ממרוקו ועד סין: המדריך הקולינרי המלא לשכונת שפירא
כולם יזמים, כולם קהילתיים, כולם מגדלים ירקות במרפסת בשיטת פרמקלצ'ר ועוסקים בסחר חליפין. עשרה דברים חדשים וטעימים שקורים בשכונת שפירא ממש עכשיו
1. אוזבקיסטן זה כאן
מאפיית מרכז אסיה ידועה כמקום שבו מתחילים הטירונים את מערכת היחסים עם השכונה בזלילה רעבתנית של כיסי גוז'גיז'ה ממולאים בדלעת, כרוב, חומוס או בשר (10 ש"ח ליחידה), ובשיחה נלהבת עם מי שרוכש פה לחם בוכרי הביתה. בעוד כשבועיים יפתח דניאל פנחסוב, בן המשפחה, מסעדה במקום סמוך למאפייה. בתפריט תבשילי אושפלאו, כיסוני מנטו, תבשילי בחש ומנות על האש. היות טשרבים מתושבי השכונה החדשים טבעונים, יהיו גם מנות של סלטים גדולים ושל מוקפצים טבעוניים עם ירקות וטופו (החל מ־35 ש"ח למנה עיקרית).
דניאל אסיה סנטר, מסילת ישרים 41, 6393859־03, 11:00־23:00, בימי שישי ימכרו תבשילים הביתה עד שעה לפני כניסת השבת
2. מהחווה לשכונה
אפילו שוק ירקות שזה עתה נקטפו מהחווה יש בשפירא. החקלאי אדם לוי מגדל ירקות כל השנה במושב בקוע שבצומת נחשון, עם אישור של חברת אגריאור על כך שהוא משתמש בשיטות עבודה אורגניות בלבד. בעונה זאת של השנה הוא מציע ברוקולי, כרוב, כרובית, שעועית, אפונה, סלק גזר, שום, בצל, שומר, קולרבי, כרשה ועוד במחיר ממש נוח (5־10 ש"ח לק"ג). אם תתלהבו מהתוצרת תוכלו גם להזמין לעצמכם סלי ירקות שנקטפו באותו יום עד הבית.
שוק ירקות מהחווה באהבה, בחורשה רלב"ג 15, שישי 12:00־לפני כניסת השבת, 5226966־053
3. סירים בחורשה
שוק האוכל המבושל של שפירא הוא קונצרט של איש אחד. המוזיקאי והרוקיסט אבירן חביב (גרייט מאשין) פותח פעם בשבוע בחורשה הסמוכה לקפה שפירא בסטה ועליה הררי תבשילים. חביב טוען שהוא גלגול של איזו סבתא בשלנית ומכאן השליטה המרהיבה בעולם הבישול.
בסירים של חביב תמצאו מפרום, מוסקה, תבשיל טבחה מרוקאי, דאל עדשים, וממרח שעועית טורקי (30־35 ש"ח למנה). אפשר להתיישב ולאכול במקום תבשיל לצד סלקים צלויים וטחינה, או לקחת קופסאות תבשילים הביתה. אם אתם בעניין כדאי שתקדימו להגיע, הסירים מתחסלים במהירות על ידי אושיות של עולם הרוק וסתם מקומיים במאנצ'.
הבסטה של אבירן, רלב"ג 15 תל אביב, חמישי מהשעה 16:00 עד לסוף הסיר
4. גסטרו בר עולמי
הבר הראשון בשפירא הוא אטלס, שפתח רן דהן, שפשוט חיפש בשכונה מקום ללגום בו בירה בסופי שבוע והבין שייאלץ לפתוח לעצמו אחד כזה. מאחורי מרפסת שבה מתנדנד ערסל ישיבה, מתחבא גסטרו בר סימפטי ובו ניתן ייצוג למגוון תרבויות: סמוסות, פקורות ובאג'י הודיים, בוריטו מקסיקני, טוסטדות מגווטאמלה, מג'דרה דרוזית על ברוגול עם צימוקים ופקאנים (24־39 ש"ח למנה), ופלייליסט מהרי האטלס וממזרח אפריקה. באחד הערבים ניגן כאן לאחרונה די.ג'יי מוזיקה אתיופית, ושפית אורחת הכינה אנג'רה וקפה אתיופי. בירת הבית היא, איך לא, בירת שפירא (26 ש"ח לשליש), ויש גם כל המשקאות הרגילים כולל שבעה סוגי וויסקי. בשעות הבוקר החצר האחורית של הבר מנודבת לזירת התרחשות קהילתית, למשל חזרות להצגות פרינג'.
אטלס, מסילת ישרים 15א תל אביב, ראשון־חמישי 13:00־1:00, שישי־שבת 11:00־1:00
5. הסינית המחודשת
אם אתם לא תושבי שפירא ודאי לא הבחנתם שבמהלך החדשים האחרונים המסעדה הסינית הוותיקה סינג לונג נסגרה לשיפוצים והמשיכה לספק רק שירות של משלוחים. עכשיו היא פתוחה מחדש, התפריט נותר זהה, מלבד כמה מנות חזיר שירדו מהתפריט ונותרה רק מנת הספריבס. אך אל חשש, מנות הקלמרי והשרימפס ממשיכות כרגיל. אחרי השיפוץ האטמוספרה בסינג לונג קצת פחות סינית מסורתית ויותר עניינית, אבל האותנטיות בעינה.
סינג לונג, דרך שלמה 134 תל אביב, 5375184־03
6. לאפות כוסמת בקפה
קפה שפירא היה הקפה הראשון שנפתח בשכונה, ויונתן ברמן, שהקים את המקום, ממשיך לקיים כאן כעין מרכז קהילתי שוקק. בימות השבוע למשל, תושבי השכונה המתנזרים מגלוטן מוזמנים לרכוש פה לאפות מכוסמת מונבטת שמהן גם מכינים כאן כריכים (6 ש"ח ליחידה בקניה הביתה). בימי שלישי נערכים פה ערבי פיצות הום מייד בשלושה טופינגס משתנים, ותמיד תמצאו פה גרסה טבעונית של פיצה מגבינת קשיו שחובצים במקום (מהשעה 16:00 אל תוך הלילה). אם באמת יתמזל מזלכם תקלעו כאן לאירוע סודי מליין הסבתות של שפירא, שבו ותיקות השכונה מבשלות את תבשיליהן, אבל זה כבר לגרעין הקשה של תושבי השכונה בלבד.
קפה שפירא, רלב"ג 15 תל אביב, 4856030־054, ערבי פיצה בשלישי 16:00 והלאה
עוד כתבות שיעניינו אותך:
שישה תפריטי משלוחים מחודשים ומוצלחים בעיר
מסעדה ספרדית מבטיחה נפתחה בדרום העיר
מסעדת השף הצרפתית-איטלקית החדשה שמשדרגת את רמת השרון
7. פופ אפ יפני
התגעגעתם למנאמי אונו מאז עזבה את המסעדה בשוק הכרמל? תוכלו לפגוש שוב בתבשילים היפניים הביתיים והנפלאים שלה בקפה שפירא. מדי שבוע היא מחזירה כאן את פרויקט אוקאסן לחיים. בשבוע שעבר היו שם רולים של סושי, מרק מיסו, ירקות מוקפצים וחמוצים יפניים ובשבוע שלפני כן סלמון מטוגן כבוש ברוטב סויה חמוץ, כרובית מבושלת בסויה ושומשום, תבשיל טופו עם פטריות ודפי סויה ועוד (45 ש"ח לארוחה מלאה).
מנאמי בשפירא, רלב"ג 15, בימי שני מהשעה 17:00 עד שהאוכל נגמר, 6708123־050
8. תפריט חדש בגצל
קפה גצל, מחלוצי הגל החדש של בתי הקפה בשכונה, יוצא החורף בתפריט חדש. תמצאו פה טוסט אבוקדו מלחם דגנים עם כוסברה, שאטה ושקדים קלויים. קרואסון סלמון עם גבינת שמנת ובצל ירוק. קרפצ׳ו סלק צלוי עם בולגרית צאן, בלסמי ושקדים קלויים, מוגש עם ברוסקטות שום (32־36 ש"ח) וכן מנות גדולות של בוריטו ממולא בתבשיל שעועית שחורה, סלסה פיקנטית, פלפלים ובצל מוקפצים, אורז עם או בלי אבוקדו וגאודה (34־44 ש"ח למנה גדולה), ואף מבחר של מרקים טבעוניים (28 ש"ח).
קפה גצל, מסילת ישרים 48 תל אביב, 7655804־058
9. מקרר חברתי
הפיצרייה החברתית פיצה פיפל הפכה למוקד עניין בשכונה. מלבד פיצות היא מציעה בירות מהחבית, הופעות ושלל יוזמות חברתיות. עכשיו הוצב מקרר שקוף לצד הפיצרייה ועל הדלת שלו הטקסט הבא: "המקרר פתוח לציבור הרחב בימים ראשון־חמישי 12:00־24:00 ומיועד לפירות וירקות, מאפים ולחמים ומוצרים יבשים סגורים ובתוקף. כל מי שרוצה יכול להשאיר מזון וכל מי שרוצה יכול לקחת". בקיצור, אתם מוזמנים להשאיר כאן שני ק"ג אשכוליות שקיבלתם מסבתא מהמושב ולאסוף כוס אורז למוקפץ.
פיצה פיפל, מסילת ישרים 92 תל אביב, 9090337־03
10. עוד שני דברים שחייבים לאכול
עם כל הכבוד לחידושים ולהמצאות, שני בתי אוכל בשכונה הפכו לאגדות קולינריות ולעוגן: הראשון הוא המסעדה הבוכרית הוותיקה חנן מרגילן, שהפכה במשך השנים לקונצנזוס של הקהל הרחב ושל מבקרי האוכל וממשיכה לפעול כרגיל ללא שינויים, ותודו שזאת בשורה משמחת. השנייה היא השווארמייה שנפתחה כאן השנה, מוטפאק, שגורמת לגל של סועדים להגיע לפאתי שפירא בכל עת והחזירה את תאוות האוכל הטורקי לתל אביב.
חנן מרגילן מסילת ישרים 15 תל אביב, ראשון־חמישי 11:00־22:00, 6873984־03
מוטפאק, דרך שלמה 110 תל אביב, ראשון־שישי 9:00־21:00, 9072666־054