חברתיים בשוק הפשפשים: המסעדה שלא מתבזבז בה כלום

עיקרון צמצום בזבוז מזון מגיע ליפו: במסעדת פרג'י הוותיקה יאספו ויבשלו לכם מתוצרת חקלאית שנאספה. בהמשך מתכננים לקיים בה הופעות ותערוכות

ירקות מוצלים ואג'נדה חברתית. פרג'י (צילום: יח"צ)
ירקות מוצלים ואג'נדה חברתית. פרג'י (צילום: יח"צ)
10 במרץ 2021

מרוב שמחה על פתיחת המסעדות, שבוע הצמבו"ז (צמצום בזבוז מזון) שקורה ממש עכשיו נדחק הצידה. ודווקא בתקופת משבר כלכלי חשוב להציף את היוזמה של ארגון The Natural Step ישראל, שמטרתה העלאת המודעות לבזבוז ואבדן מזון. פרג'י, בר מסעדה ויגן פרנדלי שנפתח ביפו, מתבסס על עקרונות הצמבו"ז.

"פרג'י הייתה מסעדת פועלים ותיקה שפעלה 64 שנים. חידשנו אותה", אומר אוראל כץ הבעלים. "דווקא מתוך הניסיון היה ברור שהפעם הכיוון צריך להיות אחר. לעגן את האג'נדה החברתית והשאיפה לשינוי תודעתי בנושאי קיימות וצריכה במודל עסקי בר קיימא. הצלחה כלכלית של עסק חברתי מסייעת ליכולתו לפעול ולקדם את תפיסת העולם שלו".

ערב ראשון אחרי הסגר בפרג'י שוק הפשפשים ביפו…

Posted by Koby Carolla on Tuesday, March 9, 2021

השף קובי קרולה שעבד בחיפה הגיע ליפו וכעת הוא מכין מנות טבעוניות ובשריות מתוצרת חקלאית שנאספה משווקים סיטונאים ומחקלאים. לדוגמה: דאל עדשים הודי, מלאי כופתא, קארי חלב קוקוס ירקות וצימוקים, זנב שור מבושל לילה על פתיליה עם גרגרי חומוס ראשי שום וכוסברה, סופריטו עוף ותפוחי אדמה, קדירת אונטריב; קציצות דגים מדג ים ברוטב פיקנטי וממולאים עם אורז ברוטב תמרהינדי על קרם יוגורט ושמן זית. מכיוון שהבישול מתבסס על הצלה, התפריט משתנה מדי יום. התשלום נעשה בדאנא, כלומר כל אורח משלם כראות עיניו, ואחוז מסוים מהאוכל מועבר כתרומה לבתי אבות ומרכזים קהילתיים.

במהלך היום האווירה בפרג'י משתנה ממסעדה בצהריים לבר־מסעדה בערב, ובימי שישי (10:00-17:00) פועל במקום יריד אוכל חברתי מקומי. "אנחנו מארחים בשלנים מקומיים שמכינים אוכל בבית ומוכרים אותו בדוכנים שלנו. אלה יכולים להיות מאמא פרסיה שמכינה אוכל ביתי, תל אביבית שאופה מאפים ללא גלוטן או ארגנטיני שמכין אמפנדס. כולם מוזמנים לבוא ולמכור כל עוד התוצרים, הם ברמה הכי גבוהה וחלק מההכנסות מוחזר לקידום הפרויקט", מסביר כץ.

טנזיה ירקות שורש ממולאים בפירות יבשים ואגוזים.פרג'י (צילום: יח"צ)
טנזיה ירקות שורש ממולאים בפירות יבשים ואגוזים.פרג'י (צילום: יח"צ)

בעתיד ייפתח המקום להופעות ותערוכות, הרצאות בנושאי חברה וסביבה, שוקי קח-תן ויד שנייה, סדנאות בישול שונות (טבעונות, קיימות, zero waste ועוד), אירועי גיוס כספים ועוד. "פרג'י המחודש רואה עצמו כבית לכל יוזמה מקומית שואפת טוב. החלום שלנו הוא שתרגישו חופשיים לשתף אותנו בחלומות שלכם".
פרג'י, פנחס בן יאיר 8 יפו, 053-2322929, ראשון-שבת 10:00-02:00