גם יפה, גם מאפה: מתכוני מאפים לשבועות

כבר החלטתם מי מביא מה? דאגנו שתדעו בדיוק מה להביא לארוחת שבועות עם המאפים המעולים האלה של שי-לי ליפא

מיני פיצות לשבועות. צילום: דניאל לילה
מיני פיצות לשבועות. צילום: דניאל לילה
6 במאי 2018

מתכונים: שי-לי ליפא | סטיילינג: עמית פרבר | צילום: דניאל לילה 

פיצה כרובית עם עגבניות ומוצרלה פרסקה

במקום קמח משתמשים בפירורי כרובית, שאליהם מצטרפות ביצים וגרנה פדנו. התוצאה –
קלתית טעימה ונטולת גלוטן. "בצק" כרובית אינו פריך כמו הבצק הרגיל, אך הוא טעים ומשתלב יפה עם הגבינות והרוטב.

פיצה כרובית. צילום: דניאל לילה
פיצה כרובית. צילום: דניאל לילה

חומרים לפיצה בקוטר 26 ס״מ

לבסיס:

1 כרובית בינונית מופרדת לתפרחות גדולות
¼ שקית (35 גרם) גרנה פדנו מגורדת של "גד"
2 ביצים
½ כפית מלח

לרוטב:

2 כפות שמן זית
3 עגבניות בינוניות חתוכות לקוביות בגודל 1 ס"מ
2־1 שיני שום קצוצות גס
½ כפית אורגנו מיובש
½ כפית סוכר
מלח ופלפל שחור גרוס

לטופינג:

2 כדורי מוצרלה פרסקה של "גד"

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה. מכינים את הבסיס טוחנים את הכרובית בפולסים במעבד מזון לפירורים.

מחממים מחבת גדולה על להבה בינונית־גבוהה. מוסיפים את פירורי הכרובית ומאדים כ־10 דקות תוך כדי בחישה עד שהמחבת יבשה והפירורים הופכים כהים יותר. אם הם מתחילים להזהיב – מנמיכים את הלהבה לבינונית.

מעבירים את פירורי הכרובית לקערה ומצננים כ־5 דקות. מוסיפים את הגבינה כשהפירורים עדיין חמימים ומערבבים. מוסיפים ביצים ומלח ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת מעט דביקה.

מעבירים את התערובת לתבנית ומשטחים לעיגול בקוטר 26 ס"מ ובעובי 1 ס"מ.

אופים בתנור כ־20 דקות עד שהבסיס מזהיב מעט. עד שלב זה אפשר להכין עד שעתיים מראש ולשמור בטמפ' החדר.

מכינים את הרוטב מחממים מחבת על להבה בינונית. מוסיפים את חומרי הרוטב ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־15 דקות תוך כדי בחישה עד לקבלת רוטב סמיך. טוחנים במעבד מזון או בבלנדר עד לקבלת מרקם חלק. טועמים ומתקנים תיבול. עד שלב זה אפשר להכין עד 3 ימים מראש ולשמור בכלי אטום במקרר.

מרכיבים ואופים מגבירים את חום התנור ל־200 מעלות.

מורחים על הבסיס רוטב עגבניות. מייבשים היטב את כדורי המוצרלה בנייר סופג, פורסים לעיגולים בעובי ½ ס"מ ומייבשים גם אותם. מניחים על הרוטב.

אופים 15־10 דקות עד שהגבינה זהובה ומבעבעת (לא לדאוג אם בתחילת האפייה הגבינה מגירה נוזלים, הם יתייבשו בהמשך). מגישים מיד.

עוד מתכוני שבועות מעולים:

>> עוגה עוגה עוגה: שלושה מתכוני עוגות לשבועות
>> לא על הפסטה לבדה: מתכוני סלטים ופסטות שיעשו לכם את שבועות

מיני פיצות בגט עם גבינות וירקות

בין פיצה קלאסית לברוסקטה יש את הפטנט האלגנטי הזה: לוקחים בגטים קטנים, חוצים לאורך, מורחים ברוטב עגבניות משובח ומפזרים מעל מוצרלה ותוספות צבעוניות. בחירת התוספות היא עניין של טעם אישי, אבל העצה שלנו היא ללכת על כמה סוגים. זה גם יפה יותר וגם מאפשר לכל אורח לבחור את מה שהוא אוהב.

מרכיבים ל-8 פיצות אישיות:

4 בגטים קטנים (באורך 20 ס"מ) חצויים לאורכם
1 שקית (300 גרם) מוצרלה מגורדת של "גד"

מגוון תוספות לפי הטעם:

זיתים מגולענים, עגבניות שרי, פרוסות בצל סגול, רבעי ארטישוק בתחמיץ, רצועות פלפלים קלויים, פרוסות זוקיני, פרוסות חצילים מטוגנים

לרוטב:

3 כפות שמן זית
5 עגבניות בינוניות חתוכות לקוביות בגודל 1 ס"מ
3-2 שיני שום קצוצות גס
1 כפית אורגנו מיובש
1 כפית סוכר
מלח ופלפל שחור גרוס

מכינים את הרוטב:

מחממים מחבת בינונית על להבה בינונית. מוסיפים את חומרי הרוטב ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-15 דקות תוך כדי בחישה מדי פעם עד לקבלת רוטב סמיך. טוחנים את הרוטב במעבד מזון או בבלנדר עד לקבלת למרקם חלק. טועמים ומתקנים תיבול. עד שלב זה אפשר להכין עד 3 ימים מראש ולשמור בכלי אטום במקרר.

מכינים את הפיצה ואופים:

מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

מניחים את חצאי הבגטים בתבנית כשהחלק הפרוס כלפי מעלה. מורחים רוטב עגבניות, מפזרים מוצרלה ומניחים תוספות שאוהבים.

אופים 20-15 דקות עד שהגבינה זהובה ומבעבעת. מגישים מיד.

קלצונה חצילים וגבינות

הבצק הוא בצק פיצה מסורתי, וגם למלית יש נשמה ים תיכונית. אבל במקום לרדד את הבצק ולפזר עליו תוספות, מכינים קלצונה – כיסון איטלקי עסיסי.

קלצונה חצילים וגבינות. צילום: דניאל לילה
קלצונה חצילים וגבינות. צילום: דניאל לילה

מרכיבים ל-6 קלצונה בינוניים:

לבצק:

1 כף (10 גרם) שמרים טריים מפוררים
1 כף שטוחה סוכר
3/4 כוס (180 מ"ל) מים חמימים
2 כוסות (280 גרם) קמח רגיל
2 כפות שמן זית
1 כפית שטוחה מלח

למלית:

1/3 כוס שמן זית
1 חציל חתוך לקוביות בגודל 11/2 ס"מ
4 עגבניות בינוניות חתוכות לקוביות בגודל 1 ס"מ
10 זיתי קלמטה מגולענים וחצויים
3-2 שיני שום קצוצות דק
1/4 כפית סוכר
מלח ופלפל שחור גרוס
12 עלי בזיליקום קצוצים גס
100 גרם קאשקבלו של "גד" מגוררת גס
1/2 קופסה (125 גרם) פטה כבשים 20% של "גד" מפוררת גס

לציפוי:

1 חלמון טרוף עם כפית מים

מכינים את הבצק:

ממיסים בקערת מיקסר שמרים וסוכר במים חמימים. משהים 10 דקות עד שהתערובת תוססת. מוסיפים את שאר החומרים ולשים בוו לישה כ-10 דקות עד לקבלת בצק רך ומעט דביק.  מעבירים לקערה משומנת. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים כשעה עד שהבצק מכפיל את נפחו.

בינתיים מכינים את המלית:

מחממים שמן זית במחבת גדולה על להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים חצילים ומטגנים 8-7 דקות תוך כדי בחישה עד הזהבה. מוסיפים עגבניות, זיתים, שום וסוכר, מתבלים במלח ופלפל ומטגנים כ-2 דקות עד שהעגבניות מתחילות להתרכך. מוסיפים בזיליקום ומערבבים. מצננים.

מוסיפים גבינות ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.

מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

מרכיבים את הקלצונה ואופים:

מחלקים את הבצק ל-6 חלקים ומרדדים כל חלק על נייר אפייה לעיגול בקוטר כ-15 ס"מ ובעובי 3 מ"מ. מניחים 2 כפות גדושות של מלית על מחצית כל עיגול. משאירים את השוליים ללא מלית. מרטיבים את שולי העיגול כולו במעט מים ומקפלים לחצי עיגול. מצמידים היטב ובעזרת מזלג יוצרים דוגמה שמסייעת להידוק. חורצים 5 פתחים בכל קלצונה כדי שהאדים יוכלו להשתחרר במהלך האפייה. מניחים בתבנית ומברישים במעט חלמון טרוף.

אופים 20-15 דקות עד שהקלצונה זהובים. מגישים את הקלצונה חמימים.

גאלט כוסמין עם גבינות ועגבניות

גילינו את קמח הכוסמין בזכות הערכים התזונתיים שבו ושיעור הגלוטן הנמוך, ואז התאהבנו בטעמו האגוזי. כאן השתמשנו בקמח כוסמין מלא (בתוספת מעט קמח רגיל) כדי להכין קלתית למאפה קליל עם שפע עגבניות ומלית גבינות, המשלבת בין הריקוטה העדינה למנצ'גו הפיקנטית.

גאלט כוסמין. צילום: דניאל לילה
גאלט כוסמין. צילום: דניאל לילה

מרכיבים לגאלט בקוטר 24 ס״מ:

לבצק:

1 כוס (140 גרם) קמח כוסמין מלא
1/2 כוס (70 גרם) קמח רגיל
1/2 כפית מלח
100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
1 ביצה גדולה (L)

למלית:

2/3 קופסה (200 גרם) ריקוטה פרסקה 9% של "גד"
80 גרם מנצ'גו של "גד" מגוררת גס (מהמעדנייה בסופר)
1/2 כוס עירית קצוצה דק
קליפה מגוררת דק מ-1/2 לימון
2 שיני שום כתושות
אגוז מוסקט טחון טרי
מלח ופלפל שחור גרוס
3 עגבניות בינוניות פרוסות לעיגולים בעובי 1 ס"מ
5-4 עגבניות שרי חצויות (מומלץ בצבעים שונים)
מלח גס

לציפוי:

1 חלמון ביצה טרוף עם כפית מים
1 כפית שומשום
1 כפית פרג או זרעי צ'יה

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל-180 מעלות.
מערבבים את חומרי המלית בקערה.

מכינים את הבצק:

מערבבים קמחים ומלח במעבד מזון עם להב פלסטיק. מוסיפים קוביות חמאה ומעבדים עד לקבלת תערובת פירורית. מוסיפים ביצה ומערבלים רק עד לקבלת כדור בצק.

מרכיבים ואופים:

מרדדים את הבצק על נייר אפייה לעיגול בעובי 4-3 מ"מ ובקוטר של כ-28 ס"מ. מעבירים את הבצק עם הנייר לתבנית תנור.

מורחים את מלית הגבינות באופן אחיד על הבצק. משאירים שוליים של 4 ס"מ ללא מלית. מסדרים מעל עגבניות ומתבלים במלח גס. מקפלים את שולי הבצק על המלית בקיפולים חופשיים. מברישים את שולי הבצק במעט חלמון טרוף וזורים עליו שומשום ופרג או זרעי צ'יה.

אופים 40-35 דקות עד שהגאלט זהוב. מגישים חם.

הכנה מראש:

אפשר לאפות את הגאלט עד 3 ימים מראש ולשמור מכוסה במקרר. לפני ההגשה מחממים כמה דקות בתנור שחומם ל-170 מעלות.