כך אכלנו אותה: המגמות הקולינריות הבולטות של תשע"ז
בשנה החולפת אכלנו יותר אוכל תוניסאי, עוף צלוי ומנות מיאנג קאם, הגלידות הפכו פוטוגניות ושחורות יותר, משאיות האוכל כבשו את העיר ושוק הכרמל התבסס כמרכז קולינרי. ביקשתם חשבון? קיבלתם

1. הגלידות הפכו פוטוגניות יותר
ההיערכות של הגלידריות לקיץ נעשתה השנה אקסטרימית, מתוך תובנה שהפוטוגניות של הגלידה תהפוך אותה לוויראלית. כך פתחו את העונהאייסברג ובוזהעם גלידה שחורה. אליה נוסף הטוויסט – גלידה שמוזרקת ממכונה אל מאפה שמרים קיורטוש חלול בקרמרי דה ל'אקלר. או אז נכנסה למירוץ הקרחונים הארטילריה הכבדה, כשהברודאיםפתחו בדיזנגוף גלידרייה של ארבעה טעמים בלבד, מחומרי גלם טבעיים, בתוספת מאפים גאוניים של הבייקרי כגון מיני טארט מרנג לימון. וידוא הריגה לדיאטה עשה מתן סלע שפתח את גלידריהאוטלוובה שני ברזי שוקולד שנועדו לכך שיצקו אותם אל תוך קונוס הוופל לפני שהוא קולט את הגלידה הרכה והנימוחה ביותר בעיר. עד סגירת העונה נוספה גם גלידת מאצ'ה בוופל בצורת דג קוי במעדנייהYapaniשבשוק צפון.


הפתיחות החשובות, הסגירות העצובות
50 סדרות להעביר איתן את יום כיפור
2. משאיות האוכל כבשו את העיר
אחרי שנים של מאבקי יזמים ברשויות השונות ובביורוקרטיה לאפשר הצבת משאיות מזון בעיר, נפתח פתאום הסכר וצי משאיות שטף את העיר. זה התחיל באירוע שהתקיים בשוק צפוןשבנמל, המשיך למתחם קבוע שלפוד טראק דיסקובהרברט סמואל ובאירוע שלסוסו אנד סאנסבכניסה לקניון גינדי, ונמשך באירוע פתיחת המכבייה ביפו שכלל פוד טראקס.

לכך התווסף שירות קייטרינג חדש של השףגיא פרץ, שעיקרו פוד טראקס לאירועים. אז אמנם עדיין לא מדובר במשאיות אוכל שנודדות בין כתובות שונות כמו בארצות הברית, אבל בינינו, איזה סיכוי יש למשאיות למצוא חניה בתל אביב?
3. רחוב דיזנגוף התעורר בבוקר
אחרי הרבה מאוד שנים שבהן התעורר דיזנגוף לפנות ערב, פיהק והתחיל לגרור אל המדרכה שולחנות וכיסאות בר לטובת שתייני העיר (הרחוב התנהל כאזור של ברים בלבד), פתאום דיזנגוף נאות להשכים ולארח סועדים לאור יום, לכל אורכו. תוכלו לאכול ברחוב בסנטרו קפהשל האחים אבידן, אצלקפטן קארי, בסוסו ובניו, בגלידריהאוטלו, בקיקי בית אוכל, וללגום קפה בבית הקליה החדש והמשובחOrigem. שחר חדש.

4. שוק הכרמל המשיך לצמוח
שוק הכרמל ממשיך לספק את הסחורה כמקום הבילוי הלוהט לפודיז ולסתם הוללים בעיר. במקומות הבילוי החדשים: בר הבשריםגגהעם השף גילי פפרמן (הזכור לטובה מגיליס), בר קוקטיילים וטאפאסים בפינת שפר, הדוכן האיטלקיבוקה בוקההשייך למשפחת הבעלים של מסעדתאוסטריה דה לה פיורילההמהוללת הוותיקה, דוכן המוקפצים התאילנדי שלמינגועוד. אלו מצטרפים לוותיקים המעולים: הקבב של שמואל,M25,הביר בזאר,הבן של הסורי,קפה יום טובועוד. יאללה, הולכים לאפריטיבובבסטה?


5. המטבח התוניסאי חדר ללב המסעדנות
התיירים והעולים מצרפת הכניסו את המטבח התוניסאי ללב המסעדנות התל אביבית בעזרת מבחר מסעדות המתמחות באוכל תוניסאי ביתי בבוגרשוב, כמוקום לה מיזון ותחנת פולי. עוד נציגות למטבח התוניסאי: תוספת מנת סנדוויץ' תוניסאי בלחמנינה, דוכן פריקסה (אמירוס) בטשרניחובסקי, מסעדתקפה אל נור,שנסגרה בינתיים, והציעה דגים לצד מגש סלטי פתיחה תוניסאיים, השף אבי ביטון שמכין במעדנייתסוליקהאת מיטב המנות התוניסאיות ועוד. התוצאה: בתל אביב – אם אתם לא יודעים מה זה פקיילה, אתם לא יכולים להיחשב לפודיז.

6. הישראלים עשו את זה בחו"ל
השנה, יותר מתמיד, ישראל בכלל ותל אביב בפרט הפכו לאימפריה קולינרית המתמחה בייצור פורמטים של הסעדה המתאימים ליצוא. העולם מצדו שותק ובולע את האוכל המקומי בשקיקה. קבוצתמחניודה, שהתחילה עם הפלומרבלונדון, המשיכה עם הברבריבממלכה ועםבלגןבפריז;אייל שניכבש עם סניפיהמזנוןאת פריז, וינה ולאחרונה גם את מלבורן;מאיר אדוניפתח אתנורבניו יורק וזכה לביקורת אוהדת מהמבקר של ה"ניו יורק טיימס", ואפילו חבורת הבנדיקט פתחה סניף בברלין.



7. מסעדות מבוססות צמחים נפתחו
באנה,סופרפוד בוטיק,אורבן שמאן,מיץ מרקבארלוזורוב,אום כולתוםשהגיעה אלינו מחיפה והגן החדש של האלפאביתבשדרות רוטשילד – כולם בתי אוכל חדשים (מסעדות ומעדנייה) שחומרי הגלם שלהם מגיעים מהצומח בלבד. הם הצטרפו למסעדות טבעוניות אחדות שפעלו כאן קודם, למשלמשק ברזיליוגודנס. בשילוב כל החומוסיות והפלאפליות המצוינות שתל אביב התברכה בהן, אין פלא שהעיר הפכה למוקד עלייה לרגל לטבעוני העולם, או לפחות לטבעונים של פרויקט תגלית.


8. דוד טור הפך למסעדן משמעותי
לא ברור מה לקח איש חיי הלילהדוד טור, אבל השנה הוא הפך בטורבו למסעדן הכי משמעותי בעיר. קודם כל בכמויות האנשים שטור מאכיל בשני סניפיסוסו ובניוובמסעדת החוףקליפסו, שמרקיעות כנראה ל־3,000 סועדים ביום, וכן ברמת ההייפ סביב בתי האוכל. בקרוב הוא יפתח סניף נוסף של סוסו בקניון גינדי, שם הוא מתכנן להפציע גם עם קפטריה. האם זה יהיה מוגזם להמר על ספידים?

9. ביקבקנו הכל
בעולם שבו המיתוג הוא המסר, בקבוק עצמי של בעלי עסקים היה רק עניין של זמן, ואכן כל מסעדה ודוכן מבקבקים היום את עצמם לדעת: בירות מהחבית נמכרות הביתה מבוקבקות בחנות לצריכה אישית בביר שופהחדשה ביהודה הלוי, קוקטיילים של המיקסולוג עומר גזית מבוקבקים בווק רפבליק, ובקפה נחתמבקבקים חליטות של קפה קר. זה אמנם נראה אלגנטי מאוד, אבל אם כבר משלמים על משקה שווה שהכיסא בבר או בבית הקפה יהיה כלול במחיר, לא?


10. קלאברים השתלטו על החופים
לאחר שנים של הפניית עורף לחוף הים החליטו אנשי הלילה שהקהל שלהם צמא לבריזה והשתלטו על מסעדות החוף.רונן מיילי מהחתול והכלבחבר להראל בלו(סיטארה, ברנז'ה) והקים את מסעדת החוף שלמציציםבגרסה עדכנית;דוד טור מברקפסטגייס אתעומר מילרופתח אתקאליפסו, שהפכה ללשון יבשה מנותקת מרחוב פרישמן. אבל מי שהוביל את המהלך עוד לפני שנים הוא איש חיי הלילה המיתולוגיאורי שטרק, שפוזל בלה לה לנדשלו לכיוון הפיין דיינינג. עכשיו רק נותר להמתין לספרו החדש של ניסן שור – "לאכול עם דמעות בעיניים".


11. הקריספי צ'יקן הפך לטראש החביב בעיר
המהגרים הסקוטים הביאו איתם לארצות הברית את מנת העוף בציפוי פריך, וזה עשרות שנים שהיא הטראש החביב ביותר על האמריקאים. באופן מפתיע רק השנה הקריספי צ'יקן נחת במזללות תל אביב. תמצאו את הקריספי צ'יקן בסניפיסוסו ובניו, בקומפלקסאמריקהשל צביקי עשת, בטראק דה לוקסובמקומות נוספים; המנה המדוברת ביותר עכשיו היא הדירטי צ'יקן של הסניף החדש שלהוויטרינהבאבן גבירול. שניצל גרסת 2017.

12. הרוטסרי הפך נפוץ
מתוך כל המנות המתוחכמות והחדשות במחוזותינו, הכי נפוצה היא דווקא מתקמבקת מזהירה – עוף בגריל שמוגש עכשיו בכל מקום. תמצאו תנור צלייה לעופות בדא דא ודא, במסעדת הבשרים החדשהלללקאיס, שמתמחה בעופות בגריל, בדוכןסניור צ'יבשוק רוטשילד אלנבי שמכין מבחר מנות מעוף בגריל, בדוכןהרוטסריבשוק צפון – ולאחרונה גם בקוקוריקושל רן שמואלי שמציע כריכים מעוף שניצלה בתנור חדשני. מתברר שהתל אביבים עפים על עוף.

13. מנות המיאנג קאם יצאו מהמסעדות האסייתיות
במקום האוכל הכבד והפחמימתי המגולגל בלאפה, כולם עברו לבלוס מנות קלילות. כך קרה שלהיט הקאב קם התאילנדי כבש את תל אביב – קוראים לזה מיאנג קם (בתאילנדית מדוברת: ביס מגולגל). מדובר במנה שרכיביה מגולגלים בעלה של עשב תיבול אסייתי או בסתם עלה חסה פריך. במסעדות שמגישות את המנה מצויות החשודות המיידיות כגוןקאב קם,בית תאילנדי,הוטל מונטיפיורי,נאם,אוקינאווה,דה באן,טאיזו,טופולופומפו,וונג,קפה האנויוהתאילנדית בסמטת סיני; אבל הקונספט פלש גם למסעדות לא אסייתיות בעליל כגוןהחלוצים 3 ודוק.
