עושים הסברה להורים, נותנים ציוד לגנים ועוד. העניין הוא שזה הגזר, וצריך גם מקל – ואין לנו את המקל בסיפור הזה, כי משרד הכלכלה שאמור לשלוח לגנים האלה באופן קבוע פקחים שיוודאו שהם עומדים בתקנים ופועלים לפי ההנחיות שלנו – לא עושה זאת. כל עוד משרד הכלכלה לא ישתף פעולה ברמת האכיפה, זה לא יעבוד".

הבנתי שיש לכם גם פרויקט בשם יוניטף, שמפעיל גנים משלו לפליטים ולעובדים הזרים.

"כן, זו יוזמה שצמחה מתוך מסיל"ה ומפעילה גנים לאוכלוסיות האלה במבנים של העירייה, אבל מדובר בסך הכל בשלושה מעונות שמאכלסים בערך 160 ילדים, לעומת כ־80 בייביסיטרים שמאכלסים 2,500 תינוקות".

תגידי, אפשר לעשות שירות לאומי במסיל"ה?

"היום לא. הייתה לי בעבר בת שירות אחת".

כי זה יכול להיות חלק מהפתרון: מתנדבי שירות לאומי מטעם מסיל"ה שיתפקדו כגננים וכגננות בבייביסיטרים האלה, אחרי שעברו הכשרה אצלכם.

"אם הייתה לי כמות של גננות בנות שירות, ברור שהייתי יכולה להכשיר אותן, אבל זה עדיין לא מספיק. הפתרון חייב להיות ברמת המדיניות, ואני לא מדברת על מדיניות כוללת של הממשלה לנושא מבקשי המקלט ומהגרי העבודה, אלא מדיניות ספציפית בנושא גני הילדים והפעוטונים לילדי האוכלוסיות האלה. המדינה פשוט חייבת לתת כסף עבור גנים מתאימים יותר".