אח דרומי לקולנוע קנדה: הכירו את "קולנוע יפו" החדש

הבר פתוח, כמו שהיו אומרים פעם. קולנוע יפו (צילום באדיבות קולנוע יפו)
הבר פתוח, כמו שהיו אומרים פעם. קולנוע יפו (צילום באדיבות קולנוע יפו)

בשקט בשקט, מתחת לרדאר, פתחו השחקנים רועי ניק ועופרי ביטרמן קולנוע עצמאי ברחוב מרזוק ועזר. כרגע הוא בהרצה עם הקרנות מיוחדות לכבוד חודש הגאווה ופסטיבל סרטי הסטודנטים, ומזמין יוצרים מכל הז'אנרים להגיש יצירות להקרנה בחינם

13 ביוני 2021

כבר לפני כחצי שנה, בשלהי מגיפת הקורונה, התחיל השחקן רועי ניק ("נורמלי", "קיבוצניקים") לחפש לוקיישן שיתאים לפתיחת בית קולנוע קטן, עם בר אלכוהול טוב וחלל הקרנות. "המטרה הייתה לתת פלטפורמה ליוצרים ובמאים שאין להם איפה להקרין", הוא משתף, "פניתי לעופרי (ביטרמן), חבר עם המון יכולות וניסיון במסעדנות וניהול, חברנו לטובת הדבר החדש הזה וגרמנו לזה לקרות".

קולנוע יפו. הסרטים מוקרנים כעת על הווילון ובהמשך – על מסך גדול. צילום: קולנוע יפו
קולנוע יפו. הסרטים מוקרנים כעת על הווילון ובהמשך – על מסך גדול. צילום: קולנוע יפו

הלוקיישן הנבחר הוא מבנה ישן משנות ה-20 ברחוב מרזוק ועזר 14 ביפו. החלל התחתון שלו, חנות ריקה, הוסב לבר, מזנון, אולם ובו 30 מקומות וחצר עישון, ונפתח לפני שבועיים לראשונה לצופים ולשותים. "הקולנוע פועל כרגע על אמון – ההקרנות הן בחינם, עבור היוצרים והצופים כאחד, והדבר היחיד שהוא בתשלום הוא האוכל והמשקאות בבר", מפרט רועי, "בין הבר לאולם יש וילון הפרדה שחוצץ בין החללים. כשאין הקרנות הבר, שהוקם על ידי שירה צידון, פועל וכשיש הקרנה החלל כולו הופך לאולם הקרנות בשביל חוויית צפייה אידיאלית. בסוף הסרט אפשר להתפנק בדרינק".

אחד הדברים המיוחדים ביותר בקולנוע יפו, שמבדילים אותו מאחיו בעיר (הזכייניים והעצמאיים כאחד) הוא שהוא פתוח כרגע בחינם לכל יוצר שירצה להקרין בו את יצירותיו. "החזון הוא ליצור ביולי-אוגוסט תכנייה שלתוכה נוכל ליצוק את כל ההקרנות של היוצרים שיגישו מתוצריהם", מסביר ניק, "אנחנו באים בידיים פתוחות לכל הז'אנרים – זה יכול להיות סרט קצר וזו יכולה להיות אנימציה, והיוצר מזמין את מי שירצה. אנחנו פועלים על אמון – לא רוצים לקחת לקולנוענים את הבמה, המקום והמסך משיקולים כלכליים".

קולנוע יפו. אווירה. צילום: קולנוע יפו
קולנוע יפו. אווירה. צילום: קולנוע יפו

עד כה היו בקולנוע כמה הקרנות סגורות – פרמיירות, מסיבות סיום צילומים וכו', ובחודש הקרוב יתקיימו בו הקרנות לחודש הגאווה ומספר הקרנות של פסטיבל סרטי הסטודנטים. "תהליך האוצרות יתחיל רק כשיהיה לנו סוג של מבחר, חשוב לנו שיכירו את המקום וידעו שהוא חברתי וקהילתי במהות שלו – אין פה קאצ', אם יקנו מהבר או מהמזנון כדי שנוכל להמשיך אנחנו מבסוטים".

השאיפה? סרטים חדשים שעוד לא הגיעו לבתי הקולנוע, סרטי קאלט מעניינים, פרמיירות של סרטים קצרים ופיצ'רים. "מבחינת מי שבא להציג אצלנו, זו שלוחה יפואית של הסינמטק. אין קולנוע ביפו, ובכלל מעטים הקולנועים, מלבד 'קולנוע קנדה', שפתוחים על הרחוב. אנחנו רוצים להמשיך את המגמה הזו ולגרום ליוצרים להרגיש שיש להם בית".
לפרטים נוספים