רק להתסיס: מעדניית עדינה עומדת להתמלא בצנצנות מותססות להפליא

מיטב מתסיסי ארצנו יעלו במהלך החודש הקרוב למעדנייה שבשינקין כדי להציע ממיטב מרכולתם התוססת במסגרת "חודש תסיסה טבעית" שאצרה מיכל לויט. מגבינות מיובאות מחלב נא ומחמצות למתחילים ועד ליינות וסיידרים טבעיים, וגם כמה מנות שף מותססות לטעמכם. בואו, יהיה מבעבע
זה לא רק אתם – גם אנחנו מרגישים שבתקופה האחרונה, לאן שלא נסתכל או מה שלא נטעם, המושג "מותסס" ממשיך לצוץ שוב ושוב. מה שהחל כטרנד של מסעדות משלן (כולל ספר הדרכה מקיף של רנה רדזפי מנומה) הגיע בתקופה האחרונה עד לרמת הרחוב, משיפודים ועד לכריכים. עכשיו הוא מגיע גם למעדניית עדינה בשינקין, שם מקדישים חודש שלם להתססות שילמד אתכם כל מה שצריך על מיקרו אורגניזמים והאוכל שלכם.
>> הזמן הצהוב: 10 המעדניות הכי טובות בשביל גבינות בתל אביב
אבל לפני הכל, בואו נדאג שכולם על אותו עמוד: מזון מותסס עובר תהליך במסגרתו המיקרו-אורגניזם הטבעי של חומרי הגלם מפרק את הסוכר ושאר החומרים הטבעיים שבתוכו, ומשנה את ההרכב התזונתי, הטעם והריח המקוריים. כמו שלמדנו בעצמנו בכל פעם שטעמנו, התהליך הזה מייצר מזון עם ארומה מפותחת, טעם אומאמי ייחודי, פ'אנקיות קלה ומתבקשת ותוצאה פראית. מעבר לכך, אוכל מותסס בריא למעיים שלכם, דהיינו למיקרובים – סביבת החיידקים הטבעית במעי. ועם כמה שלא סקסי לדבר על מעיים בכתבה על אוכל, לדעת שהדבר הטעים לאללה הזה גם מזין ובריא עושה לנו טוב בבטן.
בשלב הזה, אנחנו ממש משוכנעים שהתססות הן לא טרנד, אלא הכיוון אליו הרוח הקולינרית נושבת. אחת הסיבות לכך היא שמדובר גם בדרך מצוינת לנצל ולשמור את המזון עד תומו, ולכן יש להן גם היבט אקולוגי, חקלאי וחברתי. בהתאם, זו השנה השנייה שבעדינה חוגגים את "חודש תסיסה טבעית", אותו אוצרת המעדנייה יחד עם אשת הקולינריה מיכל לויט, שבימים אלו אף כותבת את התזה שלה בנושא התססות וצמצום בזבוז מזון. לכבוד החודש אספה לויט יצרני התססות קטנים מכל רחבי הארץ, אשר אחדים מהם יציגו לראשונה את מרכולתם כאן, ואחרים מוכרים וידועים יותר בתחום.
החל מיום רביעי הקרוב ולאורך כל החודש, כל אחד מהם יגיש צנצנות שיוצעו למכירה מאת טובי המתסיסים: חגי והלחם, חרשים, דנה לוגסי (טנא מבית OCD), יפתח לחם, שטרן-ליכט טוניק, נועה (דואה) לוי, סטארצ׳יז, יקב עבייה, עסיס, רומן גילר, שיראל ברגר (OPA), שלום שמחה אלברט, תמר בר, Tomoko’s, ד״ר אורי מאיר צ'יזיק (איך לא), ואדי עתיר, פטל ארץ ו-Raya Cooperative.
בין הצנצנות והשאר תוכלו למצוא גבינות מיובאות מחלב נא, מחמצות וסטרטרים להתססה ביתית (כמו מחמצת קוג׳י), קומבוצ׳ות מליקוטים מרחבי הארץ (למשל עלי תאנה, אזוב, סרפד ועוד), חמישה סוגי מיסו בעבודת יד, עמבה גויאבה ורודה, לימון כבוש, עפיג מדברי בסטאטר טבעי, תמד פראי, יינות וסיידרים טבעיים, חומצים מעודפי יבול, אגוזים ממכרים באבקת קליפות דלעת וגם את ספר ההתססות של ד"ר אורי מאיר צ'יזיק, לצד גודיז מסקרנים נוספים.
מדי יום רביעי במהלך נובמבר, אחת מיצרניות ההתססות תגיע למעדנייה כדי לפתוח שולחן ולהכין ביסים מרגשים עם המוצרים אותם התסיסה. ברביעי הקרוב (5.11) תגיע השפית נועה לוי עם פרוסות יפות; כאשר שבוע אחר כך (12.11) תפגשו בתמר בר מבית הקפה Wild Bar שתכין בורשט מרגש ועוד מאכלים עם מותססים; ב-19.11 תגיע דנה לוגסי, שפית מחקר ופיתוח של מסעדת OCD עם מנות ביס כמו קרוקט בטן פורל מקומי, דיפ תוטבסקו בשיתוף משק ימיני; ברוסקטה שמאלץ סחוג עם סלט עוף; ודג כבוש עם איולי מיסו מקדמיה. מי שתחתום את חודש ההתססה הטבעית ב-26.11 היא השפית היפנית טומוקו, שתכין מאכלים יפניים מסורתיים מרגשים וטעימים. מוכנים? יהיה תוסס.
חודש תסיסה טבעית, 5-26.11. עדינה, שינקין 43, ימי רביעי, 18:00-21:00, מלבד האחרון (26.11) שיחל ב-16:00