מהקליל ועד הפאנקי: פיות היין משתלטות על קן הקוקייה ביפו

המעורבות הנשית בסצינת היין ממשיכה לצמוח עם פתיחת הגפן - חצר יין חדשה במיקום היפואי השווה. תהיתם אי פעם מה קורה כשפטל, פלפל ירוק ועשבי תיבול יוצאים לטיול?

הפיות בגפן, שירה גרנות (משמאל) ולי הופמן עגיב (צילום: טל אלקבס וויינברום)
הפיות בגפן, שירה גרנות (משמאל) ולי הופמן עגיב (צילום: טל אלקבס וויינברום)
13 ביוני 2021

בענף היין הגברי ברובו נשים נחשבות לתופעה. כך היה במשך שנים רבות, אלא שאט אט חל שינוי. יינניות, יבואניות, סומלייריות ועוד כבר אינן מסתפקות בשוליים ועושות את דרכן אל מרכז הבמה. רק לאחרונה קיבל קיומה של קהילת יין מקצועית נשית משנה תוקף בכנס ראשון של השזרה, שהקימה אשת היין טל טאובר גוטסדינר. מאות נשים שיין הוא עיסוקן נפגשו, שתו, דיברו והקשיבו ובעיקר הוכיחו שהן אינן קוריוז.

שירה גרנות ולי הופמן־אגיב, הנשים שמאחורי "הגפן – חצר יין מקומי", הן דוגמה לכוח המתעורר. גרנות, בוגרת לימודי יין, הקימה חברה העוסקת בתיירות יין, הרצאות, סדנאות וייעוץ. הופמן־עגיב עבדה בחברת יבוא המשקאות IBBLS וכעת היא מדריכה בשלוחה הישראלית של בית ספר הגבוה ליין WSET. השותפות ביניהן החלה באירועים סביב יין והתהדקה בזמן הקורונה. בעוד גרנות נמצאת בקליפורניה והופמן־אגיב בארץ, פיתחו פיות היין – כך הן מכנות את עצמן – מארזי יין בהתאמה אישית לפי תקציב ומצב רוח.

"לקוחות הגדירו מה הם רוצים ואנו הרכבנו מארז דרמטי או מחבק ומלטף מיינות מיקבים קטנים, שילוב של אווירה ורגש". בחודש יוני גרנות חזרה לארץ, ובמקביל לפעילות שהורחבה וכוללת כעת גם סדנאות פרטיות ועסקיות, נוצר חיבור עם גלעד הרפז בעלי קן הקוקיה ביפו. "לגלעד היה חזון ליצור בית לאמנות, תרבות ויין, שיכלול בר יין מקומי. המשמעות היא מעל 100 בקבוקים מייצור מקומי שנמזגים לכוסות. את כולם אפשר לטעום ולשתות", הן מסבירות.

הגפן (צילום: אלעד ברנגה)
הגפן (צילום: אלעד ברנגה)

גרנות והופמן־אגיב ליוו את הקמת הגפן והן נמצאות במקום פעמיים בשבוע כדי להדריך ולייעץ. תפריט היין שהן בנו מקוטלג על פי vibe: יינות קלילים ומרימים, רכים ומלטפים, דרמטיים, מרשימים ו"פאנקי מאדה פאקה – יינות שיוצאים מהשבלונה". הרשימה נותנת במה ליקבים קטנים וגדולים ומתארת כל יין בלשון ציורית שיוצאת מגבולות העפיצות. לדוגמה: "קריניאן כרם נטע, נוה ירק – מי ידעה שאזור השרון יכול לתת יין כל כך מהודק? מפולפל, עשבוני ודורש העמקה", ו"פרנק מרלו רזרב, טוליפ – פטל, פלפל ירוק ועשבי תיבול יצאו לטייל. הם הגיעו ביחד לכאן ומצאו את עצמם בקלאסיקות".

המחיר מותח את הטווח אל מעבר לקו העליון והתחתון המקובל בשוק, 34-69 ש"ח לכוס. בקבוקים מתחילים ב־120 ש"ח בארבע קטגוריות – נמוך, בינוני, גבוה וגבוה מאד, 379 ש"ח לבקבוק גרנד וין 2017 מיקב קסטל. בקרוב מתכננות הפיות להוסיף פלייטים של יין במיקודים זנים, אזורים ואווירה. בכל שבוע ייבחר יין מיקב מתארח לעמוד במרכז הבמה ובעתיד יתקיים אפריטיבו.

דרמטי או מלטף ורך. הגפן (צילום: אלעד ברנגה)
דרמטי או מלטף ורך. הגפן (צילום: אלעד ברנגה)

תפריט האוכל מתמקד גם כן במקומיות ובעונתיות. שף הקבוצה דור דטנר והשף בפועל איתי רון מגישים מנות מעדניה כמו צלחת כבושים ומותססים (16 ש"ח) וצלחת גבינות מייצור מקומי עם פרי עונתי ומרקחות (68 ש"ח); צ'יפס במיה ולימון כבוש, "עלי גפן טריים עבודת יד יפואית של עאיישה על יוגורט, סומק ושמן זית" ועוד צלחות קטנות (32-52 ש"ח); ומנות עונתיות משתנות, לדוגמה כנף דג ים מטוגן בתחמיץ עשבים ופרחי קישוא ממולאים בלאבנה על קרם פטרוזיליה (36-52 ש"ח).

על אף המחשבה שהושקעה בכל אספקט, גרנות והופמן־אגיב מדגישות שאין מדובר בבר יין מעונב אלא במקום עם אווירה קלילה. "חצר יין מקומי הוא לא בדיוק בר יין. זו הגדרה שפותחת עוד אפשרויות לבוא לשתות יין עם חברות או באירוע עסקי. יצרנו מקום נעים ופאן שכל הצוות בו פיות, אפילו הגברים", הן מסכמות בצחוק.
הגפן חצר יין מקומי, נעם 3 יפו, שני-שבת מ־19:00, ראשון סגור