חלה על מקל: פסטיבל החלה של Foodish וקסם הפחמימה היהודית

החלה הקלועה של שבת היא לא רק סמל דתי. היא גם סמל תרבותי, קהילתי ואפילו אמנותי. פסטיבל החלה של Foodish במוזיאון אנו יבחן את המאפה הרך והמנחם מכל היבטיו בתערוכת ענק, סיורי מאפיות, פיקניק קהילתי ופעילויות לילדים, ואולי הכי חשוב: פופ-אפ בפלורנטין עם חלות הקינוח המוגזמות שבתמונה
במבט ראשון, פסטיבל החלה הראשון ב-FOODISH, אגף הקולינריה של "אנו – מוזיאון העם היהודי", עלול לעורר חשד פרנואידי להדתה בעוד מוסד ציבורי. במבט שני, לאור העובדה שהמוזיאון פועל בשבת, אפשר להשמיע צפירת ארגעה כי בסך הכול מדובר באירוע שתכליתו לחקור עוד פן במטבח היהודי-מסורתי. ואם האמן המולטידיסציפלינרי אילן פלד, לעולם מירי וטרילילי טרללה, נמצא ברשימת המשתתפים – אפשר לנוח ולתלוש עוד פיסת בצק רכה ומתוקה.
"אנחנו מתעסקים בזהות ותרבות יהודית דרך האוכל, ואם יש מאכל אחד שכל מי שיראה אותו בכל מקום בעולם ירגיש בית – זוהי חלה", מסבירה מרב אורן, מנכ"לית FOODISH. "בחלה יש כמובן אספקט דתי אבל גם תרבות, אמנות וקהילה. היא מנחמת ושמחה, היא סנדוויץ' ביום שישי בצהריים ונושא למאות אלפי חשבונות אינסטגרם. כל אלה הם הבסיס לפסטיבל החלה הראשון, שקיבל את שמו הרשמי לאחר שהחטופים החיים שבו הביתה ואפשר שוב לנשום קצת".
מצאנו את העוגה: 21 הקונדיטוריות הכי מומלצות בתל אביב
מבורקס אנשובי ועד קרוקומבוש: בתי המאפה הכי טובים בתל אביב
כדי לסקור את החלה מכל צדדיה, בנו אורן וצוותה יחד עם היזם הקולינרי דוד קישקה תוכנית פעילויות מגוונת, בתוך המוזיאון ומחוצה לו. את פני המבקרים במוזיאון מקבל המיצב "אולי תגיע יונה" של פלד, כחלק התערוכה הקבוצתית "הפרשת חלה", בהשתתפות עשרות אמנים ואמניות. כל הכלים שעל השולחן הם מאוספו הפרטי של פלד, והסידור שנותר פתוח בפרשת השבוע של שמחת תורה מדבר בעד עצמו.
הפופ אפ "חלה על מקל" מכוון לקהל רעב לא רק לתרבות ואמנות, אלא לפחמימות ממש. "זאת גולת הכותרת הפרטית שלי, שאני חופרת עליה כבר שלוש שנים", צוחקת אורן ומספרת שפיתוח המוצר ארך זמן רב כדי להקנות לבצק את התכונות הנחוצות. לאחר ניסיונות חוזרים ונשנים נוצרו ארבע חלות על מקל קטנות ומתוקות בהגזמה: "החלה היוונית שלי" בהשראת מלבי, במילוי קרם קוקוס, ציפוי שוקולד לבן, רוטב פטל ושברי קדאיף; "מלכת אסתר" בהשראת המטבח הפרסי, עם מילוי קרם לימון ועלי ורדים; "בבושקה" בהשראה מזרח אירופית עם מילוי דובדבנים, קצפת וציפוי פטל קראנץ' ו"הדודה מאמריקה" במילוי חמאת בוטנים, זיגוג בייגלה מלוח ושברי אוריאו, מיני מרשמלו וסוכריות צבעוניות.
החלות יימכרו ברביעיית פלורנטין (חמישי 17:00-23:00, שישי 9:00-14:00) ב-18 ש"ח ליחידה, וכל הרווחים יוקדשו לפעילות תרפיה באוכל לתושבי העיר שפונו מבתיהם במערכה מול איראן. "מאז השבעה באוקטובר אנחנו עושים כאלו פעילויות בכל הארץ למפונים מהצפון והדרום, אבל יש תושבים מתל אביב שעדיין חיים בדירות שכורות ומלונות. זו הדרך שלנו לתמוך בהם".
איך נראית חלה עוד לפני שהיא כזו תוכלו לגלות בסיורי מאפיות בתל אביב, ירושלים וחיפה וגם בבני ברק, שבלעדיה אי אפשר. את הסיור בבאר שבע מחליפים סיורים בעוטף בהנחיית אשת הקולינריה דפי קרמר (סיר לסלאם), ושת"פ עם רולדין מניב סיור מאחורי הקלעים וסדנת אפייה במפעל המשוכלל של הרשת בקדימה צורן.
לילדים מיועד משחק בלשי חווייתי בשם "מי אכל את החלה?" שיתקיים במוזיאון, ובאירוע הפתיחה יוענק אות חלת הזהב של FOODISH ליצירה תרבותית וחברתית באמצעות החלה למאפיית אבולעפיה, מאפיית 'ילדודס', האמנית אלישבע ריוח ונסיך החלות עידן חבסוב (challahprince). האות יוענק גם לחמ"ל של ענבל, שישניצל וחבורת השניצל – שלושה מיזמים אזרחיים להכנת סנדוויץ' חלה ללוחמים מאז השבעה באוקטובר.
חגיגת חלה פתוחה לקהל תתקיים בפארק הירקון – פיקניק קהילתי ענק (חמישי, 13.11, 16:30, מול רח' קוסובסקי 56) עם סדנת אפיית חלות לילדים ומתחם משחקים של פעם כגון משחק זיכרון, קפיצה בשקי קמח וחיפוש מטמון בקמח. מוזיקה ואווירה כבר בילט אין, וסלטים, שתייה ומחצלת תביאו מהבית, רק לנגב וליהנות כי הכניסה חינם.
פסטיבל החלה, חמישי-שבת (13-15.11), קלאוזנר 15, קמפוס אוניברסיטת תל אביב, פרטים באתר FOODISH