וורטר אוריגינל: מה סוד הקסם של הרופא שהסעיר את הדר יוסף?

ד"ר צבי וורטר, רופא משפחה ותיק בשכונת הדר יוסף, גרם לדיירי השכונה המנומנמת למחות בסערה על פיטוריו מקופת מכבי. מהו סוד הקסם המסתורי של הד"ר המהולל, שפיטוריו מביאים את המטופלים לכדי בכי של ממש? ומי היא נציגת מכבי שהסתננה לקבוצת הפייסבוק של המוחים? קבענו תור וצללנו לעומק הפרשה

הפגנה של תומכי ד"ר וורטר. צילום: שלומי יוסף
הפגנה של תומכי ד"ר וורטר. צילום: שלומי יוסף
21 בפברואר 2019

המרכז המסחרי בשכונת הדר יוסף המנומנמת מעולם לא המה אדם כמו באחר הצהריים של יום ראשון האחרון, בעת שעשרות אנשים בני כל הגילים התכנסו מתחת לסניף מרפאת מכבי ברחוב קהילת סלוניקי בשכונה. תחילה נראתה זירת ההתרחשות כמפגש שכונתי נינוח, אך תוך זמן קצר התקבצו הנוכחים לגוש אחד, נופפו בשלטים, צעקו ומחו בתשוקה בלתי מרוסנת נגד פיטוריו של רופא המשפחה האהוב שלהם, ד"ר צבי וורטר. חלקם אף הזילו דמעה.

וורטר מטפל במרפאתו בתושבי השכונה ב־26 השנים האחרונות, ויסיים את עבודתו במכבי בסוף החודש בעקבות החלטת הקופה, שנבעה לטענת מכבי מאופן התיעוד של הרשומות הרפואיות של מטופליו לוקה בחסר והתנהלותו המסכנת את חברי הקופה. פיטוריו הצפויים מסעירים בימים האחרונים את התושבים, שמנסים לעשות כל שביכולתם כדי להשאיר את הרופא במקום עבודתו הנוכחי.

>>למה התל אביבים לא עוברים לחיפה?
>> מאבק התושבים הצליח: נגנז פרויקט כיכר אתרים

"אם לא ד"ר וורטר כנראה כבר הייתי מתה. הוא שולח אותנו לרופאים הנכונים ולבדיקות המתאימות. איך אפשר לקחת רופא כזה מכל כך הרבה אנשים? זה מלחיץ ונורא. הקשישים ממש לחוצים, הם נשענים עליו", מספרת בהתרגשות בתיה חיים, תושבת השכונה ומטופלת של ד"ר וורטר זה 19 שנים. את דבריה מחזקים בהתלהבות המטופלים הרבים שהגיעו להפגנה, כולם לא מוכנים לוותר על רופא המשפחה שלהם ומצהירים פה אחד שיעזבו את מכבי בעקבותיו, חלקם מתעדים את עצמם גוזרים את כרטיס החבר שלהם בהפגנתיות.
לדבריו של דניאל אורן, תושב השכונה ומראשי ההתארגנות למען הרופא, "רוב המטופלים קיבלו בשבוע שעבר הודעת SMS שהודיעה שהוא מסיים בקרוב את העבודה שלו במכבי. חלק מצומצם ידע על זה כמה ימים קודם לכן כי הוא התחיל לספר את זה במרפאה למי שהגיע. דבר גרר דבר, אנשים התחילו לדבר זה עם זה ומהר מאוד נולדה ההתארגנות במטרה לנסות לשנות את ההחלטה".

צילום: שלומי יוסף
צילום: שלומי יוסף

את דמותו המסתורית של ד"ר ווורטר, שלא נכח בהפגנה שהתקיימה שעה שקיבל מטופלים במרפאתו הנוספת בנווה שרת, ניסינו להבין באמצעות ביקור במרפאתו באחד מימי השבוע האחרון. עם הכניסה למרפאתו של הד"ר עולה תחושה של חזרה בזמן. חדר ההמתנה פשוט, ומלבד כיסאות המתנה אחדים מכיל רק שולחן עץ וטלפון בזק עתיק המיועד למזכירה נעדרת. על הדלת, חוץ מרשימת המטופלים לאותו היום תלויים עצומה מלאה בחתימות ומכתב פנייה אישי של הרופא אל מטופליו המודיע על סיום העסקתו ומציע למעוניינים לפנות להנהלת מכבי בנושא. הממתינים מביעים דאגה לעתיד המרפאה ומוודאים שכל מי שנמצא בחדר חתם על העצומה.

בפנים קירות חדר הרופא מלאים בתעודות שונות ובמכתבים ממטופליו, והחדר עצמו מרוהט כמו יצא מסרט ישן, מלא בדגמי גוף האדם ופוסטרים לימודיים לצד ערמות מסמכים הממלאות את החלל הקטן. ד"ר וורטר מתגלה כאדם נעים, עדין וקשוב והפגישה מסתיימת תוך דקות אחדות. האווירה הנעימה שהוא משרה תורמת להבנה מדוע מטופליו חשים שהם נמצאים בידיים טובות, אולם לפחות בפגישה איתנו הוא לא התגלה כמנהיגה של כת עלומה, שהפקיעה את תודעתם של תושבי שכונת הדר יוסף.

תעלומת הרופאה המחוזית

אפשר להבין עוד על סוד קסמו של רופא המשפחה על ידי הצטרפות לקבוצת הפייסבוק "משאירים את ד"ר וורטר במכבי!!!" המונה יותר מאלף חברים. הקבוצה הוקמה לפני פחות משבועיים ומרכזת את ההתארגנות של התושבים נגד הנהלת קופת החולים מכבי. מטופליו משתפים שם בסיפורים אישיים, פורקים את זעמם על החלטת קופת החולים ומארגנים לקראת ההפגנה הדפסת חולצות והכנת שלטים המביעים תמיכה ומחאה.

צילום: שלומי יוסף
צילום: שלומי יוסף

בשבוע שעבר הפתיע את חברי הקבוצה פוסט ארוך מטעם ד"ר מרינה מור שלום, הרופאה המחוזית של מחוז המרכז במכבי, שלדבריה פתחה פרופיל פייסבוק במיוחד כדי להגיב לטענותיהם ולשאלותיהם של מטופליו של ד"ר וורטר אשר הביעו תמיהה לנוכח הדרך שבה בחרה קופת החולים לתקשר איתם. לדבריו של אורן, "יש הרבה אנשים בתוך הקבוצה שמעלים תהיות אם באמת אותה רופאה עומדת מאחורי הפרופיל הזה, מאחר שזיהינו שמדובר בדיוק באותה צורת התבטאות ואותן התשובות של מנהלת עמוד הפייסבוק של מכבי. בכל אופן, ד"ר מור שלום כתבה שהיא זמינה לתקשורת ישירה איתנו דרך הפייסבוק ובפועל היא לא ענתה אפילו להודעה אחת. היא כתבה שבחרה להתמודד מולנו בבמה שאנחנו פתחנו, בקבוצה, ושם מכבי מעדיפים לדבר. החובה הכי בסיסית שיש למכבי כגוף ציבורי היא להגיב לפניות שלנו, ובמקום לעשות את זה הם בחרו להוציא לתקשורת הודעות מסיתות ושקריות".

צילום: שלומי יוסף
צילום: שלומי יוסף

אורן ממשיך ומוסיף: "ההירתמות למען ד"ר וורטר היא גם ובעיקר עבור עצמנו. הוא רופא מיוחד, יש לו חיוך שמשרה רוגע והוא לא מסתכל עליי כמבוטח אלא כדניאל. הוא מצליח לזכור את ההיסטוריה הרפואית של כל אחד מהאנשים ולא צריך כל פעם להסביר לו מחדש כי הוא באמת מכיר אותנו. אתה מרגיש שאתה מדבר עם אדם שדואג לך באמת ואתה יודע שאתה סומך עליו ושהוא דואג בראש ובראשונה לבריאות שלך. הטענה של מכבי שהוא מסכן אותנו המטופלים היא טענה הזויה לחלוטין. מה שמכבי טוענת – תיעוד לקוי במחשב ואי עמידה בסטנדרטים הרפואיים – זה הכל פשוט כדי להצדיק את הפיטורים שלו. אני לא חושב שיהיה שופט שילך נגד הקו הזה. זה כמו שהרבה פעמים במדינה שלנו אנחנו מקבלים תשובה וסותמים את הפה כשהתירוץ הוא ביטחון המדינה וזה טאבו קדוש – גם פה שלפו מהר מאוד את תירוץ יום הדין". מובילי המאבק טוענים כי אפשר שפיטוריו של וורטר נובעים משיקולים כלכליים, שכן מדובר ברופא ותיק שאינו חוסך בהפניית מטופליו לבדיקות.

ממכבי נמסר: "הפסקת ההתקשרות עם ד"ר וורטר נועדה למנוע סיכון רפואי למטופלים לאחר שלא עמד בסטנדרטים מקצועיים ולאחר שנעשו ניסיונות רבים לשיפור תפקודו. מאז מתנהל קמפיין אגרסיבי ותוקפני מצד גורמים שונים. בית המשפט המחוזי שדחה את בקשת הרופא לצו מניעה כתב כי 'הנזק שייגרם למשיבה (מכבי) ולמטופלים עלול להיות משמעותי במידה ויינתן צו המניעה'. אנו מבינים את תחושות המטופלים אך כל מוסד רפואי שמכבד את מטופליו היה נוהג כמונו במקרה זה". בתגובה לדרך התקשורת התמוהה שבה בחרה קופת החולים לפנות אל מבוטחיה, נמסר: "הרופאה של מחוז המרכז פנתה בתוך הקבוצה מתוך הבנה שיש מאות אנשים ואי אפשר לדבר איתם אחד אחד. זה הצליח כי הרבה אנשים נחשפו לתגובה של מכבי בדרך ישירה וחד משמעית. היה לרופאה חשוב לפנות בדרך הזו לחברי הקבוצה ולכל מי שנחשף לפוסט, ובכל מקרה מובן שכל מי שפנה למכבי קיבל מענה, לרוב דרך המייל. הפנייה הישירה בקבוצה הייתה דרך להגיע להרבה אנשים בבת אחת, ללא תיווך של גורם נוסף".