שתיית שחרור: משקאות הוורמוט מתרעננים לקראת הקיץ

הקיץ הוא שעתו היפה של קוקטייל המרטיני, שזוכה לאחרונה לעדנה מחודשת בקרב ברמנים ומיקסולוגים. בימים אלה נחת בישראל מותג ורמוט בוטיקי צרפתי בשם Noilly Prat עם שלושה מוצרים

קוקטייל המרטיני ממשיך להסעיר את דמיונם של ברמנים ומיקסולוגים רבים בעולם, וגם אם לפעמים נדמה שראינו, שמענו וכבר טעמנו הכל, נראה שתמיד תצוץ לה ורסיה יצירתית חדשה שתקרא תיגר על הקודמת ותוביל ליצירת הגרסה המסקרנת הבאה לקוקטייל המיתולוגי. המרכיב החשוב ביותר בקוקטייל, לצד הג'ין, הוא הוורמוט, וכמות הוורמוט ביחס לג'ין היא זו שתקבע את מידת היובש של הקוקטייל. בימים אלה, רגע לפני שהקיץ מכה בנו בחוזקה, נחת בארץ מותג הוורמוטים הבוטיקי הצרפתי Noilly Prat, שסיפורו מתחיל בשנת 1813.

באותן שנים יצר ג׳וזף נוילי (Joseph Noilly) לראשונה בצרפת את הוורמוט היבש הראשון מסוגו שזכה לפופולריות רבה, ובשנת 1855 ייסדו בנו לואי וחתנו קלאודיוס חברה שהתמחתה בייצור ורמוט בשם Noilly Prat. ב־1791 נרכשה חברת Noilly Prat על ידי המתחרים האיטלקיים העיקריים שלה – יצרני הכהילים הידועים מרטיני & רוסי – וב־1992 התמזגה החברה עם המותג בקארדי מרטיני. אולם בניגוד למותג המוכר, ה־Noilly Prat אינו זמין ברוב מדינות העולם בשל היקפי ייצור מצומצמים ואופן הייצור המיוחד הנשמר בקפדנות מאז המאה ה־19.

הוורמוטים של Noilly Prat מופקים משלושה זני ענבים: Picpoul – מהזנים העתיקים ביותר בצרפת. הזן מאופיין בחומציות גבוהה במיוחד; Clairette – זן ענבים פירותי בעל חומציות נמוכה יחסית; ו־Muscato – הזן המוכר מיינות קינוח רבים האחראי למתיקות המשקה. לאחר רקיחת הבלנד משלושת זני הענבים, מחזקים את התירוש שהתקבל באלכוהול ניטרלי המופק מסלק סוכר ושולחים אותו להתיישנות ראשונה במשך כשמונה חודשים לצורך ספיגת ארומות העץ מחביות. לאחר מכן מועבר הנוזל ליישון בחביות בנות 30־100 שנה למשך 12 חודשים נוספים. השלב השלישי הוא שלב התיבול, שבו משרים בנוזל מדי יום באופן ידני תערובת סודית של עשבי תיבול ותבלינים המעניקים לו את טעמו הייחודי, שאיתם שוהה הנוזל פרק זמן נוסף עד שיוחלט על המועד הנכון לבקבק אותו.

וורמוט (תמונה: Shutterstock)
וורמוט (תמונה: Shutterstock)

סוג התבלינים והמינון שבו משתמשים ליצירת המשקה שונים בין ורמוט אחד למשנהו, כדי לשלוט ברמת המתיקות והיובש שאותם רוצים להעניק למשקה. לגרות את הבלוטות האפריטיפים משתייכים למשפחה של משקאות אלכוהוליים שאותם נהוג לשתות לפני הארוחה כדי שייגרו את בלוטות הטעם ויפתחו לנו בערמומיות את התיאבון. המילה Aperitif נגזרת משם הפועל הלטיני Aperire, שפירושו לפתוח. את האפריטיפים נהוג לייצר מענבים, דגנים וצמחי תבלין ועל פי רוב חוזקם האלכוהולי הוא כ־12־26 אחוז. האפריטיף לא אמור להיות מתוק מדי, כדי לא לגרום לנו לאבד את התיאבון, והשימוש בעשבי התיבול בתהליך ייצורו נועד לגרות את הקיבה ולהאיץ את פעילותם של מיצי העיכול לקראת הארוחה הקרבה.

אחד האפריטיפים היותר פופולריים בעולם המשקאות הוא הוורמוט – מעין יין ארומטי מתובל ומחוזק שמקורו באיטליה. הוורמוט מוכר בעולם כבר מ־1568 , עת רקח לראשונה סניור אנטוניו צ'ינזאנו האיטלקי יינות ומשקאות שלהם הוסיף עשבי תיבול, תבלינים וצמחי מרפא שונים. שמו של הוורמוט, אגב, מושאל מהמילה Wormwood (לענה), אותו צמח מר – שבמשפחתו כ־180 מינים, שבו משתמשים גם לייצור משקה האבסינת ושעוד בעבר הרחוק העניק את טעמו הדומיננטי למשקה. בימים עברו נהגו יצרני היין לסחור בו ברחבי העולם, ולצורך כך היו משנעים אותו מיבשת ליבשת על גבי ספינות. מסעות ארוכים, טלטלות הגלים, מליחות גבוהה, מזג אוויר הפכפך ותנאי אחסון בלתי נאותים גרמו לא אחת להחמצתו ולקלקולו של היין. כדי לא לאבד את המטען יקר הערך, נהגו הסוחרים להוסיף ליין עלי לענה כדי לטשטש את טעמו הרע והמעופש. ואכן, מוזר ככל שהדבר יישמע, דווקא בעזרת הלענה השתפר טעמו פלאים והפך מסחורה אבודה לסחורה שהכניסה עבודה, וגם כסף רב.

במרוצת השנים שונו ופותחו נוסחאות רבות למשקה, והוורמוט קנה לעצמו מעריצים רבים ברחבי העולם. גם היום נחשב הוורמוט לאחד מסוגי האפריטיף המבוקשים ביותר במסעדות ובברים, והוא מוצע במגוון גרסאות, טעמים ותיבולים, כמשקה נקי ואף כמרכיב בקוקטיילים רבים כגון מנהטן, רוב רוי ונגרוני, אך ללא ספק הפופולרי ביותר הוא כמובן המרטיני – הקוקטייל האיקוני שזכה לתהילת עולם בעיקר כדרינק עם השיק של סוכן הוד מלכותה, 007 – ג'יימס בונד.

הוורמוטים הקלאסיים הם דריי ורמוט, אקסטרא דריי ורמוט, ביאנקו, רוסו, ובשנים האחרונות גם רוזה, אך יש גם ורסיות נוספות בטעמי תפוז, לימון וביטר ואפילו ורמוט מבעבע שבעיקר מותאמות לטרנדים אופנתיים החביבים ביותר על מיקסולוגים. את הוורמוט מומלץ לשתות קר בכוס מרטיני, מקוררת אף היא. ורמוט עם קרח מקובל לשתות כשהוא מוגש בכוס אולדפאשן בתוספת פלח או סרט לימון.

שלושה בקבוקים של נוילי פרט

Noilly Prat Rouge

הוורמוט המתוק והקלאסי בתוספת של כ־50 סוגי צמחים ותבלינים.
שורה תחתונה: מומלץ למי שאוהב את האלכוהול שלו מתוק, אך בהחלט גם ישביח קוקטיילים.

Noilly Prat Rouge
Noilly Prat Rouge

Noilly Prat Original Dry

ורמוט יבש בתוספת כ ־20 סוגי צמחים.
שורה תחתונה: ורמוט יבש בסגנון קלאסי. מומלץ לשתייה כשהוא נקי או על קרח.

Noilly Prat Dry
Noilly Prat Dry

Noilly Prat Amber

ורמוט ארומטי בתוספת כ־ 24 סוגי צמחים ותבלינים.
שורה תחתונה: ניחוח פרחוני מתובל. מומלץ לשתות נקי או על קרח.

Noilly Prat Ambre
Noilly Prat Ambre

ורמוט Noilly Prat
70 ש"ח, להשיג בחנויות האלכוהול