אחמד טיבי טעה: מי המציא את הפתיתים, אנחנו או הפלסטינים?

אוורירי, עדין וחלומי. קוסקוס בגואטה (צילום מתוך עמוד הפייסבוק של המסעדה)
אוורירי, עדין וחלומי. קוסקוס בגואטה (צילום מתוך עמוד הפייסבוק של המסעדה)

בציוץ מעורר סערה מאתמול, ח"כ אחמד טיבי טען שאת הפיתוח הישראלי של "פתיתים", אורז בן גוריון אם תרצו, בכלל מגיע מהמאכל הפלסטיני מפתול. אחוזי זעזוע יצאנו לברר את מקור הפתיתים, וגילינו שאחמד טיבי טעה - את הפתיתים בכלל לקחנו מהמאכל הפלסטיני שיערייה. אופס

19 בספטמבר 2023

כולנו גדלנו על הידיעה המוחלטת שפתיתים הם מאכל ישראלי. למעשה, עם הפלאפל והשניצל וכל שאר ההשאלות הקולינריות, פתיתים היו אולי המאכל היחיד שהוא ישראלי למהדרין, ועוד כזה שמגיע ישירות מהראש ההפוך של ראש הממשלה הראשון של ישראל, דוד בן גוריון.

האגדה נדחפה על ידי אוסם במשך שנים, ואף הופיעה על עטיפות המוצר, וכך היא מספרת: הפתיתים נולדו בתקופת הצנע, כאשר לא היה די כסף לפסטה או לאורז. בן גוריון פנה אז למייסד חברת אוסם, אויגן פרופר, וביקש שימציא עבור הישראלים תחליף ראוי לפחמימה – משהו כמו אורז, כי מחירי האורז המיובא האמירו, רק על בסיס חיטה. כך, כפי שנגלל במשך שנים, נולדו הפתיתים והפכו לפופולריים במיוחד במטבחי המקומי. גאווה ישראלית.

מאז, פתיתים רבים עברו בסירים (וספציפית, בסירי צהרון), ולנו הייתה גאוות יחידה (וגם את הויכוח המתמיד "איזה פתיתים טעימים יותר, צורת כוכב או צורת עיגול?"). אך ציוץ שפרסם אתמול חבר הכנסת אחמד טיבי מאיים לשמוט את הקרקע מתחת לגאווה הלאומית העלובה הזו. בציוץ טען טיבי שגם את הפתיתים לקחנו מהפלסטינים: "פתיתים אלה הם בעצם מפתול", הוא כתב, בהתייחסות למאכל פלסטיני מסורתי שדומה בצורתו ובטעמיו לפתיתים. "ואני אוהב מפתול של אמא, שעושה אותו ידנית", הוסיף טיבי כעקיצה אחרונה.

הציוץ של אחמד טיבי. צילום מסך מתוך X
הציוץ של אחמד טיבי. צילום מסך מתוך X

ובכן, אנחנו לא לוקחים שברונות לב לאומיים בכזו קלות, ועם כל הכבוד לד"ר טיבי, הדוקטורט שלו לא בתחומי האוכל. לכן פנינו בשאלה לד"ר נוף עתאמנה אסמאעיל, שפית ואשת קולינריה המומחית למטבח ערבי ישראלי, אודות מקור הפתיתים. ובכן, גם ד"ר עתאמנה אסמאעיל הסכימה עם טיבי, וסיפרה כי להערכתה הפתיתים הם אכן העתקה – אבל לא של המפתול, אלא דווקא של השיערייה. כן, גם הוא מאכל פלסטיני.

לא בדיוק פתיתים. הכנת מפתול. צילום: נוף עתאמנה אסמאעיל
לא בדיוק פתיתים. הכנת מפתול. צילום: נוף עתאמנה אסמאעיל

השיערייה עשוי מבצק המבוסס על חיטה לבנה, אשר ממנו קורצים פתיתים קטנים שדומים בצורתם לאורז. את הפתיתים האלה (סליחה, את חלקיקי השיערייה) מייבשים בשמש על נפות גדולות, ואז מטגנים קלות לפני הבישול. כן, נשמע בדיוק כמו הפתיתים של אמא, אולי מינוס הייבוש בשמש, והאריזה של אוסם.

המפתול אליו טיבי השווה, לעומת זאת, שונה במידת מה מהפתיתים על אף הדמיון בצורה. לפי ד"ר עתאמנה אסמאעיל המפתול מבוסס על קמח מלא, כאשר את הבצק קורצים לגרגרים קטנים הדומים לקוסקוס, ומאדים אותם בסירי אידוי גדולים. לעיתים גם מוסיפים להם בורגול, וזה כל השוני.

שיערייה פלסטינית. צילום: נוף עתאמנה אסמאעיל
שיערייה פלסטינית. צילום: נוף עתאמנה אסמאעיל

עם זאת, מוסיפה ד"ר עתאמנה אסמאעיל, אין לדעת מאיפה לקחו באוסם את ההשראה המדויקת לפתיתים, כי באותה המידה מקורם יכול להיות באורזו האיטלקי. מחברת אוסם ויתרו על להגיב לטענות הקשות, וחבל, כי אנחנו רוצים לדעת כמה ביסלי גריל מגיע לנו על הגילוי המסעיר. ואמנם קשה לנו להאמין שבן גוריון עצר לטעום אורזו באיטליה במהלך תקופת הצנע, אבל ניכר שלא ממש מדובר בהמצאה חד פעמית או הברקה יצירתית של בן גוריון. כנראה שנאלץ להישאר עם עצם המצאת מדינת ישראל. רגע, מה זאת אומרת זה של הרצל?