הבועה

בית הקולנוע הראשון בפלורנטין ייפתח בקרוב

קולנוע קנדה העצמאי יקרין מדי סופ"ש שלושה סרטים מז'אנרים שונים - מסרטי סטודנטים דרך קומדיות אמריקאיות ועד סרטי אנימציה

אייל רועה ועידו גביש, קולנוע קנדה (צילום: דין אהרוני רולנד)
אייל רועה ועידו גביש, קולנוע קנדה (צילום: דין אהרוני רולנד)
12 באוגוסט 2019

מי שהסתובב לאחרונה ברובע הנגרים של פלורנטין יכול היה לשים לב שבין בית מלאכה אחד לשני, בתוך הרעש והנסורת, מסתתר אולם קטן ובו שורות-שורות של כיסאות קולנוע. דווקא בתקופה שבה בתי קולנוע נסגרים בזה אחר זה החליטו שני צעירים תל אביבים לפתוח ברחוב חצרים הקטן מקום בילוי חדש שיוקדש להקרנת סרטים מז'אנרים שונים.

אייל רועה (19) ועידו גביש (20) למדו במגמות הקולנוע של תלמה ילין ועירוני א' והכירו בעקבות צפייה בסרטוני הגמר האחד של השני. לדבריהם, הטעם שלהם בקולנוע לא מקבל מענה בבתי הקולנוע הקיימים והם משוועים לקרקע שתאפשר יצירה משותפת וחשיפה לדברים שאין להם היום במה. "שנינו הרגשנו שאין לנו כרגע שום תשתית ליצור בה, שום מקום שאליו מתנקזת המאסה של הסרטים והתכנים שנוצרים, והחשיפה באינטרנט לא מאוזנת ומגוונת", אומר רועה. "הבנו שאם היה מקום כזה הוא היה יכול לפתוח יותר דלתות והזדמנויות למי שרוצה ליצור קולנוע". גביש מסכים: רצינו מקום שיהיה טוב ליוצרים ויוצרים שטובים למקום". זה מה שהוליד את קולנוע קנדה החדש, שיקיים את האירוע הראשון שלו השבוע.

מבחינת רישוי העסק הם לא יכולים לקרוא למקום בית קולנוע באופן פורמלי, והשניים קוראים לו "בית לקולנוע ויצירה עצמאית על שם דוד פרלוב", על שם אחד מגדולי הקולנוענים הישראלים ומתוך תקווה "שיצירות כמו שלו יוולדו מתוך המקום שלנו. אנחנו מאמינים בסוג הקולנוע שלו אבל אין כזה לראות היום, בין היתר כי אין פלטפורמה לזה".

"מקום שיהיה טוב ליוצרים ויוצרים שטובים למקום". קולנוע קנדה (צילום: דין אהרוני רולנד)
"מקום שיהיה טוב ליוצרים ויוצרים שטובים למקום". קולנוע קנדה (צילום: דין אהרוני רולנד)

מאיפה הגיע השם קנדה?
גביש: "אנחנו משאירים את זה לפרשנות אישית כרגע".

רועה וגביש שותפים לא רק לאהבה הקולנועית אלא גם לתפיסת החשיבות שבמפגש החברתי בהקשר של אמנות. קולנוע קנדה לא נועד רק להקרנת סרטים, והשניים מקווים שהוא יהפוך למקום מפגש וחיבור בין אנשים, בשונה מקולנוע מסחרי. "ממש לא כיף כרגע ללכת לסרטים", אומר רועה, "זה לא הגיוני שכולם ממש אוהבים סרטים ואין לך אף מקום שהוא במהות שלו מקום בילוי שאתה יכול לצאת אליו למפגש חברתי. לא כמו עכשיו שזה חוויה נורא רחוקה מאנשים – זה מרתיע, יקר ולרוב מאכזב".

גביש: "בקולנוע הישראלי עושים עכשיו מספר מאוד קטן של סרטים בשנה, אבל יש פה המון יוצרים וסטודנטים. בסופו של דבר יוצאים שמונה סרטים בשנה בממוצע, אחד מכל ז'אנר, וכל שאר הסרטים שנוצרים לא מקבלים במה. זה חבל מאוד כי יש אנשים שרוצים לצפות ואין איפה".

"אנחנו רוצים להרוויח רק כדי להחזיק את המקום. אם זה יהיה קיים שנתיים זה יהיה טירוף בעינינו"

להרים דבר כזה זה בטח לא זול.
רועה: "כן, אבל זה מתחיל בקטן, מכמה חישובים היפותטיים ומאוד רחוקים מהמציאות, של כמה יש לכל אחד בבנק וכמה זה כבר יעלה, חישובים מופרכים שאיכשהו גרמו לנו באמת להתחיל לברר כמה עולה שכירות, רישיונות, ולהביא סרטים. לאט לאט זה התקדם ולמדנו את כל הכלכלה שמאחורי זה. לא קיבלנו תמיכה מאף גוף ומאף אחד, את הכל מימנו מחסכונות, פיקדון, עבודה".

החולמים. עידו גביש ואייל רועה (צילום: דין אהרוני רולנד)
החולמים. עידו גביש ואייל רועה (צילום: דין אהרוני רולנד)

אתם מצפים גם להרוויח מזה בהמשך?
גביש: "עוד מההתחלה לא חשבנו שאנחנו הולכים להרוויח מזה כסף ברמה של להתעשר, אנחנו רוצים להרוויח רק כדי להחזיק את המקום. אם זה יהיה קיים שנתיים זה יהיה טירוף בעינינו".
רועה: "התכוונו להשיג עבודה כי עוד חודשיים אנחנו פותחים ואנחנו צריכים להשלים כסף כדי שהקולנוע הזה יקרה. מבחינתנו זה עכשיו שנתיים לקרוע את התחת ולהפסיד את כל הכסף, אבל זו הגשמה של חלום שאנחנו מאמינים בו ויביא כל כך הרבה טוב שזה יהיה שווה את זה".

הם עובדים יחד על ההקמה מדצמבר האחרון, רק שכמו בכל פרויקט, גם כאן ישנם קשיים שעלולים לגדוע את החלום באיבו. בחמישי הקרוב (15.8) יתקיים אירוע הפתיחה שיהווה גם ערב גיוס כספים. "בסופו של דבר החישובים על הדף תמיד קצת שונים ממה שקורה בפועל", אומר רועה. "חרגנו מהתקציב ועכשיו חסר לנו כסף אז פתחנו גיוס המונים כדי שנוכל באמת לפתוח את המקום, לדאוג לשיפורים אחרונים ולהתחיל לרוץ. אירוע הפתיחה יהווה גם פלטפורמה למימון. אם לא נשיג את הכסף הזה נהיה ממש בבעיה".

"התכנון הוא שבכל חודש יוקרן סרט עצמאי אחד, מצויר אחד, זר אחד ודוקו אחד, אבל גם שיהיו דברים אמריקאים קלילים לכיף"

גם הבירוקרטיה בטח לא פשוטה בפרויקט כזה.
רועה: "חשוב להכיר את המגבלות ולעבוד סביב זה. למשל, מבחינה פורמלית לא יכולנו להקים מקום שהוא בהגדרתו בית קולנוע. זה בסדר, כי ההגדרה של בית קולנוע היא הרבה יותר רחבה ומקיפה ממה שאנחנו רוצים לעשות. מבחינת הרשויות אנחנו אולם הרצאות שיהיו בו הקרנות".
גביש: "להקים בית קולנוע באופן רשמי כרוך בעוד כל כך הרבה רשיונות, אישורים והוצאות כספיות שזה לא משהו שאנחנו יכולים לעמוד בו בשלב הזה. אם אתה אולם הרצאות אתה פטור מרישיון עסק וזה מתאים להיקף ההקרנות שאנחנו רוצים לערוך. זה הכי קרוב לקולנוע שהעירייה מאפשרת".
רועה: "לגבי הסרטים זה בעיקר הרבה מיילים ותשלום כדי להשיג את רשיונות ההקרנה. אצלנו הכל חוקי מבחינת זכויות יוצרים כי זה משהו שאנחנו מאמינים בו, וגם כי אפשר להסתבך ברמות קשות אם לא דואגים לזה".

אז מה יהיה שם וכמה זה יעלה?
גביש: "המקום יפעל בכל שבוע בימי חמישי עד שבת, ויציג הקרנה אחת מדי ערב. כניסה תעלה 25 ש"ח. יהיו גם דברים נוספים שאנחנו עדיין מנועים מלדבר עליהם. מבחינת תוכן אנחנו רוצים להביא כמה שיותר. בתור התחלה חשבנו לעשות יותר דברים מיינסטרימים ועם הזמן להתרכז ביצירה מקומית עצמאית".
רועה: "חשוב לנו להביא סרטים שהם כיפיים. התכנון הוא שבכל חודש יוקרן סרט עצמאי אחד, מצויר אחד, זר אחד ודוקו אחד, אבל גם שיהיו דברים אמריקאים קלילים לכיף. זה ערבוביה שלמה אבל היא תהיה מורכבת רק מסרטים שאנחנו חושבים ששווים את הצפייה וההתכנסות המשותפת".
גביש: "יהיו גם מקבצי סרטים קצרים, ערבי יוטיוב, סרטים ישראלים עצמאיים של שנות התשעים וישנים יותר".

אירוע הפתיחה של קולנוע קנדה יתקיים בחצרים 15 תל אביב, חמישי (15.8) 17:00. לאיוונט בפייסבוק