השף גיא אריש יעשה לכם אוכל של בית. אם הבית שלכם היה צרפתי

בין באר שבע למסעדת מורדוך הירושלמית. שף גיא אריש ב"סנטי" (צילום דור קדמי)
בין באר שבע למסעדת מורדוך הירושלמית. שף גיא אריש ב"סנטי" (צילום דור קדמי)

במסגרת חודש המטבח הישראלי, שפים מקומיים יציגו ארוחת שלוש מנות בהשראת האוכל עליו הם גדלו. וכן, ברור שיהיו ארוחות עם קוסקוס ומפרום, אבל לא כל השפים זהים. הנה, תראו את גיא אריש (משייה, סאנטי), שבין השניצלים גדל גם על מנות צרפתיות כמו דג בפפיוט וקוק או ון

21 במרץ 2024

הלך הרוח המכונס שהמדינה נמצאת בו מעמיד את ענף הקולינריה במצב מוזר: מצד אחד ניכרת שאיפה לחזור לשגרה, וזה דיי מובן ואף נדרש. מצד שני, החטופים עדיין בעזה והנהגת המדינה קורסת, אז הכל עדיין נורא. בסיטואציה כזו מאמצים פסטיבלי אוכל תמה של נחמה וגישור, כפי שקורה בפרויקט דרוז עליו דיווחנו מוקדם יותר החודש, וגם בחודש המטבח הישראלי, שחוזר לשנה שלישית סביב הקונספט המתבקש "בית".

>> צאו לכם: 34 המסעדות ודוכני האוכל שאתם חייבים להכיר בשוק הכרמל

תחת כותרת הגג הזו יתקיימו סיורי שווקים וסיורי בתים, מפגשים אינטימיים עם אושיות קולינריה בביתן הפרטי (אפרת אנזל, רותם ליברזון, רינת צדוק ועוד), וגם "תפריט הבית" – שפים ושפיות שיגישו ארוחת שלוש מנות בהשראת הבית שבו גדלו. הרשימה כוללת מסעדות בתל אביב (צ'נה, תריסר, אוזריה, אונזה ועוד), ובכל הארץ. סך הכול 20 בתי אוכל שמעניקים פרשנות אישית ומקורית למה שאמא שמה בצלחת.

הארוחה ששף גיא אריש (משייה, סאנטי) מתכנן אינה מזכירה במאום בית ישראלי סטנדרטי. הוא עדיין עומל על כתיבת התפריט אך סביר להניח שלא יהיו בו קוסקוס ומפרום. במקום זאת שואב אריש השראה מתחנות גיאוגרפיות שהשפיעו על חייו בארץ ובחו"ל.

בלי קוסקוס ומפרום. שף גיא אריש (צילום אסף קרלה)
בלי קוסקוס ומפרום. שף גיא אריש (צילום אסף קרלה)

"כך אני חווה את הבית", הוא צוחק. "אמי אף פעם לא הכינה פתיתים. היא צרפתייה וגרנו בצרפת כמה שנים, אז אכלנו שניצלים ואוכל רגיל אבל גם מנות צרפתיות כמו דג בפפיוט וקוק או ון. לכן כשחיפשתי מקורות השראה הלכתי למטבח הצרפתי ולקחתי אותו למקום שלי, לדברים שעברתי ולעולם המסעדנות".

היכן ישראל משתלבת בפסיפס?
"נולדתי בצפון אבל גדלתי בבאר שבע, ורציתי לחלוק כבוד לבית הפול, שהוא מוסד באר שבעי ידוע. יצרתי מנת לחם ומטבלים בהשראת טרטין, מנת בוקר קלאסית בבתי קפה בפריז, והוספתי לה פול וגם צנוניות, חמאה ומלח, צירוף צרפתי מאוד שאני זוכר שהיינו אוכלים. במנת הלחם יהיו מקורות השראה שמגיעים מחיי. הדרך המקצועית שעברתי באה גם כן לידי ביטוי וכמובן השלב הכי משמעותי עבורי כטבח – ההתמחות בנומה. באופן טבעי גם היא תשולב בתפריט".

איך נראה המטבח הפרטי שלך? מה אתה אוכל אחרי סרוויס?
"למזלי חמי הוא בעלי מסעדת מורדוך בשוק מחנה יהודה, אז אף פעם לא חסר לי אוכל של בית. היום למשל טרפתי קציצות וחומוס שאשתי הביאה משם, אבל באופן כללי התזונה שלי מבוססת על גבינה צהובה".
חודש המטבח הישראלי בחסות אמריקן אקספרס, 27.3-12.4, 230 ש"ח לאדם (180 ש"ח ללקוחות אמריקן אקספרס), פרטים באתר