רוח חג ביפו: קבלו את תפריט הכריסמס המיוחד של כאבכה

אוכל ערבי כמו שאוכל ערבי התכוון להיות. כבאכה (צילום אפיק גבאי)
אוכל ערבי כמו שאוכל ערבי התכוון להיות. כבאכה (צילום אפיק גבאי)

חומרי גלם מהגליל, מנות חורפיות מיוחדות ואפילו ערק לבנוני מיוחד מענבים ירוקים ואניס מחברון - כל אלו ועוד מחכים למי שיגיע בשבועיים הקרובים למסעדה הגלילית המצוינת ביפו בשביל לתפוס קצת רוח חג. הו הו הו

13 בדצמבר 2022

בהשוואה לגליל, לחיפה ולירושלים, תל אביב לא חזקה בכל הקשור לחג המולד. מסיבות נוביגוד עוד אפשר למצוא פה ושם, אך כדי לפגוש רחובות מקושטים, עץ וסנטה קלאוס צריך להתגבר על הפקקים ועבודות הרכבת הקלה ולנסוע ליפו. ארוחת כריסמס בכאבכה לוקחת את הטוב שבכל העולמות ומביאה את מנהגי חג המולד מהגליל ליפו העתיקה.

>> כבאכה היא המסעדה למי שרוצה לאכול אוכל גלילי בלי להצפין לגליל
>> וזו העיר של מינרווה דאוד

כשכבאכה נפתחה, הציפיות ממנה הרקיעו שחקים. הבעלים חביב ומינרווה דאוד חילקו את העבודה בין כיכר קדומים לבין הכפר ראמה, שם נמצאת מסעדת עזבה אותה הקימו לפני 27 שנים. מינרווה ירדה לתל אביב ותפסה פיקוד על המטבח וחביב הצטרף אליה מספר פעמים בשבוע למלאכת הבישול. הבן הבכור איאד קיבל לידיו את ניהול המסעדה יחד עם אחיו הצעיר בשאר, והאח האמצעי אמיר נותר לנהל את השלוחה הצפונית. כעת מתכנסת המשפחה להגיש ביפו תפריט כריסמס, המציין גם שנה לפתיחה, ובו טעמים, תבלינים ומתכונים שעוברים מדור לדור.

חביב ומינרווה דאוד (צילום אפיק גבאי)
חביב ומינרווה דאוד (צילום אפיק גבאי)

ארוחות חג המולד בכבאכה יתפרשו על פני השבועיים הקרובים. בין המנות המיוחדות תמצאו מוג'רבייה עם עוף או בקר, קוסקוס עם פלחי בצל מבושל בציר עוף וגרגירי חומוס; קובה ניה ו־חוסה – תבשיל בצל, בשר טחון ותבלינים, שיח אלמחשי – קישואים ממולאים בבשר וצנוברים ברוטב יוגורט חם; כרוב ממולא באורז ובשר מבושל בשום; תבשיל עוף ופריקה וקינוח בוראבה חגיגי מחיטה וגרגירי אניס עם אגוזים, צימוקים ושוקולד. בדומה לתפריט הרגיל גם ארוחת חג המולד מבוססת על חומרי גלם המגיעים בכל שבוע מהגליל ובעיקר מכפר ראמה: שמן זית מעצים בני מאות שנים, זיתים, גבינות ומוצרי חלב מהמחלבה בראמה, סומאק טרי, פריקה, בשר בקר הגדל בצפון ועוד. את הירוקים מלקטים בני המשפחה מלקטים במקומות המוכרים רק להם: במיה, מלוחיה, עכּוב, עולש בר, חוביזה, פול ירוק ושומר בר בעונתם. המשפחה מייצרת גם עראק ארטיזינלי בסגנון לבנוני מענבים ירוקים ואניס מחברון, שעוברים התססה וזיקוק למשך שישה חודשים עד לקבלת המשקה המיוחל.

מתוקים גליליים לשנה החדשה. כבאכה (צילום אפיק גבאי)
מתוקים גליליים לשנה החדשה. כבאכה (צילום אפיק גבאי)

"צחקו על ההורים שלי כשהם שילבו בתפריט מג'דרה ומאחשי. הקהילה מסביב לא הבינה מדוע צריך לצאת למסעדה בשביל אוכל 'של בית'. היום כולם מגישים מג'דרה ושישברק, שהפכו למנות חובה טרנדיות בכל מקום", אומר איאד. ואנחנו אומרים – תנו לנו את מנות חג המולד כל השנה. אף פעם אין מספיק הזדמנויות לשמוח.
כיכר קדומים 6, יפו העתיקה, שני-שבת (14-31.12), 03-688-8843